به گزارش راهبرد معاصر، بیمه یک پیمان و تعهد است که در طی آن فرد یا شرکت ، مبلغی به شرکت بیمه می دهد که در صورت وقوع هر حادثه یا شرایط خاص ، شرکت بیمه هزینه های مختلف آن حادثه را تقبل کند. پولی را که فرد یا شرکت به سازمان بیمه کننده می پردازد حق بیمه می گوییم. شاید برایتان این سوال پیش آمده باشد که حق بیمه چگونه محاسبه می شود و شامل چه پرداخت هایی می شود ؟ و با پرداخت این حق بیمه و داشتن بیمه تامین اجتماعی چه مزایایی را دریافت می کنیم. در ادامه این مطلب به نحوه محاسبه و میزان حق بیمه تامین اجتماعی و هر آنچه که باید از حق بیمه بدانید می پردازیم.
حق بیمه میتواند بهصورت مختلف و در غالب وجوه گوناگونی پرداخت شود. برای افراد شاغل، ۳۰ درصد از کل حقوق باید به شرکت بیمه پرداخت شود که ۲۳ درصد از آن را سازمان (کارفرما) پرداخت خواهد کرد و بقیه آن یعنی ۷ درصد باقیمانده از حقوق فرد کسر میشود.
از نظر قانونی، کارفرما موظف است که حق و حقوق بیمه را در زمان معینشده پرداخت کند؛ اگر کارفرما به هر دلیلی این مبلغ را پرداخت نکند، شامل جریمه میشود. برای پرداخت حقبیمه، کارفرما باید نسخهای از فهرست حقوق، سهم خودش از حق بیمه و البته سهم کارکنان را به اداره تأمین اجتماعی ارائه دهد.
این مبلغ بر اساس ماده ۲ قانون تأمین اجتماعی است که شرایط و قوانین مختلفی نیز دارد. در بخشهای بعدی به بررسی شرایط مختلف آن خواهیم پرداخت.
در ابتدا باید بدانید که کل مبلغ حق بیمه ۳۰ درصد از حقوق هر فرد است که از این ۳۰ درصد، ۲۳ درصد را کارفرما باید به اداره بیمه پرداخت کند و ۷ درصد مابقی از حقوق فرد بیمه شده کسر میشود.
با این حال، از نظر قانون شخصی که مکلف به پرداخت حق بیمه است، کارفرما است. در صورتی که کارفرما مبلغ پرداختی را در زمان تعیین شده پرداخت نکند، مشمول جریمه خواهد شد.
در واقع، کارفرما مسئول است که یک نسخه از فهرست حقوق به همراه حق بیمه سهم خودش و سهم کارکنان را به اداره تامین اجتماعی ارائه دهد.
موارد زیر شامل پرداخت حق بیمه میشود:
حقوق
دستمزد
مزد
مزایای مستمر شغلی
کار اضافه
حقالزحمه
نوبت کاری
حق حضور در جلسه
نسبت کاری
مزد مربوط به ایام تعطیلی
کمک هزینههای خانه
پاداش مستمر
وجوه دریافتی اشخاصی که به صورت کارمزد مشغول به کار هستند
دریافتی افراد کارآموز
خب، در بالا دیدیم که حق بیمه شامل چه مواردی میشود. در ادامه خواهیم دید که حق بیمه شامل چه مواردی نخواهد شد:
عیدی
هزینههای مربوط به سفر و فوقالعاده ماموریت
بازخرید روزهای مرخصی
هزینه مربوط به عائلهمندی
پاداش مربوط به نهضت سوادآموزی
حق التضمین
مابه التفاوت مربوط به کمک هزینه خواروبار و مسکن در هنگام بیماری
مزایای آخر کار و خسارت اخراج
پاداش مربوط به افزایش تولیدات
با پرداخت حق بیمه ماهانه مزایای خاصی نصیب کارکنان خواهد شد که این مزایا عبارتند از:
اخذ بیمه بیکاری
دریافت بیمههای درمانی، حوادث و بیماریها و دریافت غرامت دستمزد ایام بیماری
دریافت کمک هزینه بارداری
اخذ کمکهزینه ازدواج
دریافت هزینههای اروتز و پروتز، سمعک، عینک طبی و ویلچر
دریافت مستمری از کار افتادگی و بازنشستگی
مبلغ حق بیمه ۳۰ درصد از دستمزد واقعی بیمه شده است که ۲۳درصد آن سهم کارفرما و ۷ درصد سهم بیمه شده است. مسئول پرداخت حق بیمه کارفرماست که در صورتعدم پرداخت بموقع مشمول جریمه خواهد بود.
