به گزارش راهبرد معاصر، محمدباقر قالیباف روز دوشنبه در هفدهمین نشست کنفرانس اتحادیه بین المجالس کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی بیان کرد: جناب آقای صالح قوجیل، رییس محترم مجلس امت الجزایر، جناب آقای ابراهیم بوغالی، رییس محترم مجلس ملی جمهوری الجزایر، رؤسای محترم مجالس، رؤسای محترم هیأت های نمایندگی مجالس، خانم ها و آقایان، مایه خرسندی است که در هفدهمین نشست کنفرانس اتحادیه بین المجالس کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی حاضر هستم.
رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: این فرصت را غنیمت شمرده، از اقدامات شایسته مجالس جمهوری الجزایر به ویژه تلاشهای برادران گرامیام جناب آقای صالح قوجیل رییس محترم مجلس الامه الجزایر و جناب آقای ابراهیم بوغالی رییس محترم مجلس ملی الجزایر برای میزبانی گرم و تمهیدات عالی مربوط به برگزاری این نشست قدردانی می کنم. همچنین مراتب قدردانی خود را از جناب آقای قریشی نیاس دبیرکل محترم اتحادیه بین المجالس کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی و همکاران ایشان برای کار حرفهای آنان در برنامهریزی نشست و تهیه اسناد آن اعلام میکنم.
قالیباف بیان کرد: آقای رییس، جهان اسلام در دوره معاصر به رغم برخورداری از غالب مؤلفههای لازم قدرت مانند پیشینه تاریخی و تمدنی غنی، منابع طبیعی هنگفت، جغرافیای گسترده، تنوع اقلیمی و جمعیت بالا، متأسفانه نقشی درخور و متناسب با ظرفیتها و امکانات نظام بین الملل ایفا نکرده است. خوشبختانه طی چند دهه اخیر با وجود فراز و نشیب های فراوان، به یُمن دستیابی ملل مسلمان به توسعه در ابعاد گوناگون، شاهد شکل گیری تحرکی نوین برای بازگشت شایسته امت اسلامی به مدار ایفای نقش تاریخی و سرنوشت ساز خود در ترسیم نقشه آینده جهان هستیم. در عین حال، باید به این واقعیت اذعان کرد که رسیدن به این نقش آفرینی نیازمند اقدام دسته جمعی برنامه ریزی شده و هدفمند همه کشورهای اسلامی است.
رئیس دستگاه قانون گذاری کشور اظهار داشت: آقای رییس، اینجانب به نمایندگی از همکارانم در مجلس شورای اسلامی ایران به منظور تحقق و عملیاتی کردن ارتقای جایگاه و منزلت جهانی امت اسلامی، مایلم پیشنهادی را تحت عنوان «جهان اسلام؛ همبستگی برای صلح و توسعه پایدار» را به نشست حاضر ارائه دهم. پیش شرط اساسی این ابتکار تاکید بر چندجانبه گرایی و تمرکز بر مشترکات دولتها و ملتهای اسلامی با پرهیز از پرداختن به موضوعات اختلاف برانگیز است.
وی تاکید کرد: تحقق این ابتکار مستلزم تمرکز بر راهبردهای زیر است که نقش آفرینی پارلمان های اسلامی در چارچوب اتحادیه مجالس کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی در این روند غیرقابل انکار است: اولین راهبرد، همکاری نزدیک و تشریک مساعی کشورهای اسلامی برای تضمین صلح، ثبات و توسعه پایدار امت اسلامی به عنوان یک بلوک قدرت جدید است، در این راستا احترام به حاکمیت و تمامیت ارضی، توجه به نگرانی های امنیتی مشروع دیگر کشورها و عدم مداخله در امور داخلی یکدیگر باید اصول اساسی دستور کار همکاری مشترک کشورهای اسلامی باشد. باید همگان متعهد به حل و فصل مسالمت آمیز اختلافات بوده، و گفتگو و مفاهمه، اولویت اول آنان در تعامل با یکدیگر باشد.
قالیباف با بیان اینکه دومین راهبرد، همکاری برای حل چالشهای اساسی فراروی جهان اسلام است، ادامه داد: فقر، بحران غذایی، توسعه نیافتگی، تروریسم و افراط گرایی، بحران سازی قدرت های مداخله گر خارجی، دشمنی خصمانه سردمداران جهان غرب با گسترش فرهنگ اسلامی به شیوه های مختلف، اعمال تحریمهای غیرقانونی یکجانبه علیه کشورهای اسلامی و همچنین اقدامات خصمانه رژیم صهیونیستی علیه مردم مظلوم و بیدفاع فلسطین، بخشی از این چالشها به شمار می آیند. بدیهی است تنها راهکار فایق آمدن بر این چالشها و مخاطرات، همکاری میان کشورهای اسلامی و هماهنگی در زمینه سیاستگذاری های راهبردی و کلان آنان است.
