صفحه نخست

سیاست

اقتصاد

بین‌الملل

جامعه

فرهنگ‌وهنر

چندرسانه‌ای

منهای نفت

اندیشکده‌های خارجی

انتخابات

فضای مجازی

صفحات داخلی

تاریخ انتشار: ۰۹:۵۹ - ۰۳ آذر ۱۳۹۸ - 2019 November 24
کد خبر: ۲۸۷۲۶

در کنفرانس ضد ایرانی منامه چه گذشت؟

با آغاز بکار این کنفرانس باصطلاح امنیتی در پایتخت بحرین، عموم سخنرانان عمده وقت خویش را به حمله به ایران و خطر فراگیری افکار جمهوری اسلامی در منطقه سپری نمودند.

به گزارش راهبرد معاصر؛ پانزدهمین کنفرانس امنیت منطقه‌ای موسوم به "گفت وگوهای منامه" جمعه شب در پایتخت بحرین آغاز به کار کرد.

 

به گزارش تارنمای روزنامه "الوطن" چاپ بحرین، در این کنفرانس سه روزه که تا روز یکشنبه به طول خواهد انجامید، شرکت‌کنندگان به موضوعاتی چون امنیت دریانوری، درگیری در خاورمیانه، دیپلماسی دفاعی، ثبات منطقه‌ای، سیاست آمریکا، روابط ائتلاف‌ها در خاورمیانه، رقابت و همکاری منطقه‌ای خواهند پرداخت.

 

دو شب پیش مراسم افتتاحیه این کنفرانس با عنوان "جغرافیای جدید اقتصادی در خاورمیانه" برگزار شد و "سلمان بن خلیفه آل خلیفه" وزیر دارایی بحرین، "تاداشی مایدا" از مدیران بانک همکاری بین المللی ژاپن، "چانگ لاکسین" مدیر چینی طرح "یک کمربند؛ یک جاده" و "علیاء مبیض" عضو شرکت مالی بین‌المللی جیفرز (  Jefferies ) سخنرانی کردند.

 

شنبه نیز نخستین جلسه با عنوان "رقابت و همکاری منطقه‌ای کار خود را با سخنرانی "فلورنس بارلی" وزیر دفاع فرانسه و "خالد بن احمد آل خلیفه" وزیر امورخارجه بحرین آغاز کرد.

 

نگاهی به اظهارات سخنرانان این نشست گواه آن است که طرح اتهامات واهی علیه ایران، بخش عمده ای از اظهارات این نشست را به خود اختصاص داده است.

 

وزیر دفاع فرانسه خطاب به ایران: متحدان عرب خود را رها نخواهیم کرد

فلورانس پارلی، وزیر نیروهای مسلح فرانسه، روز شنبه، دوم آذرماه، در یک سخنرانی با انتقاد از بی‌عملی دولت دونالد ترامپ در مورد «خطرات» عدم مشارکت ایالات متحده در خلیج فارس هشدار داد.

 

خانم پارلی در عین حال به جمهوری اسلامی هم هشدار داد که فرانسه در عین ادامه گفت‌وگو با تهران، متحدان عرب خود را رها نخواهد کرد.

 

او تاکید کرده است که دولت فرانسه در عین ادامه گفت‌وگو با ایران، «در کنار متحدان‌مان خواهیم ایستاد. می‌توانید به ما اتکا کنید».

 

به گفته مقام عالی‌رتبه فرانسوی، دولت دونالد ترامپ در آمریکا در «تابستان پرتنش» گذشته در برابر جمهوری اسلامی نایستاده است، آن هم در شرایطی که به گفته او خلیج فارس به «مشارکت ایالات متحده» در این منطقه متکی است.

 

فلورانس پارلی در ادامه منظور خود از «تابستان پرتنش» را چنین توضیح داد: «وقتی به مین‌گذاری برای کشتی‌ها پاسخی داده نشد، یک پهپاد را زدند. وقتی آن هم به نوبه خود جوابی نگرفت، تاسیسات نفتی بزرگ را بمباران کردند. نقطه پایان کجاست؟»

 

پارلی که در پانزدهمین نشست سالانه گفت‌گوی منامه در پایتخت بحرین سخن می‌گفت، تأکید کرد: «شاهد جدایی تدریجی و عمدی آمریکا هستیم.»

