به گزارش راهبرد معاصر؛ بیست و چهارمین نمایشگاه دستاوردهای پژوهش و فناوری فن بازار ایران همزمان با هفته پژوهش صبح امروز با حضور وزیر علوم و معاون علمی و فناوری رئیسجمهور افتتاح شد.
در این مراسم، محمد علی زلفی گل با اشاره به پیشرفتهای فناورانه در دانشگاهها گفت: در دوران قبل از انقلاب اسلامی تولیدات علمی کشور ما حدود ۵۰۰ عدد بود و دانشگاهیان ما فقط معطوف به دانشگاه بودند به طوری که بعد از انقلاب و در دوران جنگ ما حتی توانایی ساخت یک سیم خاردار را نداشتیم.
وی افزود: بعد از انقلاب، اما شرایط فرق کرده است به گونهای که تنها امسال ۷۸ هزار سند علمی و ۲۲٠۲ محصول جدید ارائه شده که در TRL بین ۴ تا ۵ قرار دارد.
زلفی گل با بیان اینکه دستاوردهای امروز نتیجه جهاد علمی خانواده بزرگ دانشگاهی، پژوهشگاهها و پارکهای علم و فناوری است، گفت: امروز ما ۹۳۰ دانشمند یک درصد بین المللی و بیش از ۲۲۴۰ دانشمند دو درصد بین المللی در کشور داریم، همچنین ۴۰۰ دانشمند برتر ۱درصد علوم انسانی در پایگاه استنادی جهان اسلام داریم.
وزیر علوم با بیان اینکه محصولات فناورانه امروز برونداد دانشگاهها است، اظهار کرد: هفته گذشته شاهد بودیم که کپسول زیستی بعد از ۱۰ سال توقف در دولت سیزدهم با موفقیت پرتاب شد و این اتفاق مهم نتیجه یک همکاری علمی بین نیروهای دفاعی و پژوهشگاه فضایی است.
زلفی گل با اشاره به اینکه ایران رتبه اول تولید علم بر اساس پایگاه علمی اسکوپوس را دررمنطقه دارد، افزود: تحقیقات بین رشتهای و چند رشتهای از ماموریتهای مشترک معاونت علمی ریاست جمهوری و معاونت پژوهش و فناوری وزارت علوم است و بیش از ۳۵ درصد تولیدات ایران با مشارکتهای بین المللی است.
وی افزود: باید قدر کارهای تحقیقاتی-توسعهای و علوم پایه را بدانیم، زیرا این دو در کنار هم موجب رشد میشوند، همانطور که ایران در حوزه تولید علم رتبه خوبی دارد باید تلاش کنیم در حوزه فناوری هم خود را در جایگاه جهانی قرار دهیم و پژوهشگران در این رشد نقش آفرسن خواهند بود.
وزیر با اشاره به اینکه با تعامل وزارت عتف و معاونت علمی اتفاقات خوبی برای توسعه فناوری در کشور افتاده است، گفت: در سامانه ایدهها و نیازهای زارت علوم بیش از هزار نیاز ثبت شده است. هزار دانشجوی ارشد و دکتری از طریق این سامانه وارد صنایع کشور شدهاند.
زلفی گل افزود: امسال هم ۲۰ درصد از طریق آزمون سراسری جذب خواهیم کرد.
وی با اشاره به ظرفیتهای اقتصاد دانش بنیان دیده شده در مادههای ۱۱ و ۱۳ گفت: خوشبختانه همکاریهای خوبی با معاونت علمی رئیس جمهور صورت گرفته شده و برای تسهیل در کار نیز مجوزهای خوبی داده شده است.
وزیر علوم تاکید کرد: امروز بودجه فناوری در حوزه تحقیق و توسعه تنها ۸۳ صدم درصد است و مقرر شده تا در برنامه هفتم توسعه این رقم به دو درصد برسد. امروز شاهدیم که کشوری همچون ترکیه حدود ۱.۴ دهم درصد صرف تحقیق و توسعه میکند و این امر برای جامعه دانشگاهی ایران شایسته نیست.
زلفی گل در پایان خاطرنشان کرد: بدون تولید علم مرجعیت حاصل نمیشود، ولی این یک مطالبه به حق است که تولید علم به مصرف علم تبدیل شود، زیرا هدف علم و دانش ایجاد رفاه، امنیت و سلامت است. / فارس