به گزارش «راهبرد معاصر»؛ با نزدیک شدن به ماه اکتبر و لزوم اجرای برخی از بندهای مربوط به «غروب» در توافق هستهای ایران و کشورهای 4+1 (که به رفع برخی تحریمهای بانکی و نفتی از سوی شورای امنیت سازمان ملل متحد منجر میشود)، برخی کشورهای اروپایی عضو برجام دست به تحرکاتی علیه این موضوع زدهاند.
طبق برخی اخبار غیررسمی، هفته گذشته سه کشور اروپایی با دعوت از 10 عضو منتخب شورای امنیت سازمان ملل متحد، آنها را در جریان رایزنی ها در زمینه استفاده از «مکانیسم ماشه» در قطعنامه 2231 برای بازگرداندن تحریمهای سازمان ملل متحد قرار دادهاند. این اقدام قرار است به بهانه دستاوردهای جدید هستهای ایران انجام شود؛ اقداماتی که همگی بر مبنای عضویت ایران در معاهده NPT صورت گرفته و ذیل پادمان و مقررات آژانس بینالمللی انرژی اتمی به شمار می رود.
ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه درباره طرح ادعای فعال سازی مکانیسم ماشه از سوی غرب گفت: درباره اینکه گفته میشود تحرکاتی از سوی برخی طرفهای اروپایی شاهدیم، لازم میدانم تأکید کنم چنانچه طرف مقابل دچار خطای محاسباتی شود و اقدام یا اقدامات غیرمنطقی درباره برجام و روند مذاکرات انجام دهد، آنها در پیامی که پیش تر از سوی طرف ایرانی دریافت کردند به صورت دقیق و واضح میدانند واکنش ایران چه خواهد بود. این پیام به اندازه کافی برایشان گویاست.
طرف آمریکایی از ابزارهای گوناگونی برای پیشبرد اهداف خود علیه ایران در زمینه تحقق منافع مذاکراتی استفاده می کند تا جمهوری اسلامی ایران را به اعطای امتیازات وادار کند
سید مصطفی خوش چشم، کارشناس مسائل بینالملل درباره سخنان مطرح شده در زمینه فعال سازی مکانیسم ماشه از سوی آمریکا و اروپا علیه ایران به «راهبرد معاصر» گفت: آنچه به عنوان مذاکرات هسته ای دنبال می شود دو بخش است که در اتاق مذاکره و نه خارج آن بررسی می شود. ضمن اینکه هماوردی های ایران و آمریکا در بیرون از فضای مذاکرات از پاییز سال گذشته تاکنون به اشکال مختلف دنبال شده است، زیرا هر دو طرف به دنبال بسترسازی برای حفظ منافع خود و نتیجه گرفتن مطلوب هستند.
وی افزود: ایران و آمریکا در مذاکرات متوقف شده به دنبال اخذ امتیازهایی هستند که به نفع آنهاست، یعنی امتیازی مهم تر از همه مواردی که تاکنون مطرح شده است، بنابراین هر یک از دو طرف به چنین امتیازی دست یابد، درنهایت طرفی خواهد بود که وزن سنگین تر و امتیازات بیشتری دریافت کرده که البته بخش مهمی از این امتیازات در حوزه مسائل اقتصادی است.
کارشناس مسائل بینالملل توضیح داد: طرف آمریکایی از ابزارهای گوناگونی برای پیشبرد اهداف خود علیه ایران در زمینه تحقق منافع مذاکراتی استفاده می کند تا جمهوری اسلامی ایران را به اعطای امتیازات وادار کند، ابزارهایی همچون ایجاد التهابات اقتصادی و ارزی علیه ملت ایران با استفاده از رسانه، جنگ و عملیات روانی که البته پیش تر پیش بینی چنین معرکه ای شده بود.
خوش چشم گفت: اینکه گفته می شود مکانسیم ماشه فعال می شود از این دست ابزارهاست برای اینکه فضای اقتصادی ایران را ملتهب کند، بنابراین آنچه به عنوان ابزارهای فشار دیپلماتیکی که در دوره های قبل نیز ایران را به آن تهدید کرد، مانند مکانیسم ماشه (که البته اجرا نشد و اجرا نمی شود) فقط برای پیشبرد اهداف التهاب زایی است که در عرصه اقتصاد به تضعیف ایران منجر شود.
وی تصریح کرد: آنچه به عنوان قرار دادن سپاه پاسداران در لیست سیاه یا فعال سازی مکانسیم ماشه عنوان شده تلاش طرف آمریکایی برای برجسته کردن این موارد در رسانه ها در راستای تأثیرگذاری روانی بر جامعه ایران و التهاب آفرینی در بخش های مختلف اقتصاد کشورمان است، بنابراین از ابزار ادعایی فعال سازی مکانیسم ماشه استفاده می کند، در حالی که در واقعیت آمریکایی ها و اروپایی ها هرگز تصمیمی برای فعال سازی مکانیسم ماشه در اسرع وقت ندارند.
خوش چشم گفت: اعمال فشار روانی برای بی ثبات سازی اقتصادی و امنیتی در ایران برای طرف آمریکایی حائز اهمیت است تا بعد از آن بتواند در حوزه فشارهای دیپلماتیک خواسته های خود را محقق کند، بنابراین برای رسیدن به این هدف به صورت ادعایی می تواند حرف فعال سازی مکانیسم ماشه را به میان بکشد.
آنچه به عنوان قرار دادن سپاه پاسداران در لیست سیاه یا فعال سازی مکانسیم ماشه عنوان شده تلاش طرف آمریکایی برای برجسته کردن این موارد در رسانه ها در راستای تأثیرگذاری روانی بر جامعه ایران و التهاب آفرینی در بخش های مختلف اقتصاد کشورمان است
وی عنوان کرد: طرف آمریکایی و اروپایی به خوبی می دانند فعال سازی مکانیسم ماشه کمترین دستاوردی برای آنها نخواهد داشت و اتفاقاً دست ایران را برای پیشرفت های سریع تر در حوزه های هسته ای باز می گذارد. با توجه به وضعیت جنگ اوکراین، فشار زیادی که این موضوع بر جهان وارد کرده است و تنش هایی که میان آمریکا و چین بر سر تنگه تایوان وجود دارد، اروپایی ها خواهان اقداماتی نیستند که آورده خاصی برای آنها ندارد و در حوزه امنیتی بیش از پیش تهدید شوند.
کارشناس مسائل بینالملل تشریح کرد: اروپایی ها به شدت از گیر افتادن در چنین فضایی پرهیز می کنند و برای ماه های آینده چنین اقدامی علیه ایران را در دستور کار ندارند، هر چند برای نشان دادن وضعیت بد ممکن است در سطح بالاتری نسبت به این موضوع در رسانه ها دامن بزنند و با فضاسازی رسانه ای سعی کنند فضای تهدید و بی ثباتی را در جامعه ایران نشان دهند.
خوش چشم گفت: خنثی سازی توطئه دشمن منوط به هوشمندی رسانه ها، نخبگان و مسئولان کشور است که با نگاه عمیق و تأنی به اهداف پنهان طرف آمریکایی نسبت به اظهارات اینچنینی و موج عملیات روانی دشمن واکنش هوشمندانه ای نشان دهند و مانع تحقق خواسته های التهاب آفرین دشمن در عرصه اقتصادی شوند.