به گزارش راهبرد معاصر؛ با وجود اینکه از ابتدای سال روند افزایش قیمت خودرو نسبتا کند بود اما در یک ماه گذشته باوجود رکود حاکم بر بازار، قیمت خودروها افزایش شدیدی یافته است.
* دلایل افزایش قیمت خودرو از نظر کارشناسان؛ از رشد قیمت ارز تا بورس کالا
کارشناسان نظرات مختلفی درباره علت افزایش قیمت خودرو دارند برخی معتقدند افزایش قیمت خودرو در بازار ناشی از افزایش قیمت ارز و عدم تناسب بین عرضه و تقاضا و همچنین تقاضای سفته بازی و دلالی است.
برخی دیگر معتقدند که عرضه خودرو در بورس کالا موجب افزایش اخیر قیمتهای خودرو شده است، به اعتقاد آنها با توجه به عرضه خودرو در بورس کالا دیگر قیمت کارخانه ای خودرو، قیمت پایه محسوب نمیشود و قیمت عرضه در بورس تبدیل به قیمت پایه شده است بنابراین پیرو افزایش قیمت پایه خودرو در بورس کالا، قیمت خودرو در بازار نیز افزایش یافته است.
* ناهماهنگی در عرضه و تقاضا عامل رشد قیمت خودرو/ قیمتهای بازار مستری ندارد
سیدرضا فاطمی امین، وزیر صنعت، معدن و تجارت، ناهماهنگی در عرضه و تقاضا را علت افزایش قیمت خودرو در بازار میداند و میگوید: با توجه به اینکه واردات خودرو عملیاتی شده است با عرضه زیاد خودرو قیمت خودرو در بازار آزاد کاهش می یابد.
وزیر صمت همچنین به عدم افزایش قیمت کارخانه ای خودرو اشاره میکند و میگوید: متأسفانه قیمتگذاری، در بازار آزاد خودرو صورت میگیرد در حالی که سوال من این است که چند خودرو با قیمتهای افزایش یافته خرید و فروش شده است؟
* سخنگوی وزارت صمت: دلالان خودرو با معاملات صوری قیمتسازی میکنند/ مردم فریب قیمتهای بازار نخورند
از سوی دیگر، امید قالیباف، سخنگوی وزارت صمت در صفحه شخصی خود به مساله دلالی و قیمتسازی در بازار خودرو اشاره میکند و در این رابطه به مردم تاکید دارد که فریب قیمتسازها را نخورند.
وی در حساب کاربری خود در توئیتر عنوان میکند: «قیمت خودرو متاثر از نرخ ارز در بازار (نه در کارخانه) افزایش یافته است، اما چقدر؟ معتقدم با معاملات صوری قیمت سازی میکنند. اثبات این مدعا کشف قیمت 4000 دستگاه شاهین و هایما در بورس که به طور میانگین 200 میلیون تومان زیر قیمت بازار بود. مردم فریب قیمت سازها را نخورند. عرضهها در بورس ادامه دارد.»
* رشد کاذب قیمتها موجب رکود در بازار خودرو شده است
براین اساس، علاوه بر مولفههای اصلی که همواره به نوعی در افزایش قیمت انواع کالا موثر بوده است، پدیده قیمتسازی و قیمتگذاری در بازار که وزیر صمت نیز به آن اشاره دارد به شدت منجر به افزایش قیمتها در بازار شده است و اتفاقا با توجه به این افزایش کاذب قیمتها رکود در بازار خودرو حاکم شده است.
سخنگوی وزارت صمت درباره قیمتسازی خودرو در کف بازار، در قالب کلیپ تصویری عنوان میکند: در حالی که رکود تقریبا سنگینی بر بازار خودرو حاکم است اما قیمت خودرو از بورس کالا تا بازار آزاد فاصله بسیار زیادی دارد و معلوم هم نیست که چه کسی این قیمتها را در بازار آزاد تعیین میکنند؟
نکته قابل ملاحظه در این فیلم آن است که فعالان بازار خودرو نیز قیمتهای مورد معامله در بازار را غیرمنطقی عنوان میکنند و افزایش این قیمت ها را متاثر از قیمت ارز میدانند.
براساس گزارش مذکور، در حالی که قیمت آخرین عرضه پژو 207 در بورس کالا 469 میلیون تومان بود اما قیمت عرضه آن در بازار آزاد نزدیک به 600 میلیون تومان است.
همچنین قیمت آخرین عرضه هایما اس 7 مدل 1401 در بورس کالا 814 میلیون تومان بود اما قیمت عرضه این خودرو در یکی از سایتهای عرضه خودرو تا یک میلیارد و 315 میلیون تومان هم از سوی قیمتسازهای بازار تعیین شده است.
کارشناسان معتقد هستند این قیمتهای بازار مشتری ندارد و خرید و فروش عمدتا از سوی نمایشگاهداران ماشین و دلالان خودرو بین خودشان انجام میشود.
* ضرورت ورود نهادهای ناظر و متولی بابت مقابله با دلالی و رشد نجومی قیمت خودرو
اما به هر حال قیمت خودروهای تولید داخل (و البته خودروهای چینی و خارجی) این روزهای در سایتهای خرید و فروش و نمایشگاههای اتومبیل سطح شهر، قیمتهایی نجومی و غیرقابل دسترسی برای مردم عادی شده است و ضرورت دارد در این حوزه نهادهای نظارتی ورود کرده و نسبت به مدیریت این بازار سفتهبازی و دلالی اقدام کنند/ فارس