به گزارش «راهبرد معاصر»؛ با توجه به ظرفیتهای بینظیری که کشورهای همسایه در حوزه اقتصادی دارا هستند، سیاست دولت سیزدهم و مجلس یازدهم نیز بر مبنای توسعه روابطخارجی با همسایگان پایهگذاری شده است. در جریان سفر اخیر رئیس جمهور به قطر و شرکت در نشست سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز، مذاکرات خوبی باهدف افزایش سطح مناسبات اقتصادی با قطر و دیگر کشورهای عضو صورت گرفته است. در همین راستا آیتالله رئیسی ابراز امیدواری کرده که گام بلندی در راستای ارتقای روابط سیاسی، اقتصادی و تجاری بین کشورهای منطقه و حوزه خلیج فارس برداشته خواهد شد.
براساس آمار منتشر شده گمرک در ۱۰ ماهه امسال کل تجارت خارجی ایران، ۱۳۳.۶ میلیون تن به ارزش ۸۰ میلیارد دلار بوده، در حالی که مجموع تجارت ایران با قطر به حدود ۹۷۰ هزار تن به ارزش ۱۲۶ میلیون دلار میرسد که نشان میدهد هم از لحاظ وزنی و هم ارزش بسیار کمتر از یک درصد ارزش کل تجارت خارجی ایران است.
براساس آمار منتشر شده گمرک در ۱۰ ماهه امسال کل تجارت خارجی ایران، ۱۳۳.۶ میلیون تن به ارزش ۸۰ میلیارد دلار بوده، در حالی که مجموع تجارت ایران با قطر به حدود ۹۷۰ هزار تن به ارزش ۱۲۶ میلیون دلار میرسد که نشان میدهد هم از لحاظ وزنی و هم ارزش بسیار کمتر از یک درصد ارزش کل تجارت خارجی ایران است. که این فضا میطلبد مسئولان نگاه ویژهتری برای مراودات تجاری به کشور قطر داشته باشند آنهم در شرایطی که به مسابقات جام جهانی نزدیک میشویم و ایران میتواند از این مسابقات به درآمدزایی خوبی برسد.
سید علی رضوی، عضو هیات مدیره اتاق بازرگانی مشترک ایران و قطر در خصوص دستاوردهای سفر ریاست جمهوری به کشور قطر به «راهبرد معاصر»، گفت: اسفندماه سال گذشته با سفر ریاست جمهوری به قطر جلسات متعددی در این کشور انجام شد که گرهگشاییهای خوبی در حال اتفاق افتادن است. برای اولین بار در هیات همراه چینش اقتصادی وجود داشت و یک رویکرد مثبت مبتنی بر مراوارداتی که میتوانیم داشته باشیم در این هیات شکل گرفت.
وی افزود: در این جلسه موضوعات مختلفی توافق شد اعم از توسعه حملونقل هوایی، توسعه تجارت بین دو کشور و ایجاد یک مرکز تجاری در دوحه قطر که از مصوبات اسفندماه در سفر آیتالله رئیسی به قطر بود. یکی از موضوعاتی که در این سفر مورد توافق قرار گرفت اعزام هیات تجاری تجار ایرانی به قطر بود که این اتفاق رخ داد و هیات تجاری اتاق بازرگانی ایران به قطر اعزام شدند. در این سفر بیش از 40 شرکت موفق در حوزه صادرات حضور داشتند که نشستهای مختلفی را برای توسعه همکاریها برگزار کردند.
