به گزارش راهبرد معاصر؛ پس از پیروزی آیتالله رییسی در انتخابات ریاست جمهوری ایران و به ویژه بعد از مراسم تنفیذ و تحلیف وی، رسانههای رژیم صهیونیستی هجمه سنگینی را علیه رئیس جمهوری جدید کشورمان آغاز کردند. تلاش برای تخریب چهره آیتالله رییسی از طریق منتسب کردن وی به اقدامات علیه بشریت و زیر سوال بردن کارنامه قضائی او مهمترین رویکرد رسانه های رژیمصهیونیستی به خصوص در بخش فارسی آنها بوده است.
انتشار پوسترهای که در آن چهره منفی از آیتالله رییسی به تصویر کشیده شده، نسبت دادن صفات ضد حقوق بشری و برجسته و بزرگنمایی سخنان وی در زمینه برخورد با فساد و مجرمان، از دیگر سیاست های این رسانه ها به شمار می رود. برای این منظور رسانه های رژیمصهیونیستی بخش مهمی از فعالیت خود در حوزه تخریب چهره آیتالله رییسی را در شبکه های اجتماعی به ویژه توئیتر متمرکز کرده اند تا بتواند بر دیدگاه نسل جوان تاثیر بگذارند.
این سلسله از اقدامات رژیمصهیونیستی در چارچوب دیپلماسی عمومی تحلیل میشود. دیپلماسی عمومی به برنامه های تحت حمایت دولت اشاره دارد که هدف از آنها اطلاعرسانی یا تحت تأثیر قرار دادن افکار عمومی دیگر کشورها است. ابزار اصلی آن نیز انتشار متن، تصاویر، استفاده از رسانههای همگانی و اینترنت است.
حال این سوال مطرح است که چرا رژیم صهیونیستی در این بازه زمانی چنین رویکردی را برگزیده و هدف این رژیم از تبلیغات منفی حول شخصیت و اقدامات رئیس جمهوری جدید ایران چیست؟ برای پاسخ به این پرسش می توان چهار گزاره را مطرح کرد:
تحت تأثیر قرار دادن تیم دموکرات حاکم بر کاخ سفید
شعار اصلی حزب دموکرات آمریکا حمایت از حقوق بشر است و اکنون نماینده این حزب، جو بایدن، در کاخ سفید حضور دارد. در همین راستا مقامات رژیمصهیونیستی تلاش دارند با استفاده از حساسیت حزب دموکرات به مسائل حقوق بشری، نگاه آنها را در خصوص جمهوری اسلامی شکل دهند. شانتاژ خبری در خصوص «ماهیت ضد انسانی پیشینه آیتالله رییسی» در رسانه های رژیم صهیونیستی برای فشار بر بایدن و دولت اوست. در غیاب ترامپ که رویکردی بسیار تند و ضد ایرانی داشت، رژیمصهیونیستی امیدوار است این حربه بتواند نظر بایدن برای افزایش فشارها و تحریم ها در قبال جمهوری اسلامی را جلب کند.
در دوره چهار ساله ترامپ، کار رژیمصهیونیستی در جهت تشدید فشارها بر ایران در حوزه های مختلف چندان سخت نبود. در آن زمان آمریکا به بهانه واهی از برجام خارج شد و همواره تهدید میکرد در صورت لزوم چندین نقطه از ایران می تواند هدف حملات نظامی ایالات متحده قرار بگیرد! اما با روی کار آمدن دموکرات ها و پیروزی بایدن، این سیاست تند کمی تغییر کرد هرچند که در نهایت ماهیت هر دو یکی است: ضدیت و فشار حداکثری بر ایران.
با این حال دولت بایدن امیدوار است مشابه اوباما این کار را از طریق توافق و مذاکره به سرانجام برساند؛ یعنی همان دست آهنین در دستکش مخملی! ولی به نظر، رژیمصهیونیستی چندان موافق این رویکرد نیست. مقامات این رژیم خواهان شدت عمل در بازه زمانی کوتاه، بدون برگشت به برجام و یا هر توافق دیگر با جمهوری اسلامی هستند. برای این منظور فرافکنی در خصوص پیشینه آیتالله رییسی و حتی وزرای پیشنهادی وی در یک ماه گذشته، در دستور کار رسانه های رژیمصهیونیستی قرار گرفت.
