به گزارش راهبرد معاصر، حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران بعدازظهر امروز (سهشنبه) ۲۴ خرداد ماه پس از دیدار و گفتگو با «بلاول بوتو زرداری» همتای پاکستانی در جمع خبرنگاران به تشریح گفتوگوهایش پرداخت.
رئیس دستگاه دیپلماسی ضمن ابراز خرسندی از حضور همتای پاکستانی در تهران اظهار داشت: روابط عمیق و ریشه دار جمهوری اسلامی ایران و جمهوری اسلامی پاکستان، دو کشور بزرگ در دنیای اسلام در طول ۷۵ سال گذشته سرشار از لحظات امیدبخش بوده است. ما در دولت جدید مناسبات را در مسیر توسعه هر چه بیشتر همکاریها رقم زدیم. در دوره جدید و تحولات سیاسی اخیر در داخل پاکستان، مفتخر هستم که اولین وزیر خارجهای بودم که انتخاب همکار خوبم آقای زرداری را که بیشتر در کشور ما به آقای بوتو هم معروف است، به ایشان تبریک گفتم.
وزیر امور خارجه بیان کرد: در کشور ما خاطرات امیدبخش و خرسند کننده از سفر مادر شهیدشان در دوره مسؤولیتشان به ایران وجود دارد. امروز یک هدیه فوق العاده برای وزیر خارجه پاکستان دارم و آن یک آلبوم عکس از زیارت شهید خانم بی نظیر بوتو در جریان آخرین سفرش به ایران و تشریف فرمایی ایشان به مرقد امام نور و رحمت امام رضا (ع) است.
امیرعبداللهیان خاطرنشان کرد: امروز درباره مناسبات دوجانبه در ابعاد مختلف همکاریها از حوزههای مرزی، پایانهها و بازارچههای مرزی و توسعه تجارت محلی و همکاریهای استانی تا اتخاذ رویکردها و مواضع مشترک سیاسی بین دو کشور گفتگو کردیم. در خصوص توسعه همکاریهای فرهنگی، گردشگری، همکاری در سازمانهای منطقهای و بینالمللی و همچنین در حوزههای اقتصادی و تجاری گفتگو کردیم.
وی گفت: در دو حوزه که از دیرباز در دستورکار دو کشور قرار دارد و اسناد اولیهای درباره آن امضا شده و حتی اقدامات عملی روی زمین درباره این موضوعات اتفاق افتاده است، بحث صادرات گاز از ایران به پاکستان و همچنین افزایش میزان صادرات برق ایران به کشور همسایه پاکستان و یا سوآپ برق به پاکستان است که در این خصوص گفتگو کردیم. علیرغم تحریمهای یکجانبه آمریکا در مسیر حقوق بینالملل مکانیسمهایی هست که بتوانیم این همکاریها را به بهترین وجه ارتقا دهیم.
وزیر خارجه همچنین بیان کرد: در خصوص موضوعات منطقهای، آخرین تحولات در افغانستان، اوکراین، یمن و فلسطین را مورد بحث و تبادل نظر قرار دادیم. ما مخالف تداوم جنگ در اوکراین هستیم و بر راهحل سیاسی تأکید داریم و به عنوان جمهوری اسلامی ایران بین اوکراین و روسیه تلاش میکنیم هر چه سریعتر بحران اوکراین در مسیر مذاکره و راهحل سیاسی به پیش برود با درک بانیان و ریشههای اصلی این بحران.
امیرعبداللهیان خاطرنشان کرد: بر تشکیل دولت فراگیر با مشارکت همه اقوام در افغانستان تأکید داریم و علاوه بر اینکه با هیأت حاکمه موقت افغانستان یعنی طالبان مناسبات لازم را به دلیل مرز مشترک و همسایگی حفظ کردیم، ارتباط علنی و آشکار و رسمی خود را با همه اطراف در افغانستان پیگیری میکنیم و به هیأت حاکمه موقت افغانستان گفتهایم تشکیل دولت فراگیر راهحل برون رفت از چالشهای موجود در افغانستان است. امیدواریم افغانستان در مسیر صلح، آرامش و ثبات قرار بگیرد.
وی درباره بحران یمن نیز افزود: در یمن از ادامه برقراری آتش بس در یمن حمایت کرد و بر لغو کامل محاصره انسانی در یمن تأکید داریم و گفتگوهای یمنی - یمنی را تشویق میکنیم. فلسطین در دستورکار گفتگوهای ما قرار داشت و نسبت به تشکیل دولت واحد فلسطینی در سراسر سرزمین فلسطین به پایتختی قدس در ایران تأکید داریم و امیدواریم نسبت به اقدامات تحریک آمیزی که رژیم نامشروع اسرائیل اتخاذ میکند از وحدت رویه بین امت اسلامی برخوردار باشیم.
وزیر خارجه به قطعنامه اخیر صادر شده در شورای حکام آژانس نیز اشاره کرد و اظهار داشت: چگونگی برخورد ایران با قطعنامه صادره از سوی آژانس و روند ادامه و یا توقف مذاکرات است. ایران هیچ گاه از میز مذاکره فرار نکرده و معتقدیم مذاکره و دیپلماسی بهترین راه برای رسیدن به نقطه پایانی توافق است. ما گامهای مهمی را در ماههای گذشته در مذاکراتی که آقای باقری با مورا و کشورهای ۱+۴ در وین داشتند و تبادل پیامها در این مدت بین ایران و آمریکا انجام شد اثبات کردیم اهل گفتگو و منطق و رسیدن به توافقی خوب، قوی و پایدار هستیم.
وی ادامه داد: در پنجشنبه گذشته علیرغم استمرار پیامها، ولی طرف آمریکایی برای اعمال فشار بر ایران و اخذ امتیاز در مذاکره غیرمستقیم قطعنامهای را ارائه داد و علیرغم اینکه آمریکا گفت قطعنامه خالی از محتواست. ما پکیج سیاسی جدیدی را روی میز گذاشتیم، ولی آمریکا پذیرفت و بر تصویب قطعنامه تأکید داشت. ایران هم اقدام به افزایش فعالیتهای هستهای خود که قبل از صدور قطعنامه به آژانس اطلاع داده شد، کرد.
امیرعبداللهیان تصریح کرد: اکنون در کنار قطعنامه اقدامات بیشتر هستهای ایران قرار دارد ما از گفتگو و مذاکره فرار نخواهیم کرد و در این مسیر ارتباط ما از مسیرهای دیپلماتیک از طریق مورا و بورل در جریان است و پیامهای ما در حال تبادل است. جمهوری اسلامی ایران برای رسیدن به توافق خوب، قوی و پایدار از منطق دیپلماسی و مذاکراتی فاصله نخواهد گرفت. /فارس