به گزارش راهبرد معاصر دستور العمل جدید صدور کارت هدیه بانک های تغییر کرده و امروز به شبکه بانکی ابلاغ شد. بر این اساس ضوابط صدور کارت هدیه مورد بازنگری قرار گرفت که یکی از آنها افزایش اعتبارکارت های هدیه از یک سال به دو سال است. البته موضوع دیگر این است که صدور کارت فقط برای افرادی است که دارای حساب سپرده نزد آن موسسه اعتباری هستند. همچنین صدور کارت به صورت غیر حضوری وحداقل مبلغ هر کارت صد هزار تومان و حداکثر مبلغ تا دو میلیون تومان افزایش یافته است.
پیرو بخشنامه شماره ۳۸۴۱۲۷.۹۸ مورخ ۱۳۹۸.۱۱.۶ موضوع ابلاغ اصلاحیه «دستورالعمل شیوه صدور کارت هدیه و بن کارت ریالی»، با عنایت به مفاد ماده (۱۰۱) «آییننامه اجرایی ماده (۱۴) الحاقی قانون مبارزه با پولشویی» موضوع تصویبنامه شماره ۹۲۹۸۶. ت ۵۷۱۰۱ﻫ مورخ ۱۳۹۸.۷.۲۲ هیأت وزیران مبنی بر منوط شدن صدور کارت هدیه و سایر کارتهای نقدی به افتتاح حساب سپرده توسط متقاضی نزد مؤسسات اعتباری و با هدف بهروزرسانی و متناسب نمودن ضوابط موصوف با شرایط و اقتضائات جدید، دستورالعمل یاد شده توسط بانک مرکزی مورد بازنگری قرار گرفت و به شبکه بانکی ابلاغ شد.
اهم تغییرات صورت گرفته در دستورالعمل مذکور به شرح زیر است:
- صدور کارت هدیه توسط هر مؤسسه اعتباری صرفاً برای مشتری دارای حساب سپرده نزد آن مؤسسه اعتباری امکانپذیر است.
- صدور کارت هدیه در هر مؤسسه اعتباری به صورت غیرحضوری، صرفاً از طریق ابزارهای پذیرش همان مؤسسه اعتباری مجاز است.
- حداقل مبلغ برای هر فقره کارت هدیه معادل صد هزار تومان است.
- حداکثر مبلغ هر فقره کارت هدیه از پانصد هزار تومان به دو میلیون تومان افزایش یافته است.
- حداکثر مدت اعتبار کارت هدیه از یک سال به دو سال افزایش پیدا کرده است.
سقف صدور کارت هدیه در تمام بانکها معادل دو میلیون تومان است که با مراجعه به کیوسک، هر فرد در طول شبانه روز میتواند پنج کارت هدیه دریافت کند اما شرایط و میزان دریافت این کارت با مراجعه به شعب بانکها متفاوت است.این اواخر گفتههایی از سوی مشتری یک بانک خصوصی مطرح شد که برای دریافت ۱۰ کارت هدیه به شعبه مراجعه کرده اما موفق به دریافت آن نشده است. پس از طرح این موضوع، پیگیریها نشان داد که در هر شبانه روز هر فرد حقیقی با مراجعه به کیوسک بانکها میتواند معادل پنج کارت هدیه دریافت کند.
همچنین، در برخی از موسسات اعتباری دریافت وجه برای صدور کارت هدیه به صورت غیرشتابی امکان پذیر است اما کارت هدیهای که بدون مراجعه به شعب و غیر حضوری صادر میشود برای جلوگیری از کلاهبرداریهای احتمالی پنج روز بعد از صدور امکان انجام تراکنش دارد.