رئیس قوه مقننه با اشاره به اینکه سومین اقدام، نوآوریهای راهبردی برای رسیدن به هدف مذکور است، توضیح داد: در این راستا نوآوریها و طرح هایی همچون تاسیس ساختارهای نوین جهت گفتگو و مفاهمه، و همکاری مشترک برای تاسیس و توسعه فعالیت های دانش بنیان و فناوری پایه افزایش تعاملات فرهنگی به منظور ترویج فرهنگ غنی اسلام و ارتقاء هم پیوندی و همکاری میان کشورهای اسلامی میبایست به طور جدی در دستور کار ما باشد. همچنین در حوزه اقتصادی، اقداماتی از قبیل توسعه زیرساخت های مربوط به همکاریهای اقتصادی، تجاری و صنعتی، افزایش قدرت چانه زنی و توان رقابتی اقتصادهای کشورهای اسلامی در بازارهای جهانی باید با اقداماتی همچون تأسیس بازار مشترک و شکل دهی به اتحادیه پولی – مالی با هدف تحقق توسعه متوازن و همگن در سطح کشورهای اسلامی مورد توجه و پیگیری قرار گیرند.
وی افزود: امیدواریم تصویب و برنامهریزی برای اجرای این ابتکار که مستلزم تدوین و تصویب قوانین لازم به منظور فراهم ساختن امکان بهره گیری بهینه از ظرفیتهای داخلی و بومی کشورهای اسلامی و اتخاذ رویکردهای اجماعی و یکپارچه می باشد، در دستور کار PUIC قرار گیرد.
قالیباف بیان کرد: همکاران گرامی، بیش از هفت دهه است که سیاستها و اقدامات پلید رژیم جعلی صهیونیستی در نقض حقوق بشر و کرامتِ مردم فلسطین ادامه دارد. تردید نکنیم که آرمان فلسطین در قلوب و اذهان تمامی مسلمانان همچنان قدرتمندانه زنده و پویا است. این آرمان اکنون به درختی تنومند مبدل گردیده که میوه شیرین آن برای امت اسلامی، مقاومت است. صهیونیست ها و دولت افراطی نتانیاهو، برای فرافکنی مشکلات سیاسی شان، در چند روز گذشته حمله به جنین را طراحی کردند اما مقاومت فلسطینی، که امروز مطلوب هر جوان و نوجوان فلسطینی است، نشان داد که گروه های مقاومت فراتر از امنیت پوشالی صهیونیست ها توانمند شده اند. البته اتحادهای گروه های فلسطینی، توان آنها را در مبارزه با صهیونیست ها افزایش خواهد داد. جا دارد حمایت خود را از تلاش های دولت الجزایر برای اتحاد گروه های فلسطینی اعلام کنیم.
وی اظهار داشت: در نشانه ای دیگر، حتی جام جهانی اخیر فوتبال که در کشور قطر برگزار شد نشان داد که فلسطین و آرمان قدس شریف همچنان زنده است و عادی سازی روابط برخی کشورها با رژیم کودککش صهیونیستی بر آن تاثیری نداشته است. نباید پیمان خویش را فراموش کنیم و همچنان بر آن باشیم تا فلسطین و قدس شریف به عنوان اولویت و موضوع اول جهان اسلام مطرح بماند ما مشتاق آن روزی هستیم که گشایش مقر اصلی سازمان همکاری اسلامی در خاک فلسطین را شاهد باشیم.
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: این امر همچنانکه حضرت آیت الله خامنه ای رهبر انقلاب اسلامی ایران بارها تاکید کرده اند تنها زمانی محقق خواهد شد که اراده همه مردم فلسطین از مسلمان تا مسیحی و یهودی، بر سرنوشت آن سرزمین حاکم شود. همچنین شاهد هستیم که گسترش فرهنگ غنی اسلام در ملل دنیا چنان استعمارگران دیروز و مدعیان امروز آزادی عقیده و اندیشه را نگران کرده است که با شعار دروغین، آزادی بیان، آزادی عقیده و فرهنگ را محدود کرده و با توهین به مقدسات اسلام به دنبال این هستند که جلوی ترویج فرهنگ اسلامی را میان ملل حقطلب بگیرند.
قالیباف بیان اینکه توهین ها به مقدسات و قرآن سوزی اخیر در کشور های اروپایی، در واقع عکس العملی از سر استیصال دشمنان اسلام به گسترش فرهنگی جریان اسلام در جهان غرب است که نه تنها مانع از رشد این جریان اجتماعی نخواهد شد بلکه باعث شناخت بیشتر انسان های حقجو از ابعاد حیات بخش اسلام خواهد شد، اظهار داشت: در این زمینه بر این باورم همه کشورهای اسلامی باید یک صدا اعتراض زبانی و عملی خود را به دشمنان اسلام نشان دهند و بیش از پیش، روشن کردن ابعاد انسانساز اسلام برای مردم دیگر کشورهای دنیا را در دستور کار قرار دهند. مقابله با این توهینها آزمونی است برای جهان اسلام و بی تردید اگر همه کشورهای اسلامی یکپارچه از ظرفیت های سیاسی و اقتصادی خود برای فشار بر سیاستمداران جبهه غرب استفاده کنند، حتما این روند متوقف خواهد شد.
هیچ نشانهای از تروریستی بودن حادثه رخ داده در سفارت جمهوری آذربایجان به دست نیاورده ایم
وی تاکید کرد: لازم می دانم به نکته ای درباره حادثه اخیری که برای سفارت جمهوری آذربایجان در تهران پیش آمده نیز اشاره کنم. ما از این حادثه عمیقا متاسف بوده و در حال پیگیری دقیق و همه جانبه آن هستیم. مسئولان محترم کشور آذربایجان کاملا در جریان جزئیات این پیگیری ها هستند و تعامل دوجانبه نزدیکی در این زمینه در جریان است. ما هیچ نشانه ای از تروریستی بودن این موضوع به دست نیاورده ایم. با این حال، لازم می دانم تاکید کنم تصمیم های احساسی درباره روابط دو کشور خواسته دشمنان مشترک و بدخواهان جهان اسلام خصوصا رژیم صهیونیستی است و باید درباره هرگونه تصمیم که می تواند تبعات بلند مدت نیز داشته باشد هشیار و دقیق بود.
رئیس مجلس شورای اسلامی عنوان کرد: آقای رییس، در پایان در راستای ایده مطرح شده، پیشنهاد خاص اینجانب، درخواست از دبیرکل محترم و اعضای محترم PUIC برای بحث و بررسی پیرامون ابتکار پیشنهادی «جهان اسلام؛ همبستگی برای صلح و توسعه پایدار» است.
با وجود تحریمها، بیش از ۷۰ میلیارد دلار تراز اقتصادی در حوزههای مختلف داریم
رئیس مجلس شورای اسلامی همچنین در حاشیه برگزاری هفدهمین اجلاس اتحادیه پارلمانی کشورهای عضو سازمان همکاریهای اسلامی با خالد جوهری عبدل رئیس مجلس مالزی، دیدار و گفت و گو کرد.
قالیباف در ابتدای این دیدار ضمن تبریک به همتای خود که به تازگی به عنوان رئیس جدید مجلس مالزی فعالیت خود را آغاز کرده است، گفت: امیدوارم به زودی گروه دوستی پارلمانی مالزی و ایران تشکیل شده و بتوانیم روابط خوبی را در سطح دو پارلمان برقرار کنیم، البته در دوره های مختلف روابط وسیع و عمیقی در حوزه های فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و گردشگری با مالزی داشته ایم.
رئیس مجلس شورای اسلامی در ادامه با بیان اینکه هیأت های دو کشور در بخش های مختلف رفت و آمدهای زیادی داشته اند، اظهار داشت: ما به عنوان دو کشور مسلمان و آسیایی میتوانیم موضوعات مد نظر خود را در قالب روابط دوجانبه در سطح بینالمللی به ویژه در APA (مجمع عمومی پارلمانهای آسیایی)، IPU (اتحادیه بینالمجالس جهانی) و PUIC (اتحادیه بینالمجالس کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی) دنبال کرده و مسائل مربوط به کشورهای مسلمان و آسیایی را در حوزه روابط پارلمانی پیگیری کنیم.
قالیباف با اشاره به تحریمهای ظالمانه علیه ایران تاکید کرد: با وجود این تحریم ها ما بیش از ۷۰ میلیارد دلار تراز اقتصادی در حوزه های مختلف تجارت در عرصه بینالمللی داریم که امیدواریم همکاری های خود را با کشور دوست، برادر و مسلمان، مالزی توسعه داده و بخش های خصوصی و دولتی به صورت مستقیم و از طریق تهاتر کالا با یکدیگر کار کنند.
وی با اشاره به امکانات کشورمان در حوزه فراوردههای پتروشیمی و صنایع و امکان برقراری همکاری در این زمینهها، بیان داشت: همچنین میتوانیم در حوزه گردشگری با یکدیگر تعامل کنیم که در این حوزه و همچنین در بخش تحصیلی، اولویت اول ما استفاده از گزینه های جوان است.