حق بیمه را میتوان به چهار دسته عمده تقسیم کرد:
- حق بیمهای که براساس دستمزد و حقوق پرداختی توسط کارفرما، محاسبه وتعیین شده و به صورت لیست پرداخت حق بیمه به شعب سازمان ارائه میگردد.
- حق بیمهای که بصورت مقطوع و براساس ماده (۳۵) توسط سازمان تامین اجتماعی برای برخی از مشاغل تعیین میشود.
- حق بیمهای که برای بیمه شدگان حرف و مشاغل آزاد و اختیاری (خویش فرما) تعیین میشود که بر اساس دستمزد و حقوق اعلامی متقاضی و قرارداد فیمابین تعیین میشود. در این حالت میزان دستمزد اعلامی میبایست مابین حداقل و حداکثر دستمزد سال مورد نظر باشد.
- تعیین حق بیمه به صورت ضریب برای قراردادهای پیمانکاری که توسط سازمان تامین اجتماعی تعیین میشود.
به صورت کلی حق بیمه بر اساس این فرمول محاسبه میشود:
((تعداد روزهای کارکرد x پایه حقوق روزانه) + حق مسکن + بن کارگری) x سی درصد
در سال ۱۴۰۰ بر اساصس پایه حقوق روزانه و میزان حق مسکن و بن کارگری میزان حق بیمه به این شرح است:
برای ماه ۳۱ روزه
مبلغ کل حق بیمه: ۱۱،۳۸۲،۰۳۵
سهم کارفرما: ۸،۷۲۶،۲۲۶
سهم کارگر: ۲،۶۵۵،۸۰۸
برای ماه ۳۰ روزه:
مبلغ کل بیمه: ۱۱،۱۱۶،۴۸۵
سهم کارفرما: ۸،۵۲۲،۶۳۹
سهم کارگر: ۲،۵۹۳،۸۴۷
تمامی مبالغ به ریال است.
کارفرمایان موظفند لیست حقوق کارمندان و حق بیمه را حداکثر تا پایان آخرین روز ماه بعد ارسال و پرداخت نمایند. کارفرمایان در صورت که در زمان اعلام شده اقدام به ارسال و پرداخت حق بیمه نکنند مشمول جریمه ۱۰ % میشوند. در صورت ایجاد مغایرت بین لیست ارسالی کارفرما با بازرسی انجام شده در ماههایی که کارفرما لیست را در مهلت مقرر ارسال داشته است، مشمول جریمه عدم ارسال لیست نمیشود. چانچه آخرین روز مهلت قانونی با تعطیلی رسمی یا تعطیلات ادارات مواجه گردد، آن روز که تعطیل بوده به حساب نیامده و روز آخر موعد، روزی است که شعب سازمان بعد از تعطیلی شروع بکار میکند.
در مورد کارگاههای مشمول قانون معافیت از پرداخت حق بیمه سهم کارفرمایان تا میزان ۵ نفرکارگر، مهلت ارسال لیست و پرداخت حق بیمه حداکثر تا آخرین روز ۲ ماه بعد است.
مانده بدهی اعلام شده به کارفرمایان کارگاه ها، از تاریخ قطعیت مشمول دو درصد جریمه تاخیر ماهیانه خواهد بود.
لیست بیمهای که نرم افزار حقوق و دستمزد در پایان ماه به شما ارائه میدهد با توجه به تنظیمات اولیه و لیست حقوق پرسنلی شما میباشد.