به گزارش راهبرد معاصر پایگاه آکسیوس گزارش داده آمریکا و رژیم صهیونیستی در روزهای گذشته جلسه مخفیانهای درباره برجام برگزار کردهاند. طبق این گزارش، جلسه مذکور به صورت یک کنفرانس ویدئویی محرمانه به ریاست «جیک سالیوان»، مشاور امنیت ملی کاخ سفید و «ایال هولاتا»، مشاور امنیت داخلی رژیم صهیونیستی برای بحث درباره طرح جایگزین آمریکا در صورت عدم بازگشت ایران به مذاکرات برجام برگزار شده است.
یک مقام ارشد رژیم صهیونیستی به آکسیوس گفته آمریکا قصد دارد در صورت عدم از سر گیری مذاکرات وین درباره برجام تحریمهای جدیدی علیه ایران وضع کند.
چند هفته پیش یک روزنامه صهیونیستی بعد از دیدار «جو بایدن»، رئیسجمهور آمریکا با «نفتالی بنت»، نخستوزیر رژیم صهیونیستی جزئیاتی از طرح کابینه جدید این رژیم برای همکاری با دولت آمریکا ضد ایران منتشر کرده بود.
روزنامه صهیونیستی هاآرتص روز ۹ شهریور گزارش داد یکی از نقاط مشترک در دیدار «نفتالی بنت» با بایدن در کاخ سفید، مخالفت هر دوی آنها با «بنیامین نتانیاهو»، نخستوزیر سابق این رژیم بوده و هر دوی آنها امیدوار بودهاند که از بازگشت نتانیاهو به قدرت جلوگیری کنند.
هاآرتص نوشته یکی از دستاوردهای سفر نفتالی بنت تعمیق و تقویت روابط راهبردی میان واشنگتن و تلآویو در زمینه همکاریهای اطلاعاتی بوده است.
پیشبرد همکاریهای اطلاعاتی در خصوص برنامه هستهای ایران از طریق کانال مخفیانهای انجام خواهد شد که در فلسطین اشغالی «دیوید بارنیا»، رئیس جدید سازمان جاسوسی موساد هدایت آن را بر عهده خواهد داشت.
با این حال، هاآرتص نوشته شخص کلیدی در مقابله با برنامه هستهای ایران «ایال هولاتا»، رئیس جدید شورای امنیت داخلی اسرائیل خواهد بود. او همان فردی است که نفتالی بنت را برای دیدار با بایدن آماده کرد.
هاآرتص نوشته مأموریت او در مسائل مربوط به برنامه هستهای ایران مانند یک مدیر پروژه است و کارشناسان موساد، وزارت خارجه و کمیسیون انرژی اسرائیل به او یاری میرسانند.
روزنامه صهیونیستی نوشته هولاتا و همکارانش حتی اگر در محافل علنی به این مسئله اذعان نکنند برایشان واضح و مبرهن است که اسرائیل در برابر ایران چه گزینههایی در اختیار دارد و قادر به انجام چه اقداماتی نیست.
هاآرتص درباره اینکه رژیم صهیونیستی قادر به انجام چه اقداماتی علیه ایران نیست نوشته است: «دو گزاره در اینجا مطرح است: ۱- ایالات متحده به سایتهای هستهای ایران حمله نخواهد کرد. ۲- اسرائیل حتی اگر طرحی برای حمله آماده کرده باشد یا آنکه سناریوهای خلاقانه دیگری داشته باشد هیچ توانایی نظامی عملی برای انجام حمله به تنهایی و دستیابی به نتایج محسوس نخواهد داشت. اضافه بر این، حتی اگر اسرائیل طرحی اصیل، جرأتمندانه و شدنی در این زمینه داشته باشد مورد قبول ایالات متحده واقع نخواهد شد، زیرا واشنگتن نگران است که هر اقدام نظامی این کشور را بر خلاف خواستش وارد جنگ خواهد کرد.»
هاآرتص در بخش دیگری از این گزارش به توضیح درباره ارزیابی جامعه اطلاعاتی آمریکا و رژیم صهیونیستی درباره برنامه ایران در خصوص بازگشت یا عدم بازگشت به برجام پرداخته است.
در بخشی از گزارش آمده است: «ارزیابیها در اسرائیل و ایالات متحده این است که ایران با بازگشت به توافق هستهای موافقت خواهد کرد، اما این کار را با شروط خودش انجام خواهد داد، از جمله اینکه مطالبه خواهد کرد واژههای پردازیهای توافق تغییر پیدا کنند تا اطمینان حاصل شود محدودیتی علیه آنها ایران اکنون به آن دست یافته اعمال نخواهد شد.»
طبق طرح هولاتا، چنانچه ایران به توافق هستهای بازگردد، دولت آمریکا بایستی روابطش با ایران را بر اساس رویکرد چماق و هویج (طرحی متشکل از تشویق و تنبیه به صورت توأم) تنظیم کند. هویجهایی که ارائه میشوند بایستی جذاب باشند و علاوه بر رفع تحریمها، ارائه کمکهای سخاوتمندانه از سوی غرب برای بازسازی اقتصاد ایران را در بر بگیرند.
در عوض، ایران بایستی با گستردهتر شدن دامنه برجام موافقت کند به گونهای که توافق جدید، نظارت دقیق از سوی آژانس بینالمللی انرژی اتمی بر تمامی سایتهای هستهای ایران از جمله اماکن نظامی را در بربگیرد.
هاآرتص نوشته اجرای موثر رویکرد چماق و هویت به ائتلاف گستردهای فراتر از مشارکت صرفاً کشورهای غربی نیاز دارد. این روزنامه نوشته است: «ما باید تلاش کنیم روسیه و چین را هم با خودمان همراه کنیم، اگرچه که شانس موفقیت در این زمینه زیاد نیست.»