همان طور که اشاره شد هدف غایی این موضوع، فشار آوردن به دولت بایدن برای پایان دادن به استفاده از سیاست های نرم در مقابل ایران است. در تقابل قرار دادن دولت بایدن به عنوان حامی حقوق بشر با رئیس جمهوری که رژیمصهیونیستی مدعی است سابقه منفی در این امر دارد، استراتژی کلی رژیم صهیونیستی در این بازه زمانی است که اکنون توسط رسانه هایش پیگیری می شود.
تحت تاثیر قرار دادن افکار عمومی اروپا برای خاتمه حضور کشورهای اروپایی در مذاکرات برجام
پس از پیروزی بایدن در انتخابات ریاست جمهوری، وی مهمترین اقدام خود در خصوص جمهوری اسلامی ایران را بازگشت به مذاکرات برجام اعلام کرد. این سیاست مورد استقبال سران اروپا نیز قرار گرفت. آنها نیز مانند حزب دموکرات آمریکا تمایلی به رویارویی مستقیم با ایران ندارند و مایل هستند از روش های نرم افزاری مانند گفتگو و چانه زنی برای تحدید جمهوری اسلامی در بحث هسته ای، موشکی و منطقه ای استفاده کنند.
اما این موضع گیری اروپا خوشایند رژیمصهیونیستی نیست. آنها از آغاز گفتگوهای میان ایران و غرب در 6 ماه گذشته، بارها اروپا را متهم به کم کاری در مقابله با تهدیدات فوری جمهوری اسلامی کردند! همچنین در جریان مراسم تحلیف آیتالله رییسی، مقامات و رسانه های رژیمصهیونیستی هجمه شدیدی علیه حضور نماینده اتحادیه اروپا در این مراسم به راه انداختند و در این راه تلاش کردند با دروغ پردازی پیرامون ماهیت فعالیت های قضائی آیتالله، اتحادیه اروپا را تحت تأثیر قرار دهند.
اما با توجه به این واقعیت که رژیم صهیونیستی توان اثرگذاری بر سران اروپا را ندارد؛ فشار بر افکار عمومی اروپا در دستور کار رسانه های این رژیم قرار گرفت. آنها تلاش می کنند این گزاره را در میان مردم اروپا جا بیندازند که گفتگو و پیش گرفتن روشهای مسالمت آمیز با دولت آیتالله رییسی، توهین به رسالت اروپا مبنی برحمایت از حقوق بشر است.
رسانه های رژیمصهیونیستی سعی دارند به مردم اروپا القا کنند فرصت دادن به جمهوری اسلامی با حضور آیتالله رییسی در مسند ریاست جمهوری، موجب تهدید فوری اروپا خواهد شد، زیرا چنین نظامی اگر به توان هسته ای برای ساخت بمب برسد، نه تنها برای حقوق بشر ارزشی قائل نیست بلکه می تواند مستقیماً امنیت اروپایی ها را به خظر بیندازد.
هدف رژیمصهیونیستی از پیش گرفتن رویکرد مذکور این است که در نهایت افکار عمومی اروپا از سران کشورهای خود بخواهند به واسطه مسائل حقوق بشری، دست از گفتگو با کشورمان بردارند. این متغیر از آن جهت اهمیت دارد که رهبران اروپایی برآمده از احزاب هستند و هرگونه افزایش نارضایتی از سیاست های آنها می تواند آینده سیاسی احزاب را نیز به مخاطره بیندازد.
ارسال پیام حمایت به مخالفان جمهوری اسلامی ایران
در دوره ریاست جمهوری ترامپ، وی همواره از موضع گیری مخالفان نظام جمهوری اسلامی حمایت می کرد تا جایی که برای ایجاد دلگرمی در میان آنها، چندین بار به فارسی توئیت زد! اما اکنون جای چنین پشتیبانی از مخالفان خالی است و لذا رژیمصهیونیستی بنا دارد این جای خالی را پر کند.
ارائه تصویر دروغین از شخصیت آیتالله رییسی و وزرای پیشنهادی او، انتشار گزارش و مقالات همراه با پوسترهایی با این موضوع در رسانه های مختلف رژیمصهیونیستی و شبکه های مجازی، در جهت تسهیل کار مخالفان صورت می گیرد. در واقع اکنون رسانه های رژیم صهیونیستی تولید محتوا می کنند تا مخالفان جمهوری اسلامی با استناد به آنها، مسیر خود را ادامه دهند.
