به گزارش راهبرد معاصر وزارت امور خارجه فرانسه روز چهارشنبه اعلام کرد، سفر «انریکه مورا» معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به تهران برای آینده توافق هستهای با ایران اهمیت حیاتی خواهد داشت.
به نوشته خبرگزاری «رویترز»، «آنه کلایر لجاندر» سخنگوی وزارت امور خارجه فرانسه در جمع خبرنگاران مدعی شد: «ایران همچنان که از مذاکره سر باز میزند، واقعیتهایی را در حوزه میدانی ایجاد میکند که بازگشت به برجام را پیچیدهتر میکند».
این دیپلمات فرانسوی افزود: «بنابراین، [برجام] در زمینهای از بحران قرار دارد و سفر مورا به تهران در لحظهای حیاتی برای آینده توافق هستهای رخ میدهد».
او با متهم کردن دولت جدید ایران به عدم اتخاذ مواضع قاطع درباره بازگشت به مذاکرات احیای برجام مدعی شد تهران باید درباره تمایل به بازگشت به مذاکرات شفافسازی کند.
انریکه مورا پیشتر برای مشارکت در مراسم تحلیف آیت الله سید ابراهیم رئیسی رئیسجمهور ایران به تهران سفر کرده بود و در یک توییت نوشته بود: «گفتوگوی بسیار جالبی درباره برجام داشتم».
علی باقری معاون سیاسی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران امروز (چهارشنبه) اعلام کرد: «در ادامه رایزنیهای منطقهای و بینالمللی، فردا (پنجشنبه) میزبان معاون سرویس اقدام اتحادیه اروپا، خواهم بود.
او در ادامه گفت: «تبادلنظر درباره مسائل دوجانبه، منطقهای از جمله افغانستان و نیز مذاکرات برای برداشتن تحریمهای ظالمانه در دستورکار این سفر است».
در هفتههای اخیر، مقامهای دولت «جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا بارها در مناسبات مختلف، دولت جدید ایران را متهم کردهاند که در حال اتلاف وقت است و تمایلی برای بازگشت به مذاکرات وین ندارد.
با این حال، «حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران روز جمعه (۱۶ مهر ماه) بار دیگر با تأکید بر قصد ایران برای بازگشت به مذاکرات وین گفته بود: «در حال نزدیک شدن به جمع بندی نهایی در دولت جدید، (دولت سیزدهم) هستیم».
وی همچنین یادآور شده بود: «برای دولت جدید که دولت عملگرا و نتیجه گراست، بسیار مهم است که در مذاکرات منافع و حقوق ملت ایران به طور کامل تامین شود».
وزیر امور خارجه ایران با تأکید بر اینکه ما وقت خودمان را در مذاکرات تلف نخواهیم کرد، بیان کرده بود: «برای ما مهم است که نشانههایی از طرف مقابل از جمله آمریکا دریافت کنیم که نشان دهنده نیت جدی آمریکاییها برای بازگشت کامل به تعهداتشان باشد».
ایران در سال ۲۰۱۵ به توافقی با کشورهای موسوم به گروه ۱+۵ برای حل و فصل تنشها بر سر برنامه هستهای خود دست پیدا کرد. علیرغم اذعان آژانس بینالمللی انرژی اتمی به پایبندی ایران به تمامی تعهداتش، دولت آمریکا در اردیبهشتماه سال ۱۳۹۷ به صورت یکجانبه از این توافق خارج شد.
دولت جو بایدن، علیرغم اعتراف به شکست سیاست فشار حداکثری علیه ایران از انجام اقداماتی که برای بازگشت به برجام ضروری بوده خودداری کرده و عملاً پیگیری سیاست ترامپ را علیه ایران در دستور کار قرار داده است.
بایدن و مشاورانش گفتهاند قصد دارند آمریکا را به برجام بازگردانند، اما میخواهند از بازگشت به برجام به عنوان «سکویی برای قویتر و طولانیتر کردن» این توافق استفاده کنند.
جمهوری اسلامی ایران تأکید کرده با توجه به اینکه آمریکا طرفی بوده که توافق را نقض کرده این واشنگتن است که باید با رفع تحریمها به توافق بازگردد و لازم است اجرای تعهدات آمریکا مورد راستیآزمایی قرار گیرد. تهران البته تأکید کرده اصرار یا عجلهای برای بازگشت آمریکا به توافق ندارد./فارس