علاوه براین، طبق آخرین بخشنامه بانک مرکزی سقف صدور کارت هدیه معادل دو میلیون تومان است. اما برای پاسخ به اینکه آیا مراجعه حضوری به شعب برای دریافت کارت هدیه در طول شبانه روز با محدودیتی از نظر تعداد مواجه است یا خیر؟ بانک شهر به ایسنا توضیح داد که محدودیتی در این زمینه وجود ندارد و فردی که نتوانسته است، ۱۰ کارت هدیه دریافت کند ممکن است به شعبهای مراجعه کرده باشد که سیستم آن قدیمی بوده است و نمیتوانسته این تعداد کارت را صادر کند. از سوی دیگر، طبق اطلاعات دریافتی اگر درخواست صدور کارت هدیه در شعبه از پنج تا بیشتر شود، باید کارمند بانک به خزانه نامه بزند تا میزان مورد نظر صادر شود که مقداری زمان میبرد این فرآیند طی شود. البته این نکته حائز اهمیت است که صدور تعداد کارت هدیه در بانکهای مختلف متفاوت است.
بانکها براساس مقررات مبارزه با پولشویی موظفند هنگام صدور کارت هدیه مشتری را احراز هویت کنند و همچنین صدور کارت هدیه برای دارندگان سابقه چک برگشتی ممنوع است.کمیسیون مقررات و نظارت موسسات اعتباری، در اجرای بند (ب) ماده (۱۱) قانون پولی و بانکی کشور و در راستای ساماندهی فرآیند صدور و استفاده از کارت هدیه و بن کارت ریالی دستورالعمل شیوه صدور کارت هدیه را به شرح زیر تصویب کرده است:
موسسه اعتباری باید هنگام صدور کارت هدیه - ضمن شناسایی اولیه مشتری، برابر ضوابط و مقررات مبارزه با پولشویی- اطلاعات هویتی وی را به همراه مشخصات یکایک کارتهای هدیه صادر شده برای وی، در سامانههای خود وارد نماید به گونهای که ردیابی تمامی تراکنشهای هر کارت صادره به آسانی میسر گردد.موسسه اعتباری باید هنگام صدور کارت هدیه برای مشتری، تعهدات لازم در خصوص اجرای قانون و مقررات مبارزه با پولشویی را از وی اخذ نماید. در صورت خودداری مشتری از ارایه این تعهد و یا خودداری از عمل به تعهدات، موسسه اعتباری باید از ارایه خدمات به ایشان خودداری نماید. لازم به ذکر است مسئولیت هرگونه سوءاستفاده از کارت هدیه و یا بن کارت صادره بر عهده مشتری است.
در صورتی که موسسه اعتباری به دلایلی همچون عدم همکاری مشتری نتواند اطلاعات لازم را برای شناسایی وی بدست آورد و یا مشتری اقدام به ارایه اطلاعات غیر واقعی نماید، موسسه اعتباری باید پس از توضیح موظف است مشخصات مشتریانی را که مبادرت به اعلام اطلاعات غیر واقعی نمودهاند به واحد اطلاعات مالی و بانک مرکزی گزارش کند.
همچنین صدور کارت هدیه توسط موسسه اعتباری برای اشخاص زیر ممنوع است:
۱. اشخاصی که از ارایه اطلاعات با اسناد مورد نیاز خودداری میکنند
۲. دارندگان سابقه چک برگشتی
۳. اشخاصی که به حکم مراجع قضایی، حق افتتاح حساب در موسسه اعتباری را ندارند
۴. اشخاص حقیقی که به حکم مراجع قضایی، حساب آن ها در موسسه اعتباری مسدود شده است و یا به هر دلیل دیگری حق برداشت از حساب را ندارند
۵. اشخاص حقیقی ایرانی فاقد شماره ملی، اشخاص حقوقی ایرانی فاقد شناسه ملی و اشخاص خارجی (حقیقی و یا حقوقی) فاقد شماره فراگیر اشخاص خارجی.
صدور کارت هدیه در قبال برداشت از حساب مشتری و یا دریافت وجه نقد معادل آن مجاز است.
حداکثر مبلغ هر کارت هدیه، پنج میلیون (۵۰۰۰.۰۰۰) ریال است.
کارت هدیه فاقد قابلیت شارژ مجدد بوده و پس از اتمام موجودی باید ابطال گردد.
کارت هدیه حداکثر به مدت یک سال دارای اعتبار است پس از انقضای مدت مذبور، مانده مصرف نشده کارت های هدیه در تمام شعب موسسه اعتباری صادر کننده قابل دریافت میباشد. درج تاریخ انقضای کارت هدیه بر روی جسم کارت الزامی است.