صفحه نخست

سیاست

اقتصاد

بین‌الملل

جامعه

فرهنگ‌وهنر

چندرسانه‌ای

میقات مدیا

اندیشکده‌های خارجی

انتخابات

فضای مجازی

صفحات داخلی

  • ۱۰:۱۰
  • شنبه ۱۸ شهريور ۱۴۰۲
  • Saturday 09 September 2023
تاریخ انتشار: ۱۰:۱۴ - ۱۸ شهريور ۱۴۰۲ - 2023 September 09
کد خبر: ۲۰۳۲۳۲

ورق روغنی چیست و چه کاربردهایی دارد؟

یکی از پراستفاده‌ ترین ورق های فولادی در صنعت، ورق روغنی است که به شیوه نورد سرد تولید می شود.

به گزارش راهبرد معاصر، در این روش، ورق ها تحت فشار بالایی قرار می گیرند و همین امر هم باعث می شود تا مقاومت بسیار بالاتری در قیاس با سایر ورق ها داشته باشند. همین مقاوم بودن هم سبب شده تا بیشترین کاربرد را در صنعت برای مصارف گوناگون داشته باشد. به خاطر فرآیندی که این ورق ها در هنگام تولید طی می کنند به آن ها ورق های نورد سرد  Cold Rolled Steel Sheet هم گفته می شود. با پیشرفت فناوری ساخت انواع ورق روغنی و روش های تولید آن امروزه تنوع بسیار بیشتری دارند و با خصوصیات متفاوت تر در ابعاد و پهناهای مختلفی تولید می شوند و بسته به نیاز و نوع مصرفی می‌ توانید آن را تهیه کنید.

 

ورق های روغنی چگونه تولید می شوند؟

درست است که گفتیم این ورق ها با استفاده از روش نورد سرد ساخته می شوند. اما در این روش تولید ورق روغنی چه اتفاقاتی رخ می دهد تا فلز به این شکل درآید؟ ابتدا فلز دلخواه ( فولاد) را به ورق تبدیل می کنند. سپس این ورق در دمایی مابین 20 الی 200 درجه قرار داده می شود. دمای پایین برای فلزات و سپس ورق ها را از غلتک های غول‌ پیکر عبور می دهند. این غلتک ها فشار زیادی به صفحات وارد می کنند  و در نهایت موجب کاهش ضخامت می شود. شاید تصور کنید کم شدن ضخامت از مقاومت این ورق ها کم می کند اما باید بدانید که سخت در اشتباه هستید، این عمل مقاومت و استحکام ورق های روغنی را بسیار بیشتر از قبل خواهد کرد. لازم به ذکر است ورق روغنی تاریخ مصرف دارد و بعد از گذشت مدت زمان انقضا ممکن است زیر پرس پاره شود. پس هنگام خرید به تاریخ انقضای محصول دقت بقرمائید.

 

کاربرد ورق روغنی در صنایع گوناگون

این ورق ها جهت ساخت انواع محصولات و لوازم خانگی همچون یخچال، اجاق‌ گاز، ماشین های لباسشویی و ظرف‌ شویی و... کارایی دارند. علاوه بر آن، در ساخت موتورهای الکتریکی هم کاربرد دارد. از دیگر کاربردهای ورق روغنی می توان به صنعت تولید خودرو اشاره کرد. کاربرد این محصولات بسیار گسترده است و می توان از میان همه آن‌ ها به موارد زیر اشاره کرد:

  • رادیاتورسازی
  • تولید انواع قفسه ­ها
  • ساخت مخازن فلزی و بشکه­ ها
  • تولید پنل های غیر انعطاف‌ پذیر
  • نقاشی قطعه های صنعتی
  • ساختمان سازی
  • ساخت لوله های فلزی ( اگزوز و...)
  • و...

 

مهم ترین مزیت ها و ویژگی های ورق روغنی کدام است؟

تنها مقاومت بالای این صفحه ها نیست که آن ها را به یک محصول پرکاربرد تبدیل کرده است. بلکه ظرافت و دقت بالای این ورق ها هم بی تاثیر نبوده است. کشش گسیختگی این ورق در برابر تغییرات شکل بسیار بیشتر است. در نتیجه می توان برای کاربردهای متنوعی از آن استفاده کرد. فشار و ضربه های احتمالی وارد شده، تاثیری بر ورق روغنی نخواهد داشت. همچنین ورق های روغنی دارای قابلیت لعاب پذیری هستند و این یکی از ویژگی های مطرح ورق روغنی است. جدای از آن، این روق ها به صورت ضد سایش تولید می شوند. دچار هیچ‌ گونه خوردگی نمی شوند و طول عمر و دوام بسیار زیادی دارند.

