به گزارش راهبرد معاصر؛ در مرداد ماه سال گذشته، سامانه توثیق الکترونیک (هوشمند ستاره) راهاندازی شد و قرار بود سهامداران بتوانند با استفاده از ارزش سهام خود، تسهیلات بانکی دریافت کنند و سهام آنها به عنوان وثیقه وام به کار رود. در این راستا مصوب شد که قرار وثیقه سهام نیز برای دستگاههای قضایی قابل ارائه باشد. با این حال، یک سال پس از راهاندازی این سامانه، بانکها هنوز تمایلی برای توثیق سهام ندارند و این موضوع باعث شد، سهام عدالت نتواند به عنوان وثیقه برای دریافت وام بانکی استفاده شود.
خبرنگار گسترش نیوز در گفتگو با منصورعلی زارعی کیاپی عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس و نماینده ساری با طرح چند سوال به رفع ابهامات موجود درباره پرداخت وام با توثیق سهام عدالت پرداخته است که در ادامه میخوانیم.
منصورعلی زارعی کیاپی عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس در پاسخ به این سوال که بالاخره تکلیف جاماندگان سهام عدالت چیست و چه موانعی در خصوصعدم اجرای وعده دولت وجود دارد؟ گفت: موانعی در مورد تخصیص سهام عدالت به جاماندگان وجود ندارد و این موضوع در مجلس نیز طرح شده است و تنهاعدم اجرای آن تا به امروز تعلل دولت در عملی کردن وعده است.
زارعی درباره طرح وثیقه قرار دادن سهام عدالت برای دریافت تسهیلات بانکی خاطرنشان کرد: وثیقه قرار دادن سهام عدالت اتفاق خوبی است و اگر اجرا شود مزیتهای بسیاری را در پی خواهد داشت. به عنوان مثال زمانی که یک کشاورز متقاضی دریافت تسهیلات بانکی باشد و صاحب ۱۰ هکتار زمین است، نمیتواند همین زمین را وثیقه برای دریافت وام قرار دهد، به این دلیل که زمینهای کشاورزی فاقد سند هستند. این کشاورز نهایتا مجبور میشود با ضامن قرار دادن یک کارمند حقوق بگیر درخواست وام بانکی داشته باشد اما اگر سهام دولتی که در دست سهامداران عدالت است چنین پتانسیلی را داشته باشد و ارزش وثیقه شدن را داشته باشد، دولت موظف میشود تدابیری را برای اجرایی شدن این طرح در نظر بگیرد.
همچنین گسترش نیوز طبق آخرین اطلاعرسانی درباره شرایط دریافت وام از طریق سهام عدالت گزارش میدهد: دارندگان هر نوع سهام عدالت، از جمله کسانی که روش مستقیم یا غیرمستقیم را برای فروش سهام خود انتخاب کردهاند، میتوانند وام سهام عدالت بانک ملی را دریافت کنند. در ابتدا، شرط اول برای دریافت وام، داشتن حساب در بانک ملی است. متقاضیان میتوانند از طریق اپلیکیشنهای بانک، درخواست وام خود را ثبت کنند. شرط دوم، داشتن کارت ملی هوشمند است. همچنین، ثبتنام در سامانه سجام و احراز هویت افراد، دو شرط دیگر برای دریافت وام هستند. یکی از شروط مهم دیگر برای دریافت وام سهام عدالت، عدم فروش هیچ سهمی از سبد سهام عدالت است. اگر مشمولان حتی یک سهم از پرتفوی خود را فروخته باشند، نمیتوانند وام را دریافت کنند. همچنین، افرادی که سهام عدالت آنها توقیف شده است، نیز امکان دریافت وام را ندارند.
سوددهی سهام عدالت به صورت سالانه و در صورتی که شرکت سهامی عام پر سود باشد، به صورت نقدی و یا غیرنقدی انجام میشود. در صورت تصمیم به پرداخت سود نقدی، مبلغ سود بر اساس سهمیه هر سهام در هر شرکت تعیین میشود و به صورت نقدی به سهامداران اعلام میشود. در صورتی که شرکت سهامی عام قادر به پرداخت سود نقدی نباشد، میتواند سود را به صورت غیرنقدی به سهامداران اعلام کند، مثلاً با افزایش سرمایه شرکت یا تخصیص سهام جدید به سهامداران. به هر حال، سود دهی سهام عدالت به عهده هیئت مدیره هر شرکت سهامی عام است و بر اساس تصمیماتی که در مجمع عمومی سهامداران این شرکتها اعلام میشود، صورت میگیرد./گسترش نیوز