صفحه نخست

سیاست

اقتصاد

بین‌الملل

جامعه

فرهنگ‌وهنر

چندرسانه‌ای

منهای نفت

اندیشکده‌های خارجی

انتخابات

فضای مجازی

صفحات داخلی

تاریخ انتشار: ۲۳:۲۰ - ۱۵ تير ۱۳۹۹ - 2020 July 05
کد خبر: ۴۹۲۰۶

چرا فروش سهام عدالت زمانبر است؟

بازار فروش سهام عدالت داغ است، اما سوالی که این روزها در ذهن اغلب دارندگان این سهام ایجاد شده این است که چرا فرآیند فروش سهام عدالت زمانبر است؟

به گزارش راهبرد معاصر پس از آزادسازی سهام عدالت و شروع فروش آن اما واگرهای فراوانی از سوی دارندگان این سهام عنوان می‌شود. در این میان گلایه اغلب آنان این است که چرا فرآیند فروش سهام  زمانبر است. در کنار این برخی از دارندگان سهام عدالت هم که از طریق بانک‌ها نسبت به فروش سهام خود اقدام کرده‌اند، می‌گویند هنوز پولی به حساب آنها واریز نشده است.

اما دلیل اصلی تاخیر در فروش سهام عدالت چیست؟ یکی از دلایل زمانبر بودن این فرآیند نحوه ارسال سفارش از طریق کارگزاری‌ها است. کارگزاری‌ها ابتدا سفارش‌های ارسالی  را جمع آوری، بررسی و دسته بندی می‌کنند. این فرایند دو روز کاری زمان می‌برد و پس از آن است که کارگزاری‌ها  می‌توانند سفارش معامله را ارسال کنند.  کارگزاری‌ها می‌گویند از آنجا که در این فرایند به عنوان سبدگردان ظاهر می‌شوند تلاش می‌کنند تا حداکثر منعفت را از فروش سهام نصیب سهامداران کنند. در واقع آنها در تلاشند تا سهام سهامداران را در شرایط مناسب بازار به فروش رسانده و همین موضوع هم مدت زمان معامله را افزایش می‌دهد. پس از انجام معامله واریز پول فروش سهام عدالت بعد از سه روز کاری و پس از طی کردن مرحله پنجم  به شماره شبای ثبت شده در سامانه سهام عدالت واریز می شود.

 

چرا کارگزاری‌ها سهام عدالت را نمی‌فروشند؟

درحالی که اعلام شده است که مشمولان سهام عدالت می‌توانند از طریق کارگزاری‌ها به فروش سهام عدالت خود اقدام کنند، سهام‌داران گلایه‌هایی دارند مبنی بر اینکه کارگزاری‌ها فقط ثبت سفارش می‌کنند و سهام را نمی‌فروشند. گلایه‌ای که دبیرکل کانون کارگزاران بورس اوراق بهادار ضمن تشریح دلیل این مشکل، اعلام کرد به زودی برطرف خواهد شد و فروش سهام عدالت از طریق کارگزاری‌ها روی روال می‌افتد.

مشمولان سهام عدالت که روش مستقیم را برای مدیریت سهام خود انتخاب کرده‌اند، می‌توانند از سه طریق فروش از طریق بانک، مراجعه حضوری به کارگزاری و یا مراجعه غیرحضوری به کارگزاری نسبت به فروش ۳۰ درصد سهام خود اقدام کنند. در این راستا برخی از سهام‌داران از این موضوع که برخی کارگزاری‌ها فقط ثبت سفارش می‌کنند و اعلام کرده‌اند که دستور فروش ندارند، گلایه می‌کنند. موضوعی که دبیرکل کانون کارگزاران بورس اوراق بهادار دلیل آن را الزام به راه‌اندازی سامانه فروش سهام عدالت در اسرع وقت دانست و اعلام کرد این مشکل به زودی برطرف خواهد شد.

روح‌الله میرصانعی با بیان اینکه سفارش‌های سهام عدالت توسط کارگزاری‌ها گرفته و ارجاع می‌شود، اظهار کرد: اما در حال حاضر ابهاماتی در اجرای سفارشات سهام عدالت وجود دارد که ممکن است چند روز زمان ببرد تا کارگزار با ناظر هماهنگ کند و  فروش انجام دهد. همچنین  سرویس‌هایی که سپرده گذاری باید پس از فروش به کارگزار بدهد، فعلا مشکلاتی دارد که درحال رفع آن هستند. درواقع شرکت سپرده‌گذاری باید اطلاعات را به کارگزار بدهد و کارگزار وجوه سهام‌داران عدالت را بر اساس سرویس‌ها واریز کند.

وی درمورد دلیل وجود اختلال در برخی کارگزاری‌ها توضیح داد: به دلیل اینکه فشار زیاد بود و سامانه‌ها باید سریعا راه اندازی می شد، صرفا راه اندازی صورت گرفت و سامانه‌ها درحال ارتقا هستند. درواقع سفارشات دریافت می شود اما ابهاماتی در نحوه اجرا وجود دارد؛ همچنین هماهنگ کردن کارگزاران با ناظر برای فروش زمان‌بر است و این فرایند ممکن است بیشتر از زمانی که برای فروش سهام‌های معمول و مرسوم در بازار طی می‌شود، طول بکشد اما فرآیند آن در حال طی شدن است.