 

ورق روغنی بهتر است یا ورق سیاه؟

در صنعت ورق های فلزی بسیاری وجود دارد که هر یک از آن ها با توجه به ساختاری که دارند دارای مشخصه های متفاوتی هستند. یکی دیگر از این ورق ها، ورق سیاه است. این ورق ها از نظر مقاومت به پای ورق روغنی نمی رسد. به همین خاطر کاربرد و محبوبیت ورق ها روغنی بسیار بیشتر است. از طرفی هزینه تولید صفحه های روغنی بسیار کمتر بوده که در نهایت منجر می شود قیمت ورق روغنی در قیاس با نوع سیاه ارزان تر باشد و این به نفع خریدار و مشتری است که با ارزان ‌ترین قیمت باکیفیت ‌ترین و مقاوم ‌ترین ورقه ها را تهیه کند. این موارد تنها نکاتی از تفاوت ورق روغنی با ورق سیاه بود.

 

انواع ورق روغنی که باید بشناسید

این ورق ها با توجه به نحوه ساخت و کارایی که دارند، دارای انواع مختلفی هستند که عبارت ‌اند از:

 

1- ورق روغنی معمولی یا همان کیفیت ST12

ورق روغنی معمولی یا همان کیفیت  ST12 بیشتر برای مصارف عمومی به کار گرفته می ­شوند. خم کردن و شکل‌ دهی به آن بسیار راحت است. بیشترین استفاده را در جوشکاری دارد.

 

2- ورق روغنی نیمه کشش یا همان ST13

این نمونه برای استفاده در کارگاه های تولیدی که نیاز به شکل‌ دهی با استفاده از روش کشش دارند، ایده آل است.

 

3- ورق روغنی فوق کشش یا همان ST14

ورق روغنی فوق کشش یا همان  ST14 کشش بسیار بالایی دارند. ساختار آن نرم تر بوده و سطح صافی دارد. قابلیت جوشکاری آن هم بسیار زیاد است. نوع دیگری از ورق روغنی هم وجود دارد که ساختار کشش آن بسیار بیشتر بوده و به نام فوق کششی یا همان  ST16 شناخته می  شود.

 

در زمان خرید ورق روغنی به چه نکاتی توجه کنیم؟

ورق روغنی به شیوه نورد سرد تولید می  شود. اما برای ساخت آن، ترکیبات مختلفی حضور دارند که درصد ترکیب آن ها با هم فرق می کند. همین امر هم میزان بالا بودن کشش یا پایین بودن کشش ورق را تعیین می کند. این صفحه ها تنوع زیادی دارند و شما باید در زمان خرید ورق روغنی فاکتورهای بسیاری را مد نظر قرار دهید، از مهم‌ ترین آن ها می ­توان به موارد زیر اشاره نمود:

 

ابعاد و اندازه ورق روغنی

این صفحات در اندازه های مختلفی ساخته می  شوند. انتخاب از میان آن ها بر عهده شما خواهد بود. اگر برای مصارف بیشتر و سطوح بزرگ‌ تری به آن نیاز دارید قاعدتا باید به سراغ صفحه بزرگ‌ تر بروید. ناگفته نماند که هرچه ابعاد این صفحه بیشتر باشد قیمت ورق روغنی هم بیشتر خواهد بود.

 

ضخامت ورق روغنی

فاکتور دیگری که باید در نظر داشته باشید، ضخامت ورق است. ورق های ضخیم مصارف خاص خود را دارند و قدرت کششی آن ها کمتر است. برای انتخاب درست باید به سراغ نمونه هایی بروید که با نیاز شما سازگار باشد.

 

قیمت فروش

هر یک از موارد بالا، یعنی ابعاد و اندازه، ضخامت و ترکیبات به‌کار رفته در ساخت ورق بر روی قیمت نهایی و فروش آن موثر است. البته عوامل دیگری همچون برند سازنده، خرید آنلاین، خرید عمده و... هم وجود دارد که می تواند بر قیمت ورق روغنی موثر باشد. اما مهم تر از هر چیزی، این است که بدانید قیمت ورق روغنی طبق بازار جهانی با توجه به قیمت فولاد و میزان عرضه و تقاضا بستگی دارد.

 

ورق های روغنی را از کجا تهیه کنیم؟

برای تولید ورق روغنی، ابتدا ورق فولادی نورد گرم تولید می‌شود. این ورق فولادی سپس در دمای محیط با فشار زیاد نورد می‌شود. در این فرآیند، ضخامت ورق کاهش می‌یابد و خواص مکانیکی آن بهبود می‌یابد. پس از نورد سرد، ورق روغنی روغن کاری می‌شود تا از خوردگی آن جلوگیری شود. ورق روغنی سپس در اندازه‌های مختلف برش داده می‌شود و به بازار عرضه می‌شود.

 

در ایران ورق های روغنی با کیفیت بالایی تولید می شوند، که از جمله بهترین تولیدکنندگان ورق روغنی ، کارخانه فولاد مبارکه است که محصولات تولیدی این کارخانه بسیار با کیفیت است.

نظر شما
نام:
ایمیل:
نظر: