نگرانی جروزالم پست از قرارداد سوآپ گازی ایران-راهبرد معاصر
فواد حسین: تهدید‌های آشکاری از سوی رژیم اسرائیل علیه عراق وجود دارد نماینده ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی: قطعنامه شورای حکام تعاملات میان ایران و آژانس را نادیده گرفته است قطعنامه شورای حکام علیه ایران تصویب شد پاسخ ایران به قطعنامه آژانس؛ راه‌اندازی مجموعه قابل‌توجهی از سانتریفیوژ‌های جدید و پیشرفته والری زالوژنی: جنگ جهانی سوم رسماً آغاز شده است وزیر خارجه ایران: عملیات وعده صادق ۳ علیه اسرائیل حتما انجام خواهد شد بیانیه مشترک ۷+۱ کشور در حمایت از ایران در نشست شورای حکام کمال خرازی: رای دیوان بین‌المللی کیفری در صدور حکم بازداشت نتانیاهو رسواکننده غربی‌هاست نماینده ایران در سازمان ملل: شورای امنیت به مصونیت اسرائیل پایان دهد شهردار یک شهر در ایالت میشیگان: برای دستگیری «نتانیاهو» و «گالانت» آماده‌ایم قطعنامه ضدایرانی امشب به رأی گذاشته می‌شود؛ ۶درخواست ۳کشور اروپایی از ایران آغاز فعالیت عراقچی در شبکه اجتماعی بلواسکای واکنش‌ها به حکم دادگاه لاهه برای بازداشت نتانیاهو بیانیه ضدایرانی تروئیکای اروپایی درباره برجام ادعای اتحادیه اروپا: اقدامات هسته‌ای ایران «توجیه غیرنظامی معتبر» ندارد

نگرانی جروزالم پست از قرارداد سوآپ گازی ایران

روزنامه صهیونیستی «جروزالم پست» از قرارداد سوآپ گازی ایران با ترکمنستان و باکو ابراز نگرانی کرد.
تاریخ انتشار: ۲۱:۵۲ - ۰۹ آذر ۱۴۰۰ - 2021 November 30
کد خبر: ۱۱۱۷۹۸

به گزارش راهبرد معاصر یک رسانه صهیونیستی روز دوشنبه در تحلیلی قرارداد سوآپ گازی ایران با ترکمنستان و باکو را بسیار مهم ارزیابی کرد و نوشت، این قرارداد دستاوردهای سیاسی برای تهران دارد.

به نوشته روزنامه صهیونیستی «جروزالم پست» ایران روز یکشنبه در حاشیه پانزدهمین اجلاس سازمان همکاری اقتصادی با ترکمنستان و جمهوری آذربایجان قرارداد سوآپ گاز منعقد کرد.  بر اساس این قرارداد، سالانه ۱.۵ تا ۲ میلیارد متر مکعب گاز از ترکمنستان (سرخس) به ایران وارد و از طریق شبکه خط انتقال ایران به جمهوری آذربایجان (آستارا) ارسال می‌شود. قرارداد جدید در حاشیه اجلاس سران سازمان همکاری های اقتصادی امضا شد.

*پیام سیاسی نهفته در سوآپ گازی

این روزنامه نوشت، این بدان معناست که یک پیام سیاسی مهم در قلب این توافق نهفته است و می‌تواند برنامه ایران برای تبدیل شدن به مرکزیت انرژی گاز در منطقه را محقق کند. اکنون ایران این  قرارداد را پیامی مبنی بر این می‌بیند که می‌تواند نقش خود را در منطقه پس از سال‌ها عدم موفقیت تغییر دهد. این پیام مهم است زیرا می‌تواند گام های بعدی ایران در گسترش تجارت با ترکمنستان به ویژه در زمینه گاز را تسهیل کند.

به گفته کارشناسان، انعقاد قرارداد سوآپ گاز با ترکمنستان اولین گام برای اجرای طرح جامع در وزارت نفت دولت سیزدهم است که تداوم آن منجر به جفت شدن این دو خط لوله رقیب بازار منطقه ای گاز ایران می شود. بر اساس این خط لوله، شبکه گاز ترکمنستان دریای خزر را به جمهوری  آذربایجان متصل می‌کند و برای انتقال منابع عظیم گاز آسیای مرکزی به بازارهای انرژی اروپا از طریق کریدور گاز جنوبی طراحی شده است. خط لوله ترانس خزر (TCP) بین ترکمنستان و  جمهوری آذربایجان از دریای خزر به خط لوله «اس سی پی» در داخل  جمهوری آذربایجان متصل می شود.

*ایران به ترکیه و جمهوری آذربایجان نزدیکتر می‌شود

این روزنامه نوشت، این قرارداد مهم است و می تواند به ایران قدرت بیشتری در قبال آسیای مرکزی بدهد و ایران را به ترکیه و جمهوری آذربایجان نزدیکتر کند. در واقع، این قرارداد سواپ گازی، اولین گام ایران برای احیای روابط گازی با دو کشور تاثیرگذار در کریدور گاز جنوب است و تقویت بیشتر این روابط می‌تواند اجرای پروژه ترانس خزر را برای همیشه متوقف کند. حتی اگر حجم زیادی از انتقال گاز بین ترکمنستان و جمهوری آذربایجان وجود داشته باشد، این امکان وجود دارد که با توسعه شبکه گاز، ایران بتواند در این بازی بزرگ شرکت کند.

*گام رو به جلوی دولت رئیسی 

دولت جدید ایران به عنوان بخشی از چرخش به سمت شرق به این موضوع اهمیت می‌دهد. استفاده از شبکه گاز طبیعی ایران برای ترکمنستان مزایای بسیاری دارد که بارزترین آنها عدم سرمایه گذاری مورد نیاز برای احداث خطوط لوله جدید با هزینه های گزاف است. ایران می‌تواند با تقویت روابط بین دو کشور و ایجاد اعتماد متقابل، ترکمنستان، دو رقیب جدی و تهدیدکننده بازار گاز منطقه‌ای را از معادله خارج کند.

این روزنامه در خاتمه نوشت، موضوع قرارداد سواپ گازی فقط واگذاری چند میلیون مترمکعب نیست و باید از این توافقنامه استفاده کرد. گامی رو به جلو برای تغییر معادلات بازار گاز منطقه‌ای. این اقدام می‌تواند پیامدهای بزرگی در سال‌های آینده داشته باشد./فارس

مطالب مرتبط
ارسال نظر