در این سفر هدفگذاری شد، که حجم تجارت 250 میلیون دلاری با قطر به 800 تا 1 میلیارد دلار در بازه کوتاه مدت برسد
سید علی رضوی با بیان اینکه حجم مبادلات تجاری بین دوکشور میتواند افزایش پیدا کند، گفت: در این سفر هدفگذاری شد، که حجم تجارت 250 میلیون دلاری با قطر به 800 تا 1 میلیارد دلار در بازه کوتاه مدت برسد و با توجه به برگزاری جامجهانی در قطر این ظرفیت وجود دارد که مبتنی بر تقاضای این کشورسطح مبادلات اقتصادی در کوتاه مدت به رقم ذکر شده افزایش یابد. البته تجار و بازرگانان ایرانی نیز بر این موضوع تمرکز دارند که بر اساس تقاضاهایی که در زمان جام جهانی در قطر وجود دارد، بتوانیم در این سفر قراردادهایی را با طرف قطری منعقد کنیم.
وی تصریح کرد: در حوزه مواد غذایی، هتلینگ و گردشگری مبتنی نیاز قطر در حال هدفگذاری هستیم که با همراهی این هیات تجاری مبادلات دو کشور افزایش پیدا کند. خوشبختانه رایزن بازرگانی هم در قطر انتخاب شده است که کارها با سهولت بیشتری پیش برود.
عضو هیات مدیره اتاق بازرگانی مشترک ایران و قطر با تاکید بر اینکه ایران میتواند در دوره جام جهانی با استفاده از کمبودهای کشور قطر به درآمدزایی خوبی برسد گفت: ایران یک همکاری قابل توجه با کشور قطر انجام داده است و آن هم راهاندازی آسمان اختصاصی برای پروازهای قطر بود که برای عملیات هوایی تردد پروازها در دوره جام جهانی برای قطر یک نیاز حیاتی بود. ما باید از ظرفیت مناطق آزاد برای اسکان و اقامت توریستها خصوصا توریستهای ایرانی استفاده کنیم. به نحوی، که این گردشگران میتوانند برای تماشای مسابقات تیم ملی صبح به دوحه بروند و شب با پرواز به کشور بازگردد که اقامتشان را در کیش داشته باشند. به مرور که قیمتهای اسکان و اقامت در قطر در این دوره جام جهانی مشخص میشود گردشگران به این نتیجه خواهند رسید که اقامت و اسکان در کیش و قشم و سایر مناطق آزاد به صرفهتر است.
اگر همه مناطق آزاد دست به دست هم بدهند کیش میتواند در حوزه اقامت در دوره جام جهانی درآمد خوبی داشته باشد.
وی ادامه داد: قطر به شدت در برگزاری این دوره از مسابقات جامجهانی با کمبود تخت و مشکل اسکان گردشگران مواجه است به نحوی که اکنون در قطر این پیشنهاد مطرح شده که در بیابان چادر و خیمههای عربی بزنند و یا با استفاده از ظرفیت کشتیهای کروز در بنادر بتوانند بخشی از این مشکلات را رفع نمایند. فیفا هتلهای قطری را با قیمت 4 برابر رزرو کرده است. اگر همه مناطق آزاد دست به دست هم بدهند کیش میتواند در حوزه اقامت در دوره جام جهانی درآمد خوبی داشته باشد.
رضوی در پایان با تاکید بر این موضوع که مشکل اصلی تجار در قطر تبادلات مالی است، افزود: تبادلات مالی ما با قطر هنوز به شیوه قدیم انجام میشود. در سفر ریاست جمهوری قرار بر این شد که ارائه خدمات به ایرانیان توسط یک صرافی مورد توجه قرار بگیرد که هنوز این اتفاق نیفتاده است و دشواری تبادلات مالی باعث میشود یک مانع جدی برای حجم مبادلات تجاری ما با قطر ایجاد شود. بانک مرکزی باید در این حوزه فعالانهتر عمل کند و اولویت نخست در این کشور را تسهیل مراودات مالی قرار دهد. حجم مبادلات ایران با امارات 10 میلیارد دلار است اما با قطر که ظرفیت و امکانات مشابهی با امارات دارد، تنها 250 میلیون دلار است. علتش هم همین مانع بزرگ تبادلات بانکی است. که این مشکل را میتوان در قالب یک بانک مشترک یا صرافی حل کرد.