گاتیلوف: دورنمای سناریوی سیاسی-دیپلماتیک بحران اوکراین کاملاً مبهم است-راهبرد معاصر

گاتیلوف: دورنمای سناریوی سیاسی-دیپلماتیک بحران اوکراین کاملاً مبهم است

نماینده دائم روسیه در سازمان‌های بین‌المللی در ژنو از آمادگی روسیه برای حل و فصل اوضاع در اوکراین، سرنوشت توافقنامه صادرات غلات که مهلت آن رو به اتمام است و همچنین امیدواری مسکو به امکان نجات پیمان استارت و اجرای تعهدات آمریکا در چارچوب آن صحبت کرد.
تاریخ انتشار: ۱۴:۴۵ - ۱۲ تير ۱۴۰۲ - 2023 July 03
کد خبر: ۱۹۲۴۹۳

به گزارش راهبرد معاصر، گنادی گاتیلوف، نماینده دائم فدراسیون روسیه در دفتر سازمان ملل متحد و سایر سازمان‌های بین‌المللی در ژنو، در مصاحبه با روزنامه "ایزوستیا"، چاپ مسکو، که صبح امروز، دوشنبه منتشر شده، اعلام کرد که این کشور برای حل و فصل سیاسی- دیپلماتیک بحران اوکراین آمادگی دارد، اما به دلیل موضع گیری مخرب کی‌یف و حامیان غربی آن که روی راه حل نظامی شرط بندی می‌کنند، چشم انداز کمرنگی در این زمینه وجود دارد.

 

این دیپلمات با اشاره به این واقعیت که مقامات کی‌یف در سطح قانونگذاری هر نوع مذاکره با مسکو را ممنوع کرده‌اند، گفت: «در حالی که روسیه درها برای حل و فصل سیاسی-دیپلماتیک بحران اوکراین را باز نگه داشته است، البته چشم‌انداز چنین سناریویی در حال حاضر کاملاً مبهم است، زیرا کی‌یف و حامیان غربی آن همچنان بر استفاده از نیروی نظامی تکیه می‌کنند».

 

گاتیلوف یادآور شد که تاکنون هیچ نشانه واقعی دیده نشده که نشان دهد سازمان ملل و شخص دبیر کل سازمان آنتونیو گوترش "نقش سازنده‌ای در حل مناقشه ایفا می‌کنند". به گفته وی، تلاش سازمان ملل در رابطه با بحران اوکراین به دلیل عدم تمایل به گوش دادن به نقطه نظرات مقامات مسکو و نیم نگاه داشتن به غرب فلج شده است.

 

این دیپلمات تاکید کرد که در واقع سازمان ملل و در وهله نخست مجمع عمومی آن توسط غربی ها به بستری برای اتهام زنی بی اساس علیه روسیه و "تکرار گمانه زنی‌ها در زمینه بحران اوکراین" تبدیل شده است.

 

در عین حال، به گفته گاتیلوف، روسیه "به تلاش کشورها، سازمان‌ها و افراد برای یافتن راه حل برای بحران اوکراین احترام گذاشته و نظرات آنها را با دقت گوش داده و مورد بررسی قرار می دهد". نماینده دائم روسیه یادآور شد که قبلاً تعداد زیادی از این پیشنهادها و ابتکارات وجود داشته، "اخیراً گروهی از کشورهای آفریقایی پیشنهادات مشابهی را ارائه کردند. این نشان دهنده درک فزاینده ای است که وضعیت فعلی اطراف اوکراین نه تنها امنیت منطقه ای، بلکه امنیت جهانی را نیز در معرض تهدید جدی قرار داده است."

 

دیدگاه نماینده روسیه در سازمان ملل در ژنو در باره سرنوشت پیمان استارت

نماینده دائم روسیه در دفتر سازمان ملل در ژنو در بخش دیگری از این مصاحبه، ابراز امیدواری کرد که مسکو مجبور نباشد گزینه‌هایی را برای لغو توافقنامه مربوط به ادامه اقدامات برای کاهش و محدود کردن تسلیحات تهاجمی استراتژیک (پیمان استارت) در نظر بگیرد.

 

گنادی گاتیلوف گفت: با درک ارزش و اهمیت این توافقنامه، ما همچنان امیدواریم طرف آمریکایی با اعلام متعهد ماندن خود به مفاد پیمان استارت و آمادگی برای تلاش برای حفظ آن، در نهایت گام های عملی را در این راستا بردارد.

 

این دیپلمات روس تاکید کرد: «ایالات متحده باید از "خط مشی ویرانگر" با هدف تحمیل "شکست استراتژیک" بر روسیه دست بردارد. واشنگتن همچنین باید گام های ملموسی را در جهت تنش زدایی کلی و ایجاد شرایط برای ازسرگیری عملکرد کامل پیمان استارت-3 بردارد. تا آن زمان، هر یک از گام‌های ما به سمت واشنگتن در چارچوب این توافقنامه منتفی است. ما امیدواریم دیر یا زود عقل سلیم در میان شرکای سابق ما غالب شود و ما مجبور نخواهیم گزینه هایی را برای لغو کردن پیمان استارت بررسی کنیم.»

 

گنادی گاتیلوف، نماینده دائم روسیه در ژنو در این مصاحبه همچنین یادآور شد که در شرایط کنونی طرف روسی هیچ دلیلی برای موافقت با حفظ وضعیت موجود در توافقنامه صادرات غلات نمی بیند. وی گفت: روسیه بارها این توافقنامه را به امید تغییرات مثبت در آن تمدید کرده است. با این حال، آنچه اکنون شاهد آن هستیم، زمینه لازم برای موافقت با حفظ وضعیت موجود را فراهم نمی کند.

 

گاتیلوف تاکید کرد: در عین حال کشور ما به عنوان یک تامین کننده مسئول جهانی از مشکلات پیش روی کشورهای آسیایی، آفریقایی و آمریکای لاتین برای تامین نیازهای مردم خود آگاه است. این در حالی است که توافقنامه غلات که به عنوان یک قرارداد انسان دوستانه در نظر گرفته شده بود، مدت هاست که به یک پروژه تجاری تبدیل شده است.

 

همانطور که این دیپلمات توضیح داد، توافقات صورت گرفته در استانبول عمدتاً برای در جهت تامین غلات و محصولات کشاورزی اوکراینی به کشورهای پردرآمد، از جمله کشورهای اتحادیه اروپا، کار کرده و تنها بخش ناچیزی از غلات به کشورهای فقیر رسیده است. وی ادامه داد: «تا به امروز کشورهای نیازمند فقط یک حداقل نمادین، که از 3 درصد هم تجاوز نمی کند، دریافت کرده‌اند. به این مسئله یک نکته را نیز باید اضافه کرد که کریدورهایی که کشتی‌ها در امتداد آنها به بنادر اوکراین آمد و شد می کنند، توسط طرف اوکراینی به طور مرتب برای پرتاب پهپادهای دریایی-نظامی استفاده می شود.

 

توافقنامه صادرات غلات از طریق کریدور دریای سیاه در تاریخ 22 جولای سال 2022 در استانبول برای مدت 120 روز منعقد شد و پس از آن چندین بار تمدید شد. اکنون این مدت در تاریخ 18 جولای (27 تیر ماه) به پایان می رسد و مقامات روسی تاکید کرده‌اند که با توجه به عدم اجرای بخش روسی این سند، این تاریخ ممکن است آخرین روز این توافقات باشد./ تسنیم

ارسال نظر