صفحه نخست

سیاست

اقتصاد

بین‌الملل

جامعه

فرهنگ‌وهنر

چندرسانه‌ای

منهای نفت

اندیشکده‌های خارجی

انتخابات

فضای مجازی

صفحات داخلی

تاریخ انتشار: ۰۹:۵۱ - ۰۱ آبان ۱۳۹۸ - 2019 October 23
کد خبر: ۲۵۷۷۵

آخرین تحولات لبنان/ از پافشاری بر کناره گیری حریری تا ایجاد دولت نجات ملی

معترضین لبنانی شب گذشته به مانند شب های پیشین به خیابان های بیروت آمده و خواستار تشکیل دولتی فراگیر تحت نام دولت نجات ملی شده اند.

به گزارش راهبرد معاصر؛ بحران در لبنان همچنان ادامه دارد. معترضین لبنانی شب گذشته به مانند شب های پیشین به خیابان های بیروت آمده و خواستار تشکیل دولتی فراگیر تحت نام "دولت نجات ملی" شده اند.


در ادامه به بررسی مهمترین تحولات شب گذشته لبنان می پردازیم:

 

نماینده پارلمان لبنان: حزب الله پیگیر جدی اجرای اصلاحات است

 

"حسین الحاج حسن" با تاکید بر لزوم آغاز مبارزه واقعی با فساد در لبنان گفت: درد اقتصادی موجب شد، مردم به خیابان ها بیایند بنابراین نخستین درخواستی که باید به آن رسیدگی شود، حل مشکلات اقتصادی در کشور است.

 

نماینده پارلمان لبنان ادامه داد: تظاهرات بزرگ مردمی در تحقق بسیاری از اهداف اصلاح طلبانه ما موثر واقع شد و همین تظاهرات گسترده بسیاری از طرف های سیاسی را در لبنان به قبول طرح اصلاحات اقتصادی مجبور کرد؛ اکنون نیز امکان افزودن هرگونه پیشنهاد مربوط به اصلاحات از سوی تظاهرکنندگان به طرح اصلاحات اقتصادی وجود دارد.

 

وی با بیان اینکه همه را به خودداری از اقدامات تحریک آمیز فرامی خوانیم، افزود: بانک ها نیز در نجات و برون رفت از بحران کنونی نقش اصلی دارند و نمی توانند در این روند مشارکت نداشته باشند زیرا همگی در یک جامعه هستیم.الحاج حسن تاکید کرد: دولت باید اجرای اصلاحات را کلید بزند و موارد لازم در پارلمان نیز تصویب شود.

 

اظهارات این نماینده لبنانی در حالی است که پس از آغاز تظاهرات اعتراض آمیز مردم لبنان از شامگاه پنجشنبه گذشته، "سعد حریری" نخست وزیر این کشور یک طرح اصلاحات اقتصادی ۲۴ ماده ای را پیشنهاد کرد که روز گذشته به تصویب هیئت دولت رسید.

 

کاهش ۵۰ درصدی حقوق وزیران و نمایندگان پارلمان و اعمال مالیات بر بخش بانکی از جمله بندهای طرح اصلاحات اقتصادی حریری است.

 

در این میان ادامه تظاهرات در نقاط مختلف بیروت و نیز سایر شهرهای لبنان حاکی از این است که اصلاحات اقتصادی نخست وزیر از نظر تظاهر کنندگان کافی نیست. برخی از تظاهر کنندگان بر لزوم برکناری دولت تاکید دارند؛ خواسته ای که از نظر بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران ریسک خطرناکی است و لبنان را به سمت نامعلومی سوق می دهد.

 

سید حسن نصرالله دبیر کل حزب الله لبنان نیز در سخنرانی خود به مناسبت اربعین امام حسین (ع) بر مخالفت با استعفای سعد حریری تاکید کرد.

