صفحه نخست

سیاست

اقتصاد

بین‌الملل

جامعه

فرهنگ‌وهنر

چندرسانه‌ای

منهای نفت

اندیشکده‌های خارجی

انتخابات

فضای مجازی

صفحات داخلی

تاریخ انتشار: ۱۸:۴۰ - ۰۷ ارديبهشت ۱۴۰۱ - 2022 April 27
کد خبر: ۱۳۱۲۱۶
«هادی سیدافقهی»، کارشناس مسائل غرب آسیا در گفت‌وگو با راهبرد معاصر مطرح کرد؛

ترس رژیم صهیونیستی از قدرت منطقه‌ای ایران

رژیم صهیونیستی با علم به توان بازدارندگی نظامی و قدرت هژمون ایران، تلاش می‌کند با متهم‌سازی ایران به ایجاد برنامه هسته‌ای نظامی، یک اتحاد از کشورهای مرتجع منطقه و غربی علیه احیای برجام و رفع تحریم‌ها ایجاد کند. مخالف این رژیم با احیای برجام هم د ر همین بستر قابل فهم است.

 

به گزارش راهبرد معاصر؛ اسرائیل نگران عاقبت برجام است و از این امر که مبادا این پیمان میان ایران و دیگر کشورهای دنیا و من جمله آمریکا منعقد شود وحشت دارد. این امر همواره در سیاستهای کلان اسرائیلی در سطح دنیا به چشم می خورد. تا آنجا که سفر«ایال هولاتا» مشاور امنیت ملی اسرائیل، به واشنگتن و گفتگو درباره ایران با جیک سالیوان همتای خود در کاخ سفید خبرساز شده است. در خصوص تحلیل و ارزیابی سیاست های خارجی اسرائیل در مورد ایران و نگرانی و وحشت آنها از عادی شدن روابط میان ایران و دیگر کشورهای دنیا با «هادی سیدافقهی» کارشناس مسائل غرب آسیا به گفتگو نشسته ایم.

 

 تحلیل و ارزیابی شما در مورد سیاستهای کلان رژیم صهیونیستی در مورد برجام چیست؟ اسرائیل نگران چه چیزی است؟

اسرائیل به دنبال آن است که توان بازدارندگی هسته‌ای خود را در منطقه حفظ کند. اسرائیل تحمل نمی‌کند که یک قدرت هسته‌ای در منطقه رقیبش باشد. برخی از مقامات این رژیم به شکل تلویحی به در اختیار داشتن کلاهک‌های هسته‌ای اعتراف کرده‌اند و این در حالی است که تاکنون هیچ کس از جمله آژانس و شورای امنیت تلاشی برای کنترل و نظارت بر فعالیت‌های هسته‌ای اسرائیل در صحرای نقب در جنوب فلسطین اشغالی  نداشته‌اند.

 

این برای اسرائیل خیلی دردناک و ناگوار است که ایران در حال هسته‌ای شدن آن هم در سطح تغییر محاسبات راهبردی است؛ میدانند که یک اختلال جدی در معادلات توان بازدارندگی و رقابت امنیتی، نظامی و اقتصادی و کلا تحول شگرفی در منطقه رخ میدهد.  اسرائیل با این دیدگاه تمام تلاش خود را برای شکست مذاکرات برجام انجام میدهد.

 

باوجود شروع مذاکرات احیای برجام، آمریکا و شخص بایدن در بن‌بست سیاسی هستند؛ در هنگام انتخابات شعارشان این بود که ما میخواهیم به میز مذاکره برجام برگردیم تا مشکل را حل کنیم؛ اما شاهد بودیم که برخلاف وعده‌ها 30 تا 40 تحریم به سبک ترامپ -ولو نمادین- هم اضافه کردند چرا که دیگر چیزی نمانده که ما را در آن تحریم نکرده باشند.  این یک باج دهی به اسرائیلی‌ها و یک حرکت به شدت احمقانه از سوی جو بایدن بود.

