به گزارش راهبرد معاصر، پنجشنبه هفته گذشته (۱۵ مهر) عربستان سعودی سرانجام پس از دو سال رایزنی و تلاش همانند همتایان ثروتمند دیگر خود در غرب آسیا همچون قطر و امارات، صاحب یک باشگاه ورزشی شد و توانست باشگاه نیوکاسل را به مبلغ ۳۰۰ میلیون پوند خریداری و تصاحب کند. این دومین باشگاه انگلیسی است که به دست اعراب خلیج فارس میافتد. باشگاه منچسترسیتی نیز در تابستان ۲۰۰۸ به مالکیت امارات در آمده بود. سازمان سرمایهگذاری قطر نیز در سال ۲۰۱۱ باشگاه پاریسن ژرمن فرانسه را خریداری کرد؛ بنابراین از این پس صندوق سرمایهگذاری عربستان سعودی مالک ۱۰۰ درصد باشگاه نیوکاسل خواهد بود، اما در این میان و با افزایش نگرانیها مبنی بر تأثیر دولت عربستان سعودی بر باشگاه نیوکاسل، سازمان لیگ برتر انگلستان مدعی شد که مسئولان این سازمان تضمینهای قانونی لازمالاجرا را دریافت کردهاند که پادشاهی عربستان سعودی بر باشگاه نیوکاسل کنترل نخواهد داشت. اما باید گفت که رئیس صندوق سرمایهگذاری عربستان سعودی شخصی نیست جز «محمد بن سلمان»، ولی عهد این کشور و به همین دلیل منتقدان میگویند که سعودیها توانستهاند قانون را دور زده و نیوکاسل را تصاحب کنند.
اما مسأله دیگر فراتر از مالکیت یک باشگاه ورزشی است و به اتهامات مربوط به پولشویی، ولی عهد جوان سعودی مربوط میشود.
در این خصوص «کریستین کاتس آلریچن» در اندیشکده «کوئینسی» نوشت که خرید باشگاه نیوکاسل هیچ ارتباطی به سرمایهگذاری ندارد و صرفا یک پولشویی مفتضحانه است. او تأکید کرد که این خرید با این هدف صورت گرفته است که قتل «جمال خاشقچی» روزنامهنگار منتقد عربستانی به حاشیه رود. در این راستا شادمانی نزدیک به ۱۵ هزار نفر از طرفداران نیوکاسل پس از فروش باشگاه به عربستان سعودی یک تبلیغ بسیار خوب برای ریاض محسوب میشود. همزمان نیوکاسل از قدیمیترین و موفقترین باشگاههای انگلستان است و سعودیها اینگونه میتوانند با گره زدن نام خود به این باشگاه چهره محبوبی از خود در انگلیس ترسیم کنند. موضوع وقتی جالبتر میشود که بدانیم هواپیمایی که قاتلان خاشقچی را به استانبول منتقل کرد متعلق به صندوق سرمایهگذاری سعودی بود یعنی مالک کنونی باشگاه نیوکاسل.
وبگاه سعودیلیکس در این خصوص نوشت که باشگاههای ورزشی انگلیس در فصل بازیهای ۲۰۱۹-۲۰۲۰ نزدیک به یک میلیارد پوند به دلیل شیوع کرونا زیان دیدند. از سوی دیگر بازگشت سرمایه پس از خرید یک باشگاه ورزشی تضمینی ندارد و همچنین خرید باشگاه با اهداف صندوق سرمایهگذاری سعودی برای متنوعسازی منابع درآمدی و افزایش فرصتهای شغلی منطبق نیست؛ اما اینکه چرا سعودیها به خرید نیوکاسل اصرار داشتند، میتواند به این دلیل باشد که آنها به دنبال این هستند که با خرید اعتبار برای خود به دنبال برندینگ برای دولت سعودی بروند یا بخواهند از طریق ورزش دست به پولشویی بزنند.
سعودیلیکس در ادامه نوشت که محمد بن سلمان از زمان به قدرت رسیدنش به عنوان، ولی عهد عربستان سعودی، راههای مختلفی را برای تبلیغ خود و برندسازی و همچنین سرپوش گذاشتن به سرکوبهای داخلی و تجاوزات خارجی از جمله جنگ یمن، مورد استفاده قرار داده و دراین میان علاقه زیادی نیز به استفاده از ابزار ورزش دارد. دولت ریاض در بهمن سال گذشته تلاش کرد که «کریستیانو رونالدو» و «لیونل مسی» را به عربستان بیاورد که با مخالفت هر دوی آنها مواجه شد.
روزنامه گاردین نیز در فروردین گذشته در گزارشی نوشت که محمد بن سلمان ۱۴۵ میلیون دلار با فدراسیون فوتبال اسپانیا به مدت سه سال قرارداد بسته است. همچنین ۱۵ میلیون دلار برای برگزاری یک مسابقه بین المللی گُلف هزینه کرده است.۳۳ میلیون دلا برای میزبانی مسابقات قهرمانی بیلیارد و ۱۰۰ میلیون دلار برای برگزاری مسابقات مشتزنی «Clash on the Dunes» میان «اندری رویز» و «انتونی جوشوا» در سال ۲۰۱۹ هزینه شده و همه اینها با هدف ترمیم چهره، ولی عهد سعودی در جوامع بینالمللی صورت میگیرد./فارس