 

وزیر لبنانی خواستار ایستادگی تظاهرکنندگان در مقابل هر سناریویی علیه مقاومت

 

"محمود قماطی" روز سه شنبه در گفت وگو با شبکه المنار افزود که هیچکس نه در داخل و نه خارج از دولت از مردم نخواسته است خیابان ها را ترک کنند.

 

قماطی تاکید کردکه از زمانی که وزیر شده حتی یک لیره از بودجه دولت نگرفته است و هزینه تمام نشست ها و سایر موارد مشابه را با هزینه شخصی پرداخت کرده است.

 

اظهارات قماطی در حالی است که در روزهای اخیر در صفحات اجتماعی لبنان هشتگ هایی علیه سید حسن نصرالله دبیر کل حزب الله لبنان مشاهده شد.

 

"مارک اوین جونز" یکی از کارشناسان فناوری اطلاعات و شناسایی حساب های کاربری دروغین به درخواست پرفسور "اسعد ابوخلیل" استاد علوم سیاسی دانشگاه کالیفرنیا به بررسی این موضوع پرداخته و تاکید کرد: منبع بیشتر توئیت هایی که در آن نصرالله اخیراً هدف هجمه و انتقاد قرار گرفته است، عربستان است نه لبنان.

 

تحرکات مگس های سایبری عربستان در شبکه های اجتماعی لبنان

 

روزنامه " الاخبار" لبنان نیز در این باره نوشت: تحلیلگران با اشاره به تحرکات گروه سعودی موسوم به مگس‌های سایبری" علیه حزب‌الله در شبکه‌های اجتماعی اعلام کردند، این شبکه به گونه ای عمل می کند که گویی کاربران لبنانی در پس این حساب‌های اینترنتی هستند.

 

به نوشته این روزنامه، با ادامه تظاهرات مردمی لبنان، روز گذشته تلاش‌هایی برای منحرف کردن این تحرکات از مسیر اصلی به منظور هجمه علیه حزب‌الله دیده شد، به این ترتیب که در حالی که تجمع‌کنندگان در میدان "الشهدا" بیروت، توازن در شعار دادن را رعایت کرده و گاه علیه حزب‌الله و گاهی در حمایت از آن شعار داده و پرچم رژیم صهیونیستی را به آتش کشیدند، برخی تجمع های دیگر به ویژه گروههای وابسته به حزب "القوات اللبنانیه" (نیروهای لبنانی) به ریاست "سمیر جعجع" که به عربستان سعودی نزدیک است، علیه حزب‌الله ناسزا گفتند و حتی این موضع تا آتش زدن پرچم حزب الله در شمال لبنان نیز پیش رفت اما حزب جعجع با صدور بیانیه‌ای تلاش کرد از این اقدام برائت جسته و به نوعی قضیه را خاتمه دهد.

 

همچنین در پی حضور تعدادی موتور سوار با در دست داشتن پرچم های حزب الله بین تظاهرکنندگان لبنان، حزب الله با صدور بیانیه ای تاکید کرد، آنان هیچ ارتباطی با این حزب ندارند

 

بخش رسانه‌ای حزب‌الله امروز با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد که حضور شب گذشته تعدادی موتورسوار در بیروت با پرچم حزب‌الله هیچ ارتباطی با این حزب ندارد.

 

در ساعات پایانی شب گذشته تعدادی موتور سوار در حالی که پرچم‌های حزب‌الله و جنبش "امل" را در دست داشتند، به خیابان‌های بیروت آمدند، پس از آن شبکه العربیه سعودی ها مدعی شد، این موتور سواران وابسته به حزب‌الله بوده و نیروهای ارتش مانع از ورود آنان به محل تظاهرات مردم شدند.

 

شبکه الجدید نیز تصاویری از این موتورسواران را در حال شعار دادن علیه اصلاحات اقتصادی سعد حریری نخست وزیر لبنان پخش کرد.