این همکاری با سفر چندین خبرنگار ایرانی مخالف جمهوری اسلامی ایران به اراضی اشغالی، رسمیت پیدا کرد! برای نخستین بار چند خبرنگار ایرانی که در رسانه های معاند کار می کنند به فلسطین اشغالی سفر کردند تا دستور کار و تاکتیک ها این جنگ روانی را سرمشق بگیرند. نکته مهم آنکه علی رغم تبلیغات گسترده این خبرنگاران در خصوص سفر مذکور، هیچ گزارش کاری از ملاقات ها و گفتگوهای انجام شده در آنجا منتشر نکردند.
تأثیر بر نارضایتی های اخیر داخل ایران و تشدید آنها
در ماه های اخیر به دلیل بحران کم آبی نارضایتی هایی در برخی شهرهای خوزستان به وجود آمد. در این میان رسانه های معاند و همچنین شبکه های رژیمصهیونیستی اعلام کردند مردم معترض سرکوب شدند. تلاش برای بزرگنمایی این گزاره، همراه با تأکید بر مباحث دروغین ضد حقوق بشری آیتالله رییسی در دستور کار رسانه های رژیم صهیونیستی قرار گرفت.
استراتژیست های رژیمصهیونیستی بنا دارند به مردم داخل ایران که بعضاً از برخی کمبودها ناراضی هستند، القا کنند در دوران ریاست جمهوری جدید نحوه برخورد با معترضان به مراتب بدتر و شدیدتر خواهد بود! هدف از این کار افزودن بر آتش نارضایتی ها، سرخوردگی مردم از اعتراض به شیوه های مدنی و ناامید کردن آنها نسبت به ارتقا توسعه انسانی در سال های پیشرو است.
سخن پایانی
استراتژی کلی رژیم صهیونیستی در دوره ریاست جمهوری بایدن، استفاده حداکثری از دیپلماسی عمومی برای القا نظراتش در خصوص جمهوری اسلامی ایران است. در دوره ترامپ میان واشنگتن و تل آویو اشتراک نظر و رویکرد قابل توجهی وجود داشت. در آن زمان ترامپ و نتانیاهو در بحث تشدید تحریم ها، ایران هراسی و حتی تهدید به استفاده از گزینه نظامی همفکر بودند که در عمل هم شاهد بودیم در چهار سال گذشته میزان تحریم ها به یکباره اوج گرفت. اما اکنون دیدگاه های مقامات رژیمصهیونیستی مورد پذیرش کاخ سفید نیست. اروپا نیز به تأسی از دولت بایدن متمایل به استفاده از روش های نرم برای مقابله با ایران است؛ این در شرایطی است که تل آویو تأکید دارد این مدل برخورد، زمان بر و کم نتیجه است و لذا جمهوری اسلامی فرصت کافی برای رسیدن به بمب اتمی را پیدا می کند. اظهارات بنی گانتز، وزیر دفاع رژیم صهیونیستی در نشست سفرای کشورهای عضو شورای امنیت مبنی بر فاصله ده هفته ای ایران با بمب اتمی در این راستا بود؛ با این حال شاهد بودیم که آمریکا و اروپا وقعی به این ادعا ننهادند.
در این فضا به کارگیری رسانه ها و تبلیغات علیه رئیس جمهوری جدید ایران، تبدیل به تاکتیک مهمی در سیاست منطقه ای رژیمصهیونیستی شده است. مقامات این رژیم امیدوارند با نمایش چهره ای منفی از آیتالله رییسی، بتوانند نظر اروپا و دولت بایدن که ظاهراً برای مسائل حقوق بشری اهمیت قائل هستند؛ تغییر دهند.
در این میان لازم به ذکر است رژیمصهیونیستی تمایل دارد بتواند با این تبلیغات سوء، افکار نسل جوان منطقه به ویژه عراق را متأثر کند. تهیه محتوا برای جریانهای نفوذی در عراق که مخالف جمهوری اسلامی ایران هستند، در دستور کار رسانه های رژیمصهیونیستی قرار دارد. رژیم صهیونیستی امیدوار است از طریق شکل دهی به ذهنیت نسل جوان عراق زمینه تشدید مخالفت ها با جمهوری اسلامی را در این کشور فراهم کند. این مسأله از این جهت اهمیت دارد که در دو سال گذشته شاهد برخی تحرکات ضد ایرانی در شهرهای عراق از جمله به آتش کشیدن کنسولگری کشورمان در کربلا بودیم.