 

اشاره وزیر دفاع فرانسه به رخدادهایی است که همگی در چند ماه گذشته اتفاق افتاده و در تمام آنها انگشت اتهام به سوی ایران نشانه گرفته شده است.

 

اظهار نظر وزیر دفاع فرانسه را می‌توان ادامه موضع انتقادی دولت امانوئل مکرون در برابر سیاست‌های دولت ترامپ دانست که به‌ویژه در یک ماه گذشته نمود داشته است.

 

دولت دونالد ترامپ که حتی پیش از انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۶ برجام را «بدترین توافق» می‌نامید در اردیبهشت‌ماه سال ۹۷ از این توافق کنار کشید، با این دلیل که نیاز به توافق جامع‌تری است که فعالیت‌های موشکی و منطقه‌ای تهران را نیز شامل شود.

 

در مقابل دیگر شرکای برجامی‌ آمریکا کاربرد این توافق فعلی را تایید کرده و برجام را تنها ابزار برای کنترل فعالیت‌های اتمی و منطقه‌ای ایران می‌دانستند.

 

امانوئل مکرون در نیمه آبان‌ماه در چین بر همین نکته انگشت گذاشته و با متهم کردن دولت آمریکا به «یک‌جانبه‌گرایی» حاصل این اقدام ایالات متحده را «تنش در منطقه و کنترل ضعیف‌تر بر فعالیت‌های اتمی ایران» توصیف کرده است.

 

آن طور که خبرگزاری آسوشیتدپرس نوشته است، فلورانس پارلی هم در منامه دقیقا بر همین انگشت گذاشته و گفته است که «تابستان پرتنش» را کنار کشیدن دولت ترامپ از برجام رقم زده است.

 

تکرار یاوه‌گویی‌های وزیر اماراتی علیه ایران

«انور قرقاش»، وزیر مشاور دولت امارات در امور خارجی از منامه، پایتخت بحرین به ایران و ترکیه حمله کرد.

 

به گزارش خبرگزاری وام، قرقاش امروز شنبه (دوم آذر) طی سخنرانی در نشست «گفت‌وگوی منامه» گفت: «میزان دخالت ایران و ترکیه در امور کشورهای منطقه طی دو دهه گذشته، همزمان با بی‌ثباتی در منطقه افزایش یافته است».

 

این مقام اماراتی، سیاست‌های ایران و ترکیه در منطقه را «خصمانه» خواند و گفت که تهران، مسئول سیاست‌های توسعه‌طلبانه طی سه دهه گذشته است.

 

انور قرقاش همچنین به اقدامات کشور برای مقابله با ایران اشاره کرد و گفت که ابوظبی در سطح بین‌الملل خواسته برای مقابله با ایران تلاش شود ولی این به معنای این نیست که امارات به دنبال جنگ است.

 

پانزدهمین اجلاس سالانه گفت‌وگوی منامه از جمعه شب آغاز شده و فردا یکشنبه به پایان می‌رسد (۲۲ تا ۲۴ نوامبر ۲۰۱۹). وزراء و مسئولان دولتی از حدود سی و پنج کشور از خاورمیانه، آفریقا، آسیا، استرالیا، اروپا و آمریکای شمالی به این اجلاس دعوت شده اند که حدود بیست نفرشان وزیر و معاون وزیر و مشاور امنیت ملی هستند.

 

الجبیر: سیاست جلب رضایت ایران کارساز نیست

«عادل الجبیر» وزیر مشاور در امور خارجه عربستان سعودی روز شنبه با اظهاراتی سخیف در کنفرانس گفت‌وگوی منامه گفت: «نمی‌توان به ایران اجازه داد که به رویکرد خود در سیاست خارجه ادامه دهد».

 

وی با  تکرار ادعای دخالت ایران در حمله به تاسیسات نفتی آرامکو در شرق این کشور ، گفت که عربستان مخالف گفت وگو با ایران نیست اما سیاست بازدارنده علیه تهران می بایست ادامه یابد تا مانع از تکرار چنین حملاتی از سوی ایران شویم .