 

نخست وزیر پیشین لبنان استعفای دولت حریری را پیشنهاد کرد

 

میقاتی که در فاصله سال های ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۴ نخست وزیر لبنان بود، روز سه شنبه در گفت و گو با شبکه تلویزیونی "الحدث" وابسته به عربستان سعودی، مجموعه پیشنهادات زیر را به عنوان برون رفت از بحران کنونی مطرح کرد:

 

-استعفای دولت پس از رایزنی برای تشکیل دولت جدید به منظور جلوگیری از بروز خلا در کشور.

 

-تشکیل دولت با مشارکت افراد متخصص و جامعه مدنی.

 

-تصویب فوری بودجه.

 

-بررسی قانون جدید انتخابات از سوی پارلمان.

 

این پیشنهاد میقاتی در حالی است که وی با آغاز تظاهرات اعتراض آمیز در لبنان از پنجشنبه شب گذشته (۲۵ مهرماه جاری) به همراه فواد سنیوره و تمام سلام نخست وزیران پیشین لبنان حمایت خود را از سعد حریری اعلام کردند.

 

"جونی منیر" کارشناس سیاسی لبنانی در این باره به خبرنگار ایرنا گفت که این حمایت ظاهری بوده و هر یک از این سه استعفای حریری را فرصتی برای نخست وزیری خود می دانند.

 

همچنین سه نخست وزیر پیشین لبنان در تیرماه گذشته به طور همزمان راهی عربستان سعودی شدند؛ در آن زمان برخی تحلیلگران مسائل منطقه‌ای، احضار این سه شخصیت سیاسی لبنان به عربستان را در جهت تغییر احتمالی راهبرد ریاض در قبال بیروت ارزیابی کردند و از احتمال طرح تازه عربستان برای دیکته کردن سیاست های خود بر بیروت خبر دادند.

 

به هر حال استعفای حریری از سوی برخی محافل داخلی از جمله "سمیر جعجع" رهبر حزب "نیروهای لبنانی" و "ولید جنبلاط" رهبر حزب سوسیال ترقیخواه که هر دو به عربستان سعودی نزدیک هستند، نیز مطرح شد. جعجع در ادامه اعمال فشار بر حریری چند روز پیش از تصمیم برای استعفای اعضای این حزب از دولت لبنان خبر داد؛ اقدامی که به عقیده تحلیلگران اهمیت چندانی ندارد زیرا جعجع در صحنه سیاسی لبنان وزنه سنگینی به شمار نمی آید و در واقع اگر فشارهای عربستان نبود، حریری اعضای این حزب را در کابینه نمی پذیرفت.

 

پرچم فلسطین، برافراشته و پرچم آمریکا آتش زده شد

 

علیرغم آنکه تظاهرات لبنان بر موضوعات مشخصی مانند اعتراض به وضع مالیات، فساد مالی برخی مقامات و کنار رفتن تعدادی از آنها متمرکز است اما معترضان در این حین پیام‌هایی نیز برای آمریکا، رژیم صهیونیستی و فلسطین فرستادند.

 

تظاهرات کنندگان (دوشنبه) پرچم رژیم صهیونیستی را آتش زدند تا اینگونه به سیاست‌های این رژیم اعتراض کنند.

 

روزنامه «عربی 21»، در گزارشی به همین موضوع پرداخت و با انتشار عکس و فیلم‌هایی از کاربران اینترنتی به آتش زدن پرچم آمریکا در کنار پرچم رژیم صهیونیستی در میدان «ریاض الصلح» (مقر نخست‌وزیری لبنان) اشاره کرد.

 

در ادامه این گزارش آمده، وجود پرچم فلسطین در کنار پرچم لبنان در دستان تظاهرات‌کنندگان لبنانی و پیام‌های آنها برای فلسطینی‌ها قابل توجه بود.

 

(سه شنبه) برای ششمین روز، تظاهرات لبنان ادامه پیدا کرد. معترضان ضمن تجمع در برابر ساختمان بانک مرکزی، اعلام کرده‌اند که با وجود تصویب طرح پیشنهادی نخست‌وزیر «سعد الحریری»، قصد دارند تظاهرات را ادامه دهند.

نظر شما
نام:
ایمیل:
نظر: