به گزارش راهبرد معاصر لیز تراس در اولین سخنرانی بعد از اعلام نتایج انتخابات درون حزبی میان محافظهکاران، به تمجید از نخستوزیر مستعفی پرداخت و گفت: «بوریس تو برگزیت را به سرانجام رساندی. تو جرمی کوربین (رهبر حزب کارگر) را در هم کوبیدی و تزریق واکسن [کرونا] را در دستورکار قرار دادی. تو در برابر ولادیمیر پوتین ایستادی و از کییف تا کارلیسل (شهری در مرز اسکاتلند) مورد تمجید قرار گرفتی».
سخنرانی امروز تراس در برابر سخنرانی اصلی او که روز سهشنبه و هنگام دریافت دستور ملکه انگلیس برای تشکیل دولت ایراد خواهد شد اهمیت کمتری دارد اما نشانگر نزدیکی مواضع او به نخستوزیر مستعفی دارد.
نخستوزیر جدید انگلیس در سخنرانی امروز خود در جمع محافظهکاران، این حزب را «بزرگترین حزب کره زمین» توصیف کرد و وعدههای خود درباره کاهش مالیات، رسیدگی به بحران انرژی و سرویس ملی سلامت انگلیس را تکرار کرد.
تراس بهعنوان حاصل ازدواج یک استاد ریاضی و یک پرستار، در زمان کودکی همراه پدر و مادرش در تظاهراتهایی که علیه «مارگارت تاچر» نخستوزیر وقت انگلیس انجام میشد شرکت کرده بود. او در دانشگاه آکسفورد به تحصیل در رشتههای فلسفه، سیاست و اقتصاد پرداخته و به حزب «لیبرال دموکرات» این کشور گرایش پیدا کرد و حتی طبق فیلمی قدیمی که از او منتشر شده، از حامیان لغو نظام سلطنتی در انگلیس شده بود.
لیز تراس در دوران جوانی به عنوان کارشناس مسائل اقتصادی در شرکت نفتی «شِل» انگلیس مشغول به کار شد و سابقه کار در یک شرکت ارتباط از راه دور را نیز در کارنامه دارد. او رفتهرفته به سمت سیاستهای محافظهکارانه جذب شد و به دیدگاههای بازار آزاد تاچر علاقهمند شد.
«لرد رابرتسون» رئیس شرکت «کابل و وایرلس» انگلیس که تراس در آن مشغول به کار بود در مصاحبه با شبکه «اسکای نیوز» گفته است، جاهطلبی او را به خاطر دارد. به گفته این رابرتسون که سابقه تصدی وزارت دفاع را در سابقه دارد: «او بسیار به سیاست علاقهمند بود و عضو حزب محافظهکار شده بود. او را تشویق کردم که به دنبال کرسی [پارلمان] برود».
او پیش از آنکه در سال ۲۰۰۹ وارد پارلمان انگلیس شود، دوباره در انتخابات حوزه «جنوب غرب نورفولک» در سالهای ۲۰۰۱ و ۲۰۰۵ شکست خورده بود. در آن زمان اعضای محلی حزب خواستار رد صلاحیت تراس بهخاطر عدم شفافسازی رابطهاش با یکی از نمایندههای متاهل مرد در پارلمان شده بودند.
نکته جالب اینجا است که لیز تراس در سال ۲۰۱۶ هنگام برگزاری همهپرسی خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا (برگزیت) از حامیان «باقی ماندن» در این اتحادیه بود. با این حال در یک چرخش سیاسی دیگر، در سال ۲۰۱۹ به عنوان وزیر بازرگانی وارد دولت حامی برگزیت جانسون شد و اندکی بعد تصدی مقام وزیر امور خارجه انگلیس را عهدهدار شد.
تراس سال ۲۰۲۱ به عنوان دومین وزیر امور خارجه زن در انگلیس، در خط مقدم حمایت از اوکراین و تحریمهای گسترده علیه روسیه قرار گرفت. از سوی دیگر سکاندار سیاست خارجی انگلیس، پیگیری اختلافات با اتحادیه اروپا بر سر برخی بندهای برگزیت از جمله پروتکل ایرلند شمالی را رهبری کرد. با اینکه تراس سالهای کودکی و نوجوانی را در اسکاتلند سپری کرده، از مخالفان برگزاری همهپرسی استقلال در این بخش از بریتانیا است.
این سیاستمدار ۴۷ ساله که هنگام ورود به رقابتهای انتخاباتی اعلام کرده بود یک محافظهکار است و مانند یک محافظهکار دولت را اداره خواهد کرد، در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره علت عدم همراهی با استعفای بیش از پنجاه مقام ارشد دولت جانسون گفت: «من فردی وفادار هستم. من به بوریس جانسون وفادار هستم».
یکی از مهمترین مأموریتهای لیز تراس، سفر او به روسیه در اواخر بهمن سال گذشته و درست چند روز قبل از جنگ اوکراین بود. «سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه در نشست خبری پس از دیدار با تراس، درباره این گفتوگو اعلام کرد: «انگار با یک فرد ناشنوا حرف میزدم که در محل حضور دارد اما چیزی نمیشنود».
وزیر پیشین امور مدارس درباره ورود لیز تراس به دولت انگلیس در مصاحبه با اسکای نیوز گفته است، او بهعنوان وزیر مشاور، فرد بسیار فعالی بود و کار کردن با او لذتبخش بود «اما او را نمیتوان شنونده خوبی دانست. او ترجیح میدهد برای مردم صحبت کند تا اینکه بخواهد به دیدگاههای آنها گوش کند»./فارس