 

وزیر مشاور در امور خارجی سعودی ادعا کرد که سیاست جلب رضایت ایران کار ساز نیست و نباید به ایران اجازه داد که به سیاست خارجی خود  ادامه دهد.

 

الجبیر ادعا کرد: منطقه پس از حملات شکل گرفته علیه تاسیسات نفتی سعودی آرامکو در ۱۴ سپتامبر گذشته بر سر دو راهی خیر و شر قرار گرفته است و منطقه می بایست از میان آن دو یکی را برگزیند.

 

ارتش و کمیته‌های مردمی یمن روز ۱۴ سپتامبر(۲۳ شهریور)  با ۱۰ پهپاد دو پالایشگاه نفت بقیق و خریص در شرقی‌ترین نقطه عربستان را در قالب عملیات دوم "توازن بازدارندگی" هدف قرار دادند. این حمله موجب کاهش نیمی از توان تولید نفت عربستان و بالار رفتن قیمت جهانی نفت شد.

 

 مقامات سعودی در حالی ایران را به دست داشتن در این عملیات متهم می کنند که تاکنون هیچ دلیل قانع کننده ای در این ارتباط ارایه نکرده اند و صرفا اعلام میکنند که این موشک ها از سمت شمال شلیک شده است .

 

این اظهارات در حالی بیان می شود که جمهوری اسلامی ایران همواره برای برقراری صلح و ثبات در منطقه تلاش کرده و اخیرا ابتکار صلح هرمز را برای این منظور به کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس ارایه کرده است.

 

 وزیر مشاور در امور خارجه سعودی سپس ایران به فرقه‌گرایی متهم کرد و گفت: «ایران مدعی است که تمام شیعیان به این کشور گرایش دارند، این خنده‌دار است؛ مثل این می‌ماند که ایتالیا بگوید تمامی کاتولیک‌ها به این کشور گرایش دارند. سؤال می‌شود که آیا آلمانی‌ها این موضوع را می‌پذیرند؟»

 

او سپس به حضور نیروهای آمریکایی در کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس اشاره و تأکید کرد که حضور آمریکایی‌ها در خلیج فارس نه تنها کاهش نخواهد یافت بلکه افزایش می‌یابد.

 

نشست «گفت‌و‌گوی منامه» که با حضور ۳۵ تن از مقامات کشورهای عربی و غربی در بحرین از شامگاه جمعه آغاز شده، قرار است به موضوعاتی چون «امنیت کشتیرانی»، «درگیری‌های در جنوب غرب آسیا»،  «دیپلماسی دفاعی»، «رقابت و همکاری منطقه‌ای» و «امنیت سایبری» بپردازد. این نشست فردا (یکشنبه) پایان می‌پذیرد.

 

ادعای ضدایرانی جدید وزیر خارجه بحرین

وزیر خارجه بحرین طی یاوه‌گویی‌هایی در کنفرانس گفت‌وگوی منامه مدعی شد که دخالت ایران در لبنان از طریق حزب‌الله این کشور را فلج کرد.

 

«خالد بن احمد بن محمد آل خلیفه» طی اظهاراتی بی‌اساس در کنفرانس گفت‌وگوی منامه  مدعی شد که مداخله ایران در لبنان از طریق حزب‌الله این کشور را فلج کرده است.

 

وی با تکرار برخی ادعاهای بی‌اساس مدعی شد: «ما نیازمند یک برنامه عملی جامع برای جلوگیری از دخالت‌های ایران در منطقه هستیم».

 

وی در ادامه گزافه گوئی‌های خود گفت: «ما ۴۰ سال است که از دخالت‌های ایران رنج می‌بریم اما هرگز خواهان تغییر نظام در ایران نبوده و نخواهیم بود.... ایران بود که جنبش انصار الله را ایجاد و از آنها حمایت کرد، چنانکه به عراقی‌ها و امور آنها اهمیتی نمی‌دهد».

 

آل خلیفه مدعی شد: «ایران به منافع مردم عراق اهمیتی نمی‌دهد بلکه منافع ویژه خود را در نظر می‌گیرد، ایران مانع پیشرفت و شکوفائی عراق است... کشورهای شورای همکاری خلیج (فارس) و مصر و اردن نقش اصلی را برای حفظ امنیت منطقه ایفا می‌کنند».

