به گزارش راهبرد معاصر؛ رژیم صهیونیستی طی یک ماه اخیر چهار بار پایگاههای حشدالشعبی در عراق را هدف قرار داده است. در آخرین تحولات، ستاد عملیات حشدالشعبی با صدور بیانیهای اعلام کرد در حمله پهپادی رژیم صهیونیستی به نیروهای حشدالشعبی در منطقه القائم استان الانبار در نزدیکی مرز سوریه یک تن از نیروهای حشد به شهادت رسیده و یک تن دیگر نیز به شدت زخمی شده است. «تلآویو پس از این حمله اعتراف کرده که هواپیمای بدون سرنشین اسرائیلی خودروی متعلق به حشدالشعبی را در مرز عراق و سوریه مورد حمله قرار داده است.»
دولت عراق در واکنش به حملات اخیر صهیونیستها به خاک این کشور، «برایان مک فیترز» کاردار سفارت آمریکا در بغداد را احضار و به وی گوشزد کرد که عراق صحنه و میدانی برای درگیریها و اختلافات نیست. در مقابل، سخنگوی وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) هرگونه ارتباط کشورش با انفجارهای رخداده در انبارهای مهمات حشدالشعبی عراق را تکذیب کرد و مدعی شد: «واشنگتن از حاکمیت عراق حمایت کرده و دستورالعملهای دولت عراق درباره استفاده از حریم هوایی این کشور را رعایت میکند.»
اهداف رژیم صهیونیستی از حمله به پایگاههای حشدالشعبی در عراق
1. حذف حشدالشعبی از معادلات سیاسی عراق
مهمترین راهبرد رژیم صهیونیستی، با هماهنگی آمریکا در انجام حمله به مواضع نیروهای حشدالشعبی را میتوان در تلاش این رژیم برای حذف حشدالشعبی از معادلات سیاسی عراق و ایجاد شکاف در این کشور ارزیابی کرد. در واقع، واشنگتن و تلآویو با این اقدام میخواهند اینگونه وانمود کنند که حضور ایران در عراق و وجود نیروهای نزدیک به ایران در این کشور عامل درگیر شدن عراق در تنشهای منطقهای، جنگهای نیابتی، بی ثباتی و دور شدن عراق از آرامش میباشد. از این طریق در پی شکاف در جامعه عراق و کانالیزه کردن افکار عمومی به سمت درخواست انحلال حشد و ضدیت با اتحاد استراتژیک تهران - بغداد هستند.
شایان ذکر است که پس از شکست داعش در عراق، نظریهای که پیرامون آینده حشدالشعبی از سوی آمریکا و رژیم صهیونیستی مطرح و حمایت میشد، انحلال حشدالشعبی بود؛ بر اساس این دیدگاه با پایان داعش در عراق، حشدالشعبی نیز باید منحل شود. اما از آنجایی که فرمان جدید عادل عبدالمهدی پیرامون ادغام حشدالشعبی در نیروهای مسلح عراق در راستای حمایت از حشدالشعبی بود با استقبال آمریکا و رژیم صهیونیستی مواجه نشد. تحریم مقامات عراقی نزدیک به حشدالشعبی و عدم صدور ویزای عادل عبدالمهدی برای سفر به آمریکا توسط دولت ترامپ در همین راستا قابل تحلیل است. رژیم صهیونیستی نیز سعی دارد در هماهنگی با آمریکا با انجام حملاتی علیه پایگاههای حشدالشعبی این پیام را به دولت عراق انتقال دهد که ادامه فعالیت این نیرو برای عراق هزینهبر و چالشزا خواهد بود.
در حقیقت آمریکا و رژیم صهیونیستی قصد دارند حشدالشعبی را به عنوان معضلی برای کشور عراق جلوه دهند که باید دچار فروپاشی شود اما بر خلاف تصور آنها محبوبیت و مقبولیت نیروهای بسیج مردمی عراق در میان شهروندان این کشور بهگونهای است که میتوان واکنش شدید عراقیها اعم از مردم و جریانهای سیاسی علیه آمریکا و رژیم صهیونیستی را پیشبینی کرد.
