به گزارش راهبرد معاصر؛ آمریکا، انگلیس، فرانسه و آلمان شامنگاه پنجشنبه و در پی انتشار گزارش جدید آژانس بینالمللی انرژی اتمی در خبرگزاری رویترز که در آن ادعا شده بود «ایران تولید اورانیوم با خلوص ۶۰ درصد خود را افزایش داده است» بیانیه مشترکی را صادر و این اقدام ادعایی ایران را محکوم کردند.
این کشورها، اقدام تهران را که مدعی هستند باعث «تشدید بیوقفه برنامه هستهای ایران میشود، محکوم کردند».
این چهار کشور همچنین مدعی شدهاند یافتهها نشان دهنده این است که ایران میزالن تولید ماهانه اورانیوم تا ۶۰ درصد را سهبرابر کرده است.
آنها همچنین از ایران خواستند تا فورا این گامها را به عقب بازگرداند و از تشدید تنش در برنامه هستهای خود خودداری کند.
آمریکا و تروئیکای اروپایی مدعیاند یافتهها نشان میدهد ایران به نسبت ماههای گذشته «گامی به عقب برداشته است».
رویترز با استناد به بیانیهای که مدعی است درباره این گزارش محرمانه آژانس به اعضای خود رویت کرده، گزارش داد ایران «تولید اورانیوم با خلوص بالای خود را افزایش داده و رویه پیشین کاهش تولیدات خود از اواسط ۲۰۲۳ را به پایان رسانده است.»
در این بیانیه همچنین آمده که از زمان کاهش این تولیدات، تاسیسات نطنز و فردو اورانیوم را تا ۶۰ درصد و با سرعت ۳ کیلوگرم در ماه تولید میکردند.
دراین بیانیه همچنین آمده است: «آژانس تایید میکند که از پایان نوامبر ۲۰۲۳، سرعتی که ایران تولید اورانیوم غنیشده تا ۶۰ درصد را انجام میداد، در این ۲ تاسیسات تا حدود ۹ کیلوگرم در هر ماه افزایش یافته است.»
«محمد اسلامی» رئیس سازمان انرژی اتمی، اما روز چهارشنبه به خبرنگار ایسنا گفت: «ما ظرفیت غنیسازی ۶۰ درصدی را ادامه داده و ظرفیت جدیدی ایجاد نکردهایم. این فضاسازی رسانهای و سیاسی سه کشور اروپایی و آمریکا برای فضاسازی از طریق رسانههای خود است».
اسلامی گفت: «همکاری ما با آژانس برقرار است و در چارچوب کار کرده و مشکلی نداریم».
آنها مدعی شدهاند تولید اورانیوم با غنای بالا توسط ایران «توجیه غیرنظامی معتبری ندارد» و میران تولید اورانیوم گزارششده در تاسیسات فردو و نطنز «خطر اشاعهای بالایی» را به همراه دارد.
در بیانیه امروز آمریکا و سه کشور اروپایی همچنین آمده است: «ما بر راهحل دیپلماتیک و بر عزم خود مبنی بر اینکه ایران نباید هرگز به سلاح هستهای دست یابد، تاکید میکنیم».
ادعای غربیها درباره برنامه هستهای ایران در حالی است که تهران بارها بر ماهیت صلحآمیز آن تاکید کرده است. / ایسنا