 

حال سوال این است که آیا رژیم صهیونیستی می‌تواند مانع توسعه برنامه‌های هسته‌ای ایران شود؟ بهانه اصلی این رژیم ایجاد مانع برای دستیابی ایران به سلاح هسته‌است است. درحالی که ما به دلیل فتوای رهبر انقلاب با تولید سلاح هسته‌ای مخالف هستیم.

 

چرا اسرائیل مدام در حال برپایی جنجال در موضوع برجام بوده و می خواهد هزینه های انعقاد برجام را برای آمریکا افزایش بدهد؟

رژیم صهیونیستی از اینکه اینقدر بر سر این موضوع جنجال به پا میکند به دنبال چند هدف است، یکی اینکه میخواهد برای دنیا یک جنگ ادراکی از طریق رسانه راه اندازی کند که اصلا نفس ایران اتمی خطرناک است  نه ساخت بمب اتم. از سوی دیگر با ایجاد ترسی نسبت به ایران هسته‌ای، فرآیند صلح ابراهیم را با کشورهای عربی تسریع کند.

 

آمریکا وقتی به دنیا فشار می‌آورد نمیتواند بگوید من نگران توازن قدرت و منافع اسرائیل هستم بلکه میگوید من نگران تولید بمب اتم توسط ایران هستم. حالا شما هرچقدر هم دلیل علمی و فناوری بیاورید و به گزارش‌های  آژانس استناد کنید که ما به دنبال بمب اتم نیستیم فرقی برایشان ندارد. با همین بهانه هم خرابکاری در تاسیسات هسته‌ای ایران و ترور دانشمندان ایران را توجیه می‌کند.

 

اسرائیل نگران است که ایران هسته‌ای می‌تواند مناسبات خاورمیانه را برای بلندمدت تحت تاثیر قرار بدهد و یک هژمون قدرتمند در مقابل رژیم صهیونیستی ایجاد کند. این موضوع هم دارای ضرر راهبردی و استراتژیک هم ضرر اقتصادی و هم سیاسی و اجتماعی است.  لذا تمام جد و جهت  خود را بکار میگیرد که اصل فعالیت‌های هسته‌ای ایران را زیر سوال ببرد و به‌بهانه آن یک اتحاد با برخی از کشورهای مرتجع منطقه ایجاد کند و مانع از بهره‌برداری ایران از لغو تحریم‌ها شود.  اینها محاسبات راهبردی است که خواب را از چشم اسرائیل میگیرد که ایران هسته‌ای که تحریم هم نباشد، یک تهدید برای بقای این رژیم است. راز تلاش آنها برای بالا بردن هزینه های برجام برای طرف های غربی است.

 

اما اینکه چرا نتوانست باید گفت ایران هم جایگزین های خود، اهرمهای فشار خود و معادلات خاص خود را دارد. ایران هم فعالیت سیاسی و ظرفیت سازی های خوبی انجام داده است. عملیات موشکی در اربیل یک هشدار به فعالیت‌های اسرائیل بود که ایران دیگر تحمل نخواهد کرد.

 

ما هم ظرفیت سیاسی و هم ظرفیت اقتصادی در داخل که همان اقتصاد مقاومتی که حضرت آقا فرمودند را داریم  باید اقتصاد جان بگیرد و اعتماد مردم برگردد و با یک جبهه متحد و منسجم در داخل و با مشارکت محور مقاومت تشکیل بدهیم. عادی سازی بین اسرائیل و کشورهای عربی هم پوشالی است. اسرائیل هم در داخل خودش صدها مشکل دارد حال کشورهای منطقه، امید دارند که اسرائیل حامی آنها شود؟

 

در حالیکه معادلات قدرت در منطقه تغییر کرده و انشاءالله روز قدس نشانه‌ای خواهد بود که پرچم مبارزه با اسرائیل همچنان برافراشته است و اسرائیل به اهداف خود نخواهد رسید.

نظر شما
نام:
ایمیل:
نظر: