به گزارش راهبرد معاصر، دکتر عبدالرضا پازوکی درباره وضعیت شیوع اضافه وزن در کشورمان اظهار کرد: در حال حاضر طبق آخرین آماری که سازمان جهانی بهداشت در سال 2014 اعلام کرده، بیش از 63.7 درصد مردم کشورمان دچار اضافهوزن و چاقی هستند یعنی بیش از 50 میلیون نفر از جمعیت کشور مبتلا به چاقی یا دچار اضافه وزن هستند.
عوارض خطرناک ناشی از چاقی چیست؟
رئیس پنجمین کنگره جراحیهای چاقی و متابولیک درباره عوارض چاقی افزود: چاقی تمام ارگانهای بدن را درگیر میکند؛ در مغز باعث افزایش فشار مغزی و خطر بروز سکتههای مغزی میشود؛ کمکاری تیروئید و آپنه خواب نیز از عوارض دیگر چاقی هستند که آپنه در بسیاری از افراد دچار چاقی میتواند منجر به خفگی در خواب و فوت شود. آرتروزهای زودرس و دیسک قسمتهای مختلف، نیز از دیگر عوارض اضافه وزن است.
چاقی عامل ابتلا به بسیاری از سرطانها
وی ادامه داد: بروز انواع سرطان مانند سرطان پستان و رحم در زنان و سرطانهای لوزالمعده و روده بزرگ ممکن است از عوارض ابتلا به چاقی باشد.
پازوکی خاطرنشان کرد: بیحسی و فلج موقت اعصاب دست به علت تنگ شدن کانالی که عصب از آن عبور میکند ممکن است در افراد چاق رخ دهد؛ چاقی در دستگاه گوارش باعث ریفلاکس، کبدچرب، نارسایی کبد و سرطان مری میشود. فشار خون بالا و دفع پروتئین از کلیه نیز از دیگر عوارض اضافهوزن است.
افراد چاق در معرض خطر ابتلا به دیابت
وی با بیان اینکه افراد چاق در معرض خطر بیشتری نسبت به ابتلا به دیابت قرار دارند، متذکر شد: چاقی باعث مقاومت به انسولین و اختلال در عملکرد سلولهای بتای پانکراس میشود.
چاقی از علل ناباروری
وی با اشاره به اینکه چاقی در زنان میتواند منجر به افزایش اختلالات هورمونی شود، گفت: چاقی میتواند از عوامل بروز ناباروری در زنان و مردان باشد.
چاقی مهمترین عامل قابل پیشگیری مرگومیرها
پازوکی تصریح کرد: برخی از علل مرگ و میر در جهان قابل پیشگیری نیستند اما با پیشگیری از برخی بیماریها میتوان احتمال مرگ و میر را کاهش داد؛ امروزه چاقی به عنوان مهمترین علت قابل پیشگیری مرگومیرهاست.
رشد چاقی در ایران بیش از کشورهای منطقه
رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایران متذکر شد: متأسفانه در کشور ما رشد ابتلا به چاقی در اطفال بسیار بیشتر از کشورهای منطقه است که عوامل ژنتیکی، سبک زندگی ناسالم، کمتحرکی کودکان، شیوع کووید19 و خانهنشینی کودکان از عوامل بالا بودن شیوع چاقی هستند.
کاهش وزن پایدار در 3 تا 5 درصد بزرگسالان دچار چاقی مفرط
رئیس پنجمین کنگره جراحیهای چاقی و متابولیک تأکید کرد: خوشبختانه چاقی مفرط در اطفال و نوجوانان تا 30 درصد به روش غیرجراحی قابل پیشگیری است اما وقتی در بزرگسالی چاقی مفرط روی میدهد بین سه تا پنج درصد افراد در بلندمدت با روشهای غیرجراحی وزن خود را کاهش میدهند./ تسنیم