هاآرتص نوشته تلاشهای بینالمللی علیه ایران بایستی کشورهای عربی را نیز شامل شود و اسرائیل در اینجا میتواند وارد ائتلافی پنهان با این کشورها شود.
با آنکه نفتالی بنت و «بنیامین نتانیاهو»، نخستوزیر پیشین رژیم صهیونیستی هر دو جزو سیاستمداران تندرو افراطی در قبال ایران محسوب میشوند رسانههای صهیونیستی مدعی هستند بنت قصد دارد سیاستهای تلآویو را به مسیر جدیدی هدایت کند.
کشورهای غربی به رهبری آمریکا و رژیم صهیونیستی در سالهای گذشته ایران را به پیگیری اهداف نظامی در برنامه هسته ای این کشور متهم کردهاند. ایران قویاً این ادعاها را رد کرده است.
ایران تأکید میکند به عنوان یکی از امضاکنندگان پیمان منع گسترش سلاحهای اتمی (انپیتی) و عضوی از آژانس بین المللی انرژی اتمی، حق دستیابی به فناوری هستهای را برای مقاصد صلح آمیز دارد.
علاوه بر این، بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی تاکنون بارها از تاسیسات هستهای ایران بازدید کردهاند اما هرگز مدرکی که نشان دهد برنامه صلح آمیز انرژی هستهای این کشور به سمت مقاصد نظامی انحراف داشته باشد، پیدا نکردهاند.
ایران علاوه بر این در سال ۲۰۱۵ به توافقی با کشورهای موسوم به گروه ۱+۵ برای حل و فصل تنشها بر سر برنامه هستهای خود دست پیدا کرد. علیرغم اذعان آژانس بینالمللی انرژی اتمی به پایبندی ایران به تمامی تعهداتش، دولت آمریکا در اردیبهشتماه سال ۱۳۹۷ به صورت یکجانبه از این توافق خارج شد.
از سوی دیگر، رژیم صهیونیستی تنها دارنده سلاحهای هستهای در منطقه غرب آسیا است و با حمایتهای آمریکا برنامه تسلیحات هستهای خودش را از نظارتهای بینالمللی دور نگاه داشته است.
دولت جدید آمریکا به ریاست «جو بایدن» مدعی است قصد دارد از طریق مذاکرات جاری در شهر وین آمریکا را به توافق هستهای برجام بازگرداند اما تا کنون از اجرای تعهداتش در این راستا خودداری کرده است.
رژیم صهیونیستی و واشنگتن در ماههای گذشته همکاری علیه ایران را در دستور کار قرار دادهاند. به عنوان مثال خبرگزاری رویترز ماه پیش گزارش داد کابینه جدید اسرائیل قصد دارد برای رایزنی درباره روشهای اجرای بهتر «برنامه جامع اقدام مشترک» و تحریمهایی که بایستی علیه ایران حفظ شوندگروهی از متخصصان مسائل تحریمی را روانه واشنگتن کند.
این رسانه غربی تصریح کرد این راهبرد تفاوت زیادی با سیاست «بنیامین نتانیاهو»، نخستوزیر سابق رژیم صهیونیستی دارد که قصد نداشت با دولت «جو بایدن» درباره بازگشت مجدد آمریکا به برجام وارد تعامل شود.
علاوه بر این، وبگاه «اکسیوس» هم سوم تیرماه گزارش داد به نقل از مقامهای رژیم صهیونیستی گزارش داده بود تلآویو قصد دارد از طریق دیپلماسی بر رویکرد دولت آمریکا در قبال برنامه هستهای ایران اعمال نفوذ کند.
آکسیوس نوشته با آنکه نفتالی بنت و کابینه او نیز همانند نتانیاهو با توافق هستهای ایران مخالفند اما تعامل با ایالات متحده در خصوص این موضوع را در دستور کار قرار دادهاند.
آکسیوس چند هفته پیش گزارش داده بود برآورد جامعه اطلاعاتی اسرائیل، وزارت خارجه و نهادهای امنیتی این رژیم این است که احتمال توافق ایران بر سر برجام، بعد از روی کار آمدن «ابراهیم رئیسی» به عنوان رئیسجمهور ایران کاهش یافته است.
ادعای آکسیوس در حالی مطرح شده که آیتالله رئیسی در چندین اظهارنظر درباره سیاست خارجی دولت سیزدهم تصریح کرده چنانچه طرفهای مقابل تعهداتشان را اجرا کنند ایران به توافق هستهای بازخواهد گشت.
«بنیامین نتانیاهو»، نخستوزیر سابق رژیم صهیونیستی در زمانی که در قدرت بود تلاشهای زیادی برای بر هم زدن برجام انجام داد و از جمله «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور سابق آمریکا را به خروج از آن ترغیب کرد. او بارها تأکید کرد که ترامپ با تشویق وی از برجام خارج شده و سیاست «فشار حداکثری» علیه ایران را در پیش گرفته است.
ترامپ و نتانیاهو امیدوار بودند فشار حداکثری بتواند ایران را به حضور در پای میز مذاکره برای گفتوگو بر سر توافقی جدید به جای برجام مجاب کند. این سیاست، به شکست منجر شد.
این در حالی است که گروه دیگری از تحلیلگران پیش از این اختلافات ابرازشده از سوی مقامهای آمریکا و رژیم صهیونیستی در خصوص ایران را بخشی از تقسیم کار میان دو طرف در راستای بازی «پلیس خوب-پلیس بد» برای گرفتن امتیازات حداکثری از ایران در مذاکرات هستهای میدانند. / فارس