دبیرکل کانون کارگزاران بورس اوراق بهادار ادامه داد: برخی از کارگزاران فروش هم انجام دادند اما نتوانستند گزارش را از سپرده‌گذاری درمورد این‌که فروش به چه نحوی توزیع و بین مشتریان تقسیم می‌شود را دریافت کنند. بنابراین نمی‌توانند در حساب مشتری نشان دهند که چه تعداد سهم فروخته شده است.

میرصانعی با تاکید بر اینکه به دلیل فشاری که برای راه‌اندازی سامانه وجود داشت، نقایصی وجود دارد، اظهار کرد: اما نقایص و ابهامات درحال برطرف شدن است. سرویس‌ها تقویت می شوند و کم کم روی روال معمول خواهند افتاد. بدیهی است که این پروسه یک تا دو هفته اول طولانی‌تر باشد و نقایص کوچک داشته باشد اما جای نگرانی نیست.

وی ادامه داد: درواقع برخی کارگزاری‌ها سفارشات را فروختند و برخی منتظر هماهنگی با ناظر برای فروش هستند. ممکن است کارگزاری هایی که فروش را انجام داده‌اند، سرویس را از سپرده گذاری نگرفته باشند که بتوانند در حساب مشتری نمایش دهند و وجوه را به حساب مشتری واریز کنند. در این شرایط مشتری گمان می‌کند اقدامی صورت نگرفته، درحالی که گرفته و درحال انجام است اما به دلیل مشکلات مذکور پروسه‌اش طولانی تر است.

چرا پول فروش سهام عدالت واریز نمی شود ؟

بر اساس تصمیمات ستاد آزادسازی سهام عدالت ، مشمولان می‌توانند از درگاه‌های مختلف مانند سایت بانک، اپلیکیشن‌ها یا به‌طور مستقیم درخواست فروش 30 درصد از سهام عدالت خود را از طریق بانک‌ها ثبت کنند. نکته جالب و تامل برانگیز در این زمینه قرارداد یک طرفه بانک‌ها با دارندگان سهام عدالت است که بر اساس آن مشمولان نه می‌دانند چه سهمی از آنها فروخته می‌شود؛ نه می‌دانند که این سهام عدالت چه زمانی فروخته می‌شود و نه می‌دانند که به چه قیمتی سهام‌شان فروخته می‌شود!!

این در حالی است که ثبت درخواست فروش سهام توسط دارندگان سهام عدالت به منزله دادن اختیار تام به کارگزاری‌ها برای فروش این سهام به هر قیمت، در هر زمان و در هر نمادی است و به همین دلیل هم هست که مبالغ واریزی به حساب مشمولان با هم متفاوت هست.

مردم در انتظار واریز وجه فروش سهام

جدای از این حق اجحاف شد اما، هستند مشمولانی که پس از قبول این حق ضایع شده و نیز امضای این قرارداد یک‌طرفه، حالا چند هفته‌ای است که منتظر واریز وجوه حاصل از فروش سهام عدالت خود هستند.

بر این اساس در خصوص تاخیر قابل وجه بانک‌ها در واریز این وجوه به حساب مشمولان مدیرعامل یکی از شرکت‌های کارگزاری وابسته به یکی از بانک‌ها گفته نمی‌توان زمان مشخصی برای فروش سهام و واریز وجوه ناشی از آن مشخص کرد؛ چرا که عرضه و تقاضا، تعیین‌کننده قیمت سهام بوده و تلاش می‌ شود سهام با بالاترین قیمت و در بهترین شرایط به فروش برسد.

همچنین ثبت درخواست فروش سهام عدالت به معنی فروش قطعی نیست و فرآیند فروش ممکن است کمی زمان‌بر باشد؛ اما کارگزاری پس از فروش قطعی، مبالغ دریافتی را طی روال قانونی به حساب صاحب سهام واریز خواهد کرد.

نوشدارو پس از مرگ سهراب

در این خصوص یکی از دارندگان سهام عدالت گفت قبول کردن شرایط یک طرفه بانک‌ها از سوی ما برای فروش 30 درصد از سهام عدالتمان به هر قیمتی که از آن اطلاع نداریم، نشان از این دارد که ما به این مبلغ در این مقطع زمانی نیاز داریم؛ بنابراین تاخیر بانک‌ها در فروش و واریز مبالغ حاصل از فروش سهام عدالت ما، نوشدارو پس از مرگ سهراب است.

ضمن این که ما می‌دانیم که بازار بورس صعودی است و با نگهداشتن سهام عدالت می‌توانیم از سود بیشتری در آینده برخوردار شویم؛ اما به دلیل نیاز مالی اقدام به فروش 30 درصد از این سهام کرده‌ایم که متاسفانه در زمان خود این پول به دست ما نمی‌رسد.

 

 

نظر شما
نام:
ایمیل:
نظر: