بحران امنیتی در سرزمین‌های اشغالی-راهبرد معاصر
الجولانی: گروه‌های نظامی در نهاد واحدی ادغام خواهند شد دیدار سفیر چین در ایران با علی لاریجانی بازگشایی سفارت قطر در دمشق پس از ۱۳ سال توضیحات عراقچی در خصوص بازدید از برخی اماکن تاریخی-مذهبی در قاهره آمریکا جایزه ۱۰ میلیون دلاری بر سر الجولانی را لغو کرد فایننشال تایمز: ترامپ به حمایت از اوکراین ادامه خواهد داد جزئیات دیدار الجولانی با هیئت آمریکایی در دمشق هشدار وزیر خارجه عراق: داعش در حال سازماندهی مجدد خود است وزارت خارجه آمریکا زندان قزل حصار و ۴ نهاد مرتبط با تجارت نفت ایران را تحریم کرد گروه‌های مسلح تحریرالشام وارد مرز‌های رقه شدند حمله به کنسولگری اسرائیل در نیویورک تحریم‌های جدید آمریکا علیه ناوگان دریایی پنهان ایران پزشکیان در دیدار اردوغان: کمترین خدشه به تمامیت سرزمینی سوریه، به هیچ وجه قابل قبول نیست دیدار پزشکیان با نخست‌وزیر پاکستان/ دعوت شهباز شریف از رئیس‌جمهور برای سفر به پاکستان ۱۹۰۵ نظامی سوری از عراق به کشورشان تحویل داده شدند
راهبرد معاصر بررسی می‌کند؛

بحران امنیتی در سرزمین‌های اشغالی

خلاهای امنیتی در رژیم صهیونیستی طی چند هفته گذشته به خوبی نمایان شده و عملیات های استشهادی در سرزمین های اشغالی نشان داد که تامین امنیت روزمره برای اهالی ساکن فلسطین اشغالی به دغدغه اول این رژیم تبدیل شده است. در گذشته این رژیم حمله پیش دستانه را برای جلوگیری از تهدید اجرا می کرد، اما اکنون در داخل سرزمین های اشغالی و در تل آویو این عملیات ها اجرا شده است که نشان از پیروزی جبهه مقاومت دارد.
محمدرضا فرهادی؛ کارشناس مسائل بین الملل
تاریخ انتشار: ۱۱:۵۶ - ۰۳ خرداد ۱۴۰۱ - 2022 May 24
کد خبر: ۱۳۴۷۸۰

 

بحران امنیتی در سرزمین های اشغالی

 

به گزارش راهبرد معاصر؛ بعد از گسترش نفوذ منطقه ای ایران در کشورهای غرب آسیا، صهیونیست ها به دنبال مقابله با ایران در عرصه های مختلفی با محیط های گوناگون هستند. رژیم صهیونیستی همواره بر این امر تاکید دارد که تهدیدات امنیتی علیه صهیونیست ها امروزه به حدی گسترده شده که در صورت بروز مسئله‌ای امنیتی توان مقابله با آن را ندارد.

 

 این تهدیدات در منطقه علاوه بر مرزهای شمالی فلسطین اشغالی که حزب الله در جنوب لبنان مستقر است به مرزهای شرقی و هم مرز با سوریه کشیده شده است. بسیاری از صهیونیست ها اذعان دارند که اسراییل تاکنون با یک تهدید امنیتی به نام حزب‎الله مواجه بود و اکنون با تهدیدات گسترده در سطح وسیعی از گروه های مقاومت روبه ‎رو است.

 

در پژوهش هایی که در مراکز صهیونیستی صورت گرفته بر این امر تاکید شده که برای مقابله با تهدیدات پیش روی اسراییل باید بر تهدیدات موجود تمرکز کرد. تهدیداتی که از منظر آنها ایران به عنوان عامل اصلی شناخته می شود و برای مقابله با تهدیدات باید با این کشور برخورد کرد.  این موارد نشان می دهد که مهمترین تهدید از منظر صهیونیست ها، ایران است و بارها مقامات این رژیم ایران را تهدید اول هویتی و موجودیتی خود اعلام کرده اند.  

 

استراتژی های امنیتی رژیم صهیونیستی

مهمترین نگرانی رژیم صهیونیستی از زمان تاسیس تاکید بر مسئله امنیت بوده است. بر همین مبنا این رژیم همواره راهبردها و استراتژی های خود را امنیتی تعریف کرده است. به گونه ای که از زمان تاسیس تا پایان جنگ های چهارگانه با اعراب چند رویکرد مهم در دستورکار این رژیم قرار گرفت:

  • دفاع راهبردی و تهاجم عملیاتی؛
  • جنگ های کوتاه مدت برای هدف های محدود؛
  • بازدارندگی متعارف؛
  • تفوق کیفی.

 

همان گونه که مشاهده می شود راهبردها و مسائل مربوط بیشتر جنبه امنیتی دارد و این امر نشان دهنده ضعف امنیتی مفرط در درون این رژیم است.

 

از سال 1973 تاکنون سه رویکرد امنیتی دیگر که تا حدودی کلی تر نسبت به چهار گزاره قبلی است، در دستور کار امنیتی این رژیم قرار گرفته است. امروزه دکترین استراتژیک رژیم صهیونیستی، پازلی از سه هدف است: «تأمین امنیت روزمره»، «جلوگیری از جنگ‌های متعارف» و «ممانعت از جنگ غیرمتعارف». براساس این سه مولفه هیچ خطر امنیتی نباید در کوتاه مدت یا بلندمدت متوجه رژیم صهیونیستی شود. جنگ متعارف براساس جنگ مستقیم و براساس مدل جنگ چهارگانه اعراب با رژیم صهیونیستی است، اما مهمترین مسئله برای اسراییل جنگ غیرمتعارف است. دلیل اصلی این امر آسیب پذیری و ضربه پذیری زیادی است که این رژیم متوجه آن است.

 

رویکردهای امنیتی رژیم صهیونیستی در برابر ایران

این رژیم برای مقابله با ایران دو رویکرد مهم را در دستورکار قرار داده است:

 

1- جنگ در فضای خاکستری: رژیم صهونیستی معتقد است که برای مقابله با تهدیدهای پیش رو باید سراغ تهدید اصلی رفت. از منظر آن‌ها تهدید اصلی ایران است. از منظر صهیونیست ها، چنانچه ایران دچار ضعف شود، سایر تهدیدها همچون گروه های مقاومت نیز دچار ضعف خواهند شد. به همین منظور استراتژی جنگ در فضای خاکستری را در برابر ایران طرح می کنند. استراتژی جنگ خاکستری تکیه بر دو عامل دارد: اول؛ ضربات نظامی پرشدت و دوم؛ حجم تخریبی بالا.این به منزله این نیست که حمله نظامی صورت گیرد، بلکه بدین منظور است که مناطق حساس استراتژیک کشور هدف بیشترین هزینه انتخاب شود. شاهد مثال نیز عملیات تخریبی در نطنز است.

 

2- گزینه نظامی معتبر: اسرائیل معتقد است که ایران باید همواره گزینه نظامی معتبر را در برابر خود داشته باشد. یعنی ایران همواره احساس کند که هر لحظه ممکن است به آن حمله شود. این گزینه برای صهیونیست ها به قدری مهم است که در تقسیم کار با آمریکایی ها در پرونده هسته ای، مسئولیت آن را برعهده گرفته اند. یعنی این گزاره را به ایران القا کرده اند که در صورت عدم به نتیجه رسیدن مذاکرات، گزینه نظامی را علیه ایران اجر خواهند کرد. رزمایش آتی که برگزار خواهد شد نمونه ای از نشان دادن این تهدید معتبر است.

همچنین هزینه سازی برای بازوان اجرایی ایران در منطقه که این هزینه سازی را در سه محور مختلف پیاده سازی کرده اند و در حال حاضر نیز در دستورکار قرار داده اند:

 

الف) ترور فرماندهان مقاومت: البته این گزاره اکنون به دلیل ضعف های مختلف امنیتی، سیاسی و نظامی از دستورکار این رژیم خارج شده است.

ب) قطع منابع مالی ایران با ابزار تحریم؛

ج) جنگ پیش دستانه علیه ایران و گروه های مقاومت که این گزاره نیز به دلیل عدم توانایی این رژیم امکان پذیر نیست.

 

اقداماتی درجهت احیای رژیم صهیونیستی

چند اقدام مهم توسط متحدان رژیم صهیونیستی به ویژه آمریکا برای احیای مجدد این رژیم صورت گرفته است. رزمایش مشترک آمریکا با این رژیم که نام این رزمایش را  "ارابه های آتش" گذاشته اند و حمله به ایران در آن شبیه سازی خواهد شد و سفر بایدن در آینده نزدیک به سرزمین های اشغالی نشان دهنده تلاش ها بر سرپوش گذاشتن بر شکست های رژیم صهیونیستی است که در رابطه با این مسائل ذکر چند نکته ضروری است:

 

خلاهای امنیتی در رژیم صهیونیستی طی چند هفته گذشته به خوبی نمایان شده و عملیات های استشهادی در سرزمین های اشغالی نشان داد که تامین امنیت روزمره برای اهالی ساکن فلسطین اشغالی به دغدغه اول این رژیم تبدیل شده است. در گذشته این رژیم حمله پیش دستانه را برای جلوگیری از تهدید اجرا می کرد، اما اکنون در داخل سرزمین های اشغالی و در تل آویو این عملیات ها اجرا شد.

کابینه رژیم صهیونیستی در آستانه فروپاشی قرار گرفته و نخست وزیر این رژیم هشدار داد که چنانچه این اتفاق صورت گیرد، اسرائیل با تهدید بی سابقه ای روبه‌رو خواهد شد. چالش سیاسی در کنار چالش امنیتی اکنون گریبان صهیونیست ها را گرفته است 

 

کابینه رژیم صهیونیستی در آستانه فروپاشی قرار گرفته و نخست وزیر این رژیم هشدار داد که چنانچه این اتفاق صورت گیرد، اسرائیل با تهدید بی سابقه ای روبه‌رو خواهد شد. چالش سیاسی در کنار چالش امنیتی اکنون گریبان صهیونیست ها را گرفته است و در این میان برخی اقدامات همچون سفر فرمانده سنتکام، سفر آتی بایدن به منطقه و سرزمین های اشغالی و انجام رزمایش‌های نظامی نمی تواند این وضعیت را برای رژیم صهیونیستی تغییر دهد.

 

این مسائل نشان می دهد که رژیم صهیونیستی برای فرار از واقعیت های موجود، اقدام به برگزاری چنین مانورهایی می کند. خود مسئولان صهیونیستی نیز به این امر اذعان دارند که نه تنها توان و جرأت حمله به ایران را ندارند بلکه در مقابل اقدامات گروه های مقاومت در داخل سرزمین های اشغالی ناتوان هستند. این نشان می دهد که اقدامات کنونی تنها یک تنفس مصنوعی برای جسم بی جانی است که دیگر نه توان حرکت دارد و نه توان مقابله.

 

ارسال نظر
تحلیل های برگزیده