 

این مقام بحرینی همچنین گفت: «در منطقه چالش دیگری وجود دارد و آن ادامه روند نادیده گرفتن قوانین بین‌المللی توسط اسرائیل است، تل‌آویو باید به تشکیل دولت مستقل فلسطین پایبند باشد».

 

رایزنی مقام ارشد وزارت دفاع آمریکا با الجبیر در خصوص «ایران»

مقام‌های ارشد آمریکا و عربستان در دیداری که در پایتخت بحرین صورت گرفت در خصوص آخرین تحولات منطقه و نحوه تقابل با ایران رایزنی کردند.

 

«جان سی رود» معاون سیاسی وزارت دفاع آمریکا شنبه در دیدار با «عادل الجبیر» وزیر مشاور در امور خارجه عربستان سعودی در «منامه» پایتخت بحرین و در جریان نشستی تحت عنوان «گفت‌و‌گوی منامه» بر تداوم روابط نظامی بلندمدت ایالات متحده و عربستان مجددا تأکید کرد.

 

به نوشته «وبگاه وزارت دفاع آمریکا»، ایران و یمن از جمله موضوعات مورد بحث در این دیدار بوده‌اند.

 

بر اساس این گزارش، جان رود و الجبیر همچنین در مورد اعزام نیروهای آمریکایی به عربستان سعودی گفت‌وگو کرده‌اند.

 

«دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا هفته گذشته در نامه‌ای به کنگره رسما اعلام کرد که تعداد نظامیان آمریکایی در عربستان سعودی به ۳۰۰۰ نفر افزایش می‌یابد. ترامپ برای توجیه این اقدام، مقابله با «تهدید ایران» را مطرح کرده است.

 

شماری از نمایندگان کنگره آمریکا با وزیر خارجه بحرین دیدار کردند

خالد بن احمد ال خلیفه وزیر خارجه بحرین، امروز شنبه میزبان شماری از اعضای کنگره آمریکا بود که برای حضور در اجلاس «گفت‌وگوی منامه» به این کشور سفر کرده‌اند.

 

خبرگزاری «الشرق الاوسط» مصر گزارش کرد که سناتور کریستور مورفی عضو کمیته فرعی امور خاور نزدیک و آسیای میدانه و مبارزه با تروریسم در سنا، «تد دویچ» رئیس کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان و «جوزف ویلسون» عضو کمیته امور خارجه در مجلس نمایندگان آمریکا از جمله اعضایی بودند که امروز در حاشیه پانزدهمین اجلاس گفت‌وگوی منامه با وزیر خارجه بحرین دیدار و گفت‌وگو کردند.

 

خالد بن احمد که صبح امروز، ایران را به حمایت از تروریسم و دخالت در امور داخلی کشورهای منطقه متهم کرده و گفته بود ایران مشکل و تهدید اصلی برای امنیت منطقه است، در این دیدار بر روابط «راهبردی و مستحکم» با آمریکا تأکید کرد و گفت این روابط، بر اساس احترام و اعتماد متقابل و تمایل شدید مشترک و همیشگی دو کشور برای همکاری در حوزه‌های مختلف منطقه‌ای و بین‌الملی است.

 

وزیر خارجه بحرین پیش از این دیدار در سخنرانی روز گذشته در اجلاس گفت‌وگوی منامه، همکاری کشورهای عضو شورای همکاری و مصر و اردن را مایه تقویت امنیت منطقه خوانده و ایران را به عنوان تهدیدی برای آن توصیف کرده بود.

 

پانزدهمین اجلاس سالانه گفت‌وگوی منامه از جمعه شب آغاز شده و فردا یکشنبه به پایان می‌رسد (۲۲ تا ۲۴ نوامبر ۲۰۱۹). وزراء و مسئولان دولتی از حدود سی و پنج کشور از خاورمیانه، آفریقا، آسیا، استرالیا، اروپا و آمریکای شمالی به این اجلاس دعوت شده اند که حدود بیست نفرشان وزیر و معاون وزیر و مشاور امنیت ملی هستند.

نظر شما
نام:
ایمیل:
نظر: