به گزارش راهبرد معاصر؛ با احتساب اثرات این طرح و پیامدهای پرداخت نقدی مستقیم به کارت بانکی سرپرست خانوار احتمال حذف یارانه گوشت وجود دارد؟
بحث اعطای یارانه مخصوص تهیه گوشت و مرغ برای دهکهای اول تا ششم جامعه در روزهای اخیر از سوی تعدادی از نمایندگان مجلس و اعضای کمیسیون تلفیق مطرح شد.
درحالی که یکی از نمایندگان اتاق کشاورزی در اتاق بازرگانی ایران درباره پرداخت رقم حدود ۳۰۰هزارتومانی این یارانه به هر خانوار گمانهزنی کرده بود، برخی کارشناسان درباره ابعاد این طرح و آثار پرداخت نقدی مستقیم به کارت بانکی سرپرست خانوار نظرات مختلفی را مطرح کردند که پرداختن به آنها خالی از لطف نیست.
ناهماهنگی میان دولت و مجلس
علی اصغر نجاری (معاون اجرایی خانه کارگر استان زنجان) در واکنش به این تصمیم احتمالی دولت که از سوی مجلس مطرح شده است، گفت: به نظر میرسد یک ناهماهنگی در بین مجلس و دولت در زمینه اجرای طرح بعد از حذف ارز ۴۲۰۰تومانی وجود دارد و مشخص نیست که این اقدام براساس چه میزان کار کارشناسی و با چه حجم و براساس چه معیاری قرار است انجام شود. نه تعداد دهکها و نه حجم پرداختی دولت در این زمینه مشخص و تعیین شده است.
این فعال صنفی در ادامه با تاکید بر اخبار ضد و نقیض مسئولان و اثر روانی این بهم ریختگی بر جامعه گفت: اگر اصل بر حمایت اقشار فرودست و آسیبپذیر است، اگر کارشناسی روی موضوع انجام شده باشد دولت میتوانست بر بازار سوار شود و دلالان و مافیای توزیع گوشت را مدیریت کند، این اقدام میتوانست با پرداخت نوعی کوپن موثر باشد. اما وقتی دولت بطور مستقیم پول را به سرپرست خانوار میدهد و کارت جداگانهای صادر نمیکند، این اقدام دقیقا بدون نظارت بر بازار تورمزاست. در شرایطی که یکی از معاونان رییس جمهور رسما افزایش قیمتها را به دلیل افزایش ۵۷درصدی دستمزد کارگران قابل توجیه خوانده است، این هیچ معنایی جز آمادهسازی جامعه توسط دولت برای تحمل یک تورم کمرشکن ندارد.
پرداخت یارانه به تولیدکنندگان دام
در ادامه آلبرت بُغُزیان (استاد اقتصاد دانشگاه تهران و پژوهشگر اقتصادی) با بیان اینکه «اصل در اقتصاد ایران این است که قیمتها کنترل شود» به این اقدام پیشنهادی مجلس واکنش داد: در شرایطی که میتوان با مدیریت و کنترل بازار گوشت و سایر اقلام غذایی و جلوگیری از جولان مافیاها و دلالان در این حوزه قیمتها را کنترل کرد، این اقدام از سوی دولت چندان موثر نخواهد بود.
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه «افزایش قیمت تمام شده برای دامداریها و طیورداریها افزایش یافته و این روی قیمتها تاثیر گذاشته است» افزود: دولت باید تلاش کند تا بازار را رها نکند و با اقداماتی مثل پرداخت یارانه خود دوباره اقدامی تورمزا انجام ندهد.
بغزیان با تاکید بر این نکته که «این اقدام تاثیری بر معاش اقشار آسیبپذیر نخواهد گذاشت» وی در پایان ابراز امیدواری کرد: ما امیدواریم دولت از این اقدام منصرف شده و یارانه را به خود تولیدکنندگان دام بدهد./ ایلنا