رئیس مجلس شورای اسلامی در پایان با تأکید بر تنظیم موافقتنامه هایی میان دو کشور در حوزه های مختلف تجاری و ارزهای ترجیحی برای تسهیل امور تجار ایران و مالزی، خاطرنشان کرد: ما میتوانیم موافقتنامه هایی میان دو کشور داشته باشیم تا تحریم نتواند مشکلی برای مبادلات دو کشور ایجاد کنم، از این رو مثلا میتوانیم با استفاده از پولهای دو کشور و یا از ارزهای دیگر تجارت کنیم که قطعا سطح روابط اقتصادی و تجاری را افزایش میدهد.
در ادامه جوهری عبدل ضمن ابراز خرسندی از ملاقات با قالیباف در حاشیه این نشست، گفت: کارنامه شما را مطالعه کرده و در جریان اقدامات و خدمات شما به عنوان یک فرد ارزنده هستم. با توجه به روابط دیرینه میان دو کشور و برقراری تجارت از سال های دور، موضوعات مورد مشترکی میان دو طرف وجود دارد.
رئیس مجلس مالزی با بیان اینکه دانشجویان ایرانی زیادی در مالزی مشغول تحصیل هستند، اظهار داشت: تمایل زیادی برای سفر به ایران دارم چرا که تمدن کشور شما را مطالعه کرده ام.
وی در ادامه با اشاره به آغاز دوره نخست وزیری انور ابراهیم در مالزی که به تازگی دولت جدید خود را تشکیل داده است، گفت: رئیس جمهور ما قصد دارد با حضور در مسند نخست وزیر، مالزی را به وضعیت عادی خود بازگرداند که در این مسیر ایران یکی از اولویت ها برای حوزه تجارت است لذا بی صبرانه در انتظار برقراری روابط میان دو پارلمان هستیم.
جوهری عبدال با بیان این که نحوه رفتار غرب با شما را درک می کنیم اضافه کرد: در حال حاضر در قالب دولت جدید تلاش داریم این تفکر و اندیشه که غرب همه چیز است را کنار گذاشته و قصد داریم به نیروی ملت خود اتکا کنیم.
وی در ادامه با بیان اینکه جوانان می توانند نحوه تفکر ما نسبت به غرب و خودمان را تغییر دهند، اظهار کرد: از این رو در حال حاضر برنامه هایی وجود دارد که نمایندگان جوان مجلس را برای بازدید از کشورهای متعدد اعزام کنند و ایران یکی از این مقاصد است.
مبارزه با تروریسم هیچ راهی جز تکیه بر مردم ندارد
قالیباف در ادامه با عثمان بوگوما رئیس مجلس بورکینافاسو، دیدار و گفت و گو کرد و ضمن ابراز امیدواری از اثربخش بودن این اجلاس در تعمیق روابط دوجانبه، با اشاره به توضیحات رئیس مجلس بورکینافاسو در خصوص حضور تروریست ها در این کشور تصریح کرد: متأسفانه مباحث تروریستی در کشورهای اسلامی از سوی کشورهای خارجی و فرامنطقه ای در حال توسعه است و تجربه ما نشان می دهد که برای حل این موضوع باید بر مردم همان کشور متمرکز شد و در آن هیچ تردیدی نکرد.
رئیس مجلس شورای اسلامی در ادامه با بیان اینکه مبارزه با تروریسم هیچ راهی جز تکیه بر مردم ندارد، عنوان کرد: البته حتما نیاز به آموزش و تجهیزات است اما همه اینها باید از سوی مردم صورت بگیرد. این مطلب را بر اساس یک تجربه درازمدت به شما می گویم.
قالیباف همچنین خواستار ارتباطات پارلمانی دو کشور و تشکیل گروههای دوستی مشترک پارلمانی بین دو کشور شد.
عثمان بوگوما هم در این دیدار ضمن تشکر از حمایت جمهوری اسلامی ایران در حوزه آموزش و بهداشت، گفت: در سال ۲۰۲۱ میزبان وزیر امور خارجه ایران بودیم و برای همکاری با شما در همه حوزه ها اعلام آمادگی می کنم.
رئیس مجلس بورکینافاسو در ادامه با اشاره به شرایط سخت این کشور و درگیری با تروریسم که ۴۰ درصد این کشور را تصرف کرده است، اظهار داشت: آنها به دروغ خود را مسلمان می خوانند در حالی که در واقع کافر هستند.
وی با بیان اینکه مجلس قانونگذاری وظیفه برگزاری انتخابات و اصلاح دولت را برعهده دارد اضافه کرد: معتقدیم که بهتر است یک گروه دوستی پارلمانی بین دو کشور ایجاد شود تا روابط را مدیریت کند.
رئیس مجلس بورکینافاسو درباره مبارزه با تروریسم گفت: دولت ما مبتنی برمردم بوده و از این ظرفیت برای مبارزه با تروریسم استفاده می کند/ ایرنا