2. بهرهبرداری انتخاباتی نتانیاهو
در حمله به مواضع حشدالشعبی میتوان به مصرف داخلی این حملات برای بنیامین نتانیاهو اشاره کرد. طی چند سال گذشته شکستهای پیاپی تلآویو در مناطق مختلف غرب آسیا و پیشروی هر چه بیشتر محور مقاومت به سوی مرزهای فلسطین اشغالی، موجی از انتقادات را از عملکرد نخستوزیر این رژیم به همراه داشته است. اکنون نتانیاهو با انجام چنین حملاتی قصد دارد رضایت و حمایت افکار عمومی رژیم صهیونیستی را به سوی خود جلب کند. در این میان او نیمنگاهی به انتخابات آینده نیز دارد.
در همین راستا کارشناسان جنگافروزیهای اخیر نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی علیه کشورهای منطقه به خصوص عراق را تلاشی مذبوحانه برای بقا در عرصه سیاسی توصیف میکنند و میگویند گزارشهایی وجود دارد مبنی بر این که حزب لیکود به رهبری نتانیاهو پس از انتخابات پارلمانی محبوبیت خود را در سرزمین اشغالی از دست داده و او قادر به نخستوزیری مجدد خود نیست. به همین دلیل وی و همدستانش در کابینه امنیتی رژیم صهیونیستی برای جبران قصد دارند منطقه را به سمت یک جنگ جدید سوق دهند. به گزارش شبکه ۱۲ رژیمصهیونیستی، طبق نظرسنجیهای اخیر که در روزهای اخیر در رسانههای این رژیم منتشر شده، حزب لیکود نسبت به نظرسنجیهای پیش از انتخابات فروردین سال جاری در سرزمینهای اشغالی کرسیهای کمتری را در اختیار خواهد گرفت. حزب لیکود در حال حاضر ۳۸ کرسی در پارلمان رژیم صهیونیستی دارد، اما اگر انتخابات مجدد انجام شود هشت کرسی خود را از دست خواهد داد و با حزب ائتلافی رقیب «آبی سفید» از نظر تعداد کرسی برابری میکند.
وزرای کابینه امنیتی رژیم صهیونیستی و نتانیاهو که در رابطه با انتخابات مجدد پارلمانی در پایان شهریور ماه در سرزمینهای اشعالی بسیار نگران هستند، بهشدت جنگافروزی را راهی برای بازگرداندن خود به عرصه مبارزه انتخابات پارلمانی این رژیم میدانند.
این امر موجب شده است که نتانیاهو با اتخاذ تاکتیکها و شگردهای متعدد از احزاب رقیب خود عقب نماند. در همین راستا نتانیاهو بعد از حمله به پایگاه آمرلی ویدئویی تبلیغی منتشر کرد که تلویحاً حمله رژیم صهیونیستی به عراق را تأیید میکند. این ویدئو بخشی از سخنرانی نتانیاهو در جلسه اخیر مجمع عمومی سازمان ملل متحد را شامل میشود. این اقدام نتانیاهو با مواضع دو ماه پیش او متفاوت است. نخستوزیر رژیم صهیونیستی طی دو ماه گذشته به طرز عجیبی از اظهارنظر درباره مسائل مرتبط با تنش بین تهران – واشنگتن خودداری میکرد، اما اخیراً برای تقویت جایگاه خود در انتخابات آتی، تصمیم گرفته تهدیدات و اتهامات علیه ایران را از سر بگیرد.
3. مقابله با نفوذ جمهوری اسلامی ایران در عراق
از اهداف دیگر حمله رژیم صهیونیستی به پایگاه های حشدالشعبی مقابله با نفوذ جمهوری اسلامی ایران در عراق است. بعد از سرنگونی رژیم بعث در عراق، رژیم صهیونیستی سعی کرده است تا از هر طریقی مانع نفوذ ایران در این کشور شود؛ زیرا نزدیک شدن دولت عراق به ایران باعث قدرتمندتر شدن محور مقاومت در منطقه میشود. گزارشهای متعددی درباره نگرانی نهادهای امنیتی رژیم صهیونیستی از نفوذ ایران در عراق منتشر شده که در آنها تأکید شده هدف از این نفوذ ایجاد خطر برای تلآویو است. اوج این تحلیلها را مرکز مطالعات امنیت ملی منتشر کرد که در آن تأکید شده بود که تلآویو باید خود را برای حملات راکتی نیروهای وابسته به ایران در عراق آماده کند. در حقیقت تلآویو به شدت از گسترش و تقویت گروههای مقاومت در عراق و افزایش نفوذ ایران در این کشور احساس نگرانی میکند؛ لذا انگیزه کافی برای انجام عملیات تجاوزکارانه علیه پایگاه های حشدالشعبی را داشته است.
4. ممانعت از تثبیت قدرت محور مقاومت
یکی دیگر از اهداف رژیم صهیونیستی در انجام اقدامات خرابکارانه علیه نیروهای حشدالشعبی را میتوان در راستای تلاش ناامیدانه این رژیم برای جلوگیری از افزایش قدرت محور مقاومت ارزیابی کرد. در سالهای اخیر نیروهای وابسته به محور مقاومت در سطح منطقه با نشان دادن توانایی خود در مقابله با تروریسم و هماهنگی قابل توجه با یکدیگر موفقیتهای بزرگی در معادلات میدانی کسب کردند. اکنون بیش از هر زمان دیگری در چند دهه گذشته رژیم صهیونیستی زیر سایه تهدید و موشک نیروهای حاضر در محور مقاومت قرار دارد. سران صهیونیستی که امیدوار بودند تنشها در خلیج فارس به رویارویی نظامی آمریکا و ایران بیانجامد با مشاهده عقبنشینی آشکار واشنگتن خود را بیش از پیش در برابر تقویت جای پای محور مقاومت در سوریه و عراق و لبنان و فلسطین تنها می بیند.
در این شرایط برخی معتقد هستند از آنجا که پرواز پهبادهای مهاجم از مقر نظامیان آمریکایی در عراق صورت گرفته است، با این فرض که این امر موجب حمله نیروهای وابسته به حشد به پایگاه های آمریکایی خواهد شد برای واداشتن ترامپ به ورود به نزاع با محور مقاومت از سوی صهیونیستها و برخی چهره های جنگ طلب کابینه مانند جان بولتون طراحی شده است.
5. تحریک جمهوری اسلامی ایران برای جنگ
پنجمین هدف رژیم صهیونیستی از حمله به پایگاه های حشدالشعبی تحریک جمهوری اسلامی ایران برای اقدام نظامی با هدف آغاز درگیری در منطقه است. رژیم صهیونیستی بازیگری است که از تنشآفرینی در منطقه استقبال میکند؛ زیرا اسرائیل در دکترین امنیتی و راهبردی خود، همواره به دنبال ایجاد مناقشه و درگیری در داخل و در میان کشورهای منطقه بوده است.
مقامات رژیم صهیونیستی همواره واشنگتن را به اقدام نظامی علیه ایران تشویق و تحریک کردهاند. یسرائیل کاتس، وزیر امور خارجه رژیم صهیونیستی اخیراً گفت: «تلآویو در حال فراهم کردن مقدمات لازم برای مشارکت در درگیری احتمالی بین ایران و آمریکا در پی تصمیم ایران به توقف تدریجی تعهدات هستهای است.»
در همین راستا صاحی هانقبی، وزیر همکاریهای منطقهای رژیم صهیونیستی ضمن استقبال از تنش بین ایران و آمریکا معتقد است این تنشها دو نتیجه خواهد داشت که هردو برای تلآویو خوب خواهد بود: «یا ایرانیها شروط آمریکا را پذیرفته و به پای میز مذاکره میروند و توافق جدیدی حاصل میشود یا درگیری نظامی رخ میدهد.» برخی کارشناسان نظامی نیز معتقدند که اگر رژیم صهیونیستی مورد حمله قرار گیرد، فرصت بسیار مناسبی خواهد بود که به پایگاههای نظامی و تأسیسات اتمی در ایران حمله کند.
نتیجهگیری
رژیم صهیونیستی قصد دارد عراق را به میدانی جدید برای جنگ علیه ایران در منطقه تبدیل کند. این رژیم طی چند سال گذشته به بهانه مقابله با ایران در محدوده سرزمینی سوریه اقدامات متجاوزانه زیادی را در قالب حملات هوایی و موشکی انجام داده است. در مقطع کنونی نیز بعد از عدم موفقیت در سوریه قصد دارد مساله را به داخل مرزهای عراق بکشاند و به بهانه تقابل با تهران، به نیروهای قانونی و مشروع حشدالشعبی که بخشی از ساختار نیروهای رسمی عراق هستند، حمله کند. برای شکست این رویکرد، ضروری است دولت عراق واکنشی قاطع در سطح بینالمللی نشان دهد و با اعمال فشار بر آمریکا به عنوان همدست رژیم صهیونیستی در انجام این اقدامات متجاوزانه، مسیر تحرکات بعدی را مسدود کند.