ببینید/ هشدار دستگاه قضا به خریداران سکه و ارز: با احتیاط به این بازار‌ها وارد شوید سرمربی ذوب‌آهن لحظاتی بعد از دربی به بیمارستان منتقل شد آبگرمکن ۶ نفر را تا پای مرگ برد! نامه سازمان لیگ در پاسخ به استقلال؛ زمان دربی تغییر نمی‌کند تصادفات، دخانیات و استرس؛ ۳ تهدید جدی برای سلامت مردان ترکیب سپاهان و ذوب‌آهن برای دربی نصف‌جهان عوامل تأثیرگذار بر اختلالات تیروئید: تغذیه، سبک زندگی و پیشگیری اینتر رقم فروش طارمی را مشخص کرد نوشیدن چای یا سایر نوشیدنی‌های کافئین‌دار چه مزایایی دارد؟ ماتزاری به استقلال نزدیک شد واکنش سازمان انرژی اتمی به اظهارات گروسی مرکز آمار نرخ تورم در بهمن ماه را ۳۲ درصد اعلام کرد سردار معروفی: رزمایش پیامبر اعظم در سراسر کشور اجرا می‌شود پرداخت حقوق فرهنگیان با نرم‌افزار جدید دستمزد در آینده نزدیک پزشکیان: هوایی که تنفس می‌کنیم برازنده انسان‌ها نیست/ از اصلاح حمل‌ونقل عمومی در کشور حمایت می‌کنیم

مهم‌ترین نشانه‌های یبوست که از آن بی‌خبرید

یک فوق تخصص گوارش به تشریح علائم، علل و راهکار‌های درمانی یبوست پرداخت.
تاریخ انتشار: ۱۹:۱۲ - ۱۷ دی ۱۴۰۲ - 2024 January 07
کد خبر: ۲۲۲۳۲۰

به گزارش راهبرد معاصر؛ دکتر همایون بشیری، با بیان اینکه یبوست حالت‌های مختلفی را شامل می‌شود گفت: برخی دفع دیر به دیر مدفوع را یبوست می‌دانند، اما حالت‌های مختلف دیگری هم وجود دارد که نشان می‌دهد یک فرد به یبوست مبتلا است.

وی افزود: اگر دفع مدفوع دیر به دیر، یعنی بیش از دو روز باشد، فرد مبتلا به یبوست است. وضعیت نرمال این است که فرد روزانه یا حداکثر دو روز یکبار عمل دفع مدفوع داشته باشد.

بشیری گفت: حالت دیگر آن است که تخلیه مدفوع خیلی طول بکشد و اجابت مزاج به اصطلاح با فشار صورت گیرد که این حالت هم نشانه ابتلای فرد به یبوست است.

این فوق تخصص گوارش گفت: مدفوع بسیار سفت و مشابه سنگ هم نشانه دیگری از ابتلای افراد به یبوست است.

وی افزود: حالت دیگر ابتلا به یبوست آن است که فرد احساس می‌کند تخلیه مدفوع بصورت کامل انجام نشده و عمل تخلیه خوب صورت نمی‌گیرد.

وی با بیان اینکه در صورت وجود یکی از این حالت‌ها، فرد مبتلا به یبوست است، گفت: یبوست هم به تنهایی می‌تواند یک بیماری محسوب شده و هم نشانه‌ای از ابتلای افراد به سایر بیماری‌ها باشد.

احساس دفع مدفوع را سرکوب نکنید

بشیری شایعترین نوع یبوست را "یبوست عادتی" عنوان و تصریح کرد: این نوع از یبوست وقتی ایجاد می‌شود که فرد در طولانی مدت، هر بار که نیاز به دفع دارد، جلوی آن را گرفته و اجابت مزاج انجام نمی‌دهد و همین امر موجب سرکوب رفلاکس طبیعی روده شده و به مرور ایجاد یبوست می‌کند.

وی افزود: در پایین روده بزرگ، بخشی به نام "رکتوم" وجود دارد که مخزن مدفوع است و وقتی میزان مدفوع در آن به حد مشخصی برسد، فرد احساس دفع می‌کند و باید در مقابل این احساس سریعا واکنش نشان داده و این دفع را انجام دهد، اما اگر آن را سرکوب کند و به تاخیر بیندازد در طولانی مدت این احساس حتی با پرشدن رکتوم ایجاد نمی‌شود و این ناحیه بزرگ می‌شود و به تدریج فرد دچار یبوست و علائم آن می‌شود.

بشیری گفت: از جمله دیگر علل ایجاد یبوست مصرف برخی دارو‌ها است که برای بیماری‌های روده تجویز شده و حرکات روده را کند می‌کند.

وی افزود: مصرف مواد مخدری مانند تریاک هم حرکات روده را کند کرده و حتی در موارد شدید به فلجی و بی حرکتی می‌کشاند و موجب ایجاد یبوست شدید می‌شود.

وی خاطرنشان کرد: پروسه بارداری و زایمان هم یبوست زا است، چرا که هورمون‌های ترشح شده موجب کندی حرکات روده می‌شوند.

وی افزود: در برخی موارد تغییر شکل کف لگن یا افتادگی روده و یا استرس هم می‌تواند منجر به ابتلای افراد به یبوست شود.

این فوق تخصص گوارش با بیان اینکه یبوست‌های مزمن عمدتا از نوع "یبوست عادتی" است، گفت: این نوع یبوست‌ها با اصلاح سبک رژیم غذایی و انجام بیشتر تحرک قابل اصلاح هستند و افراد پس از بهبود نباید دیگر احساس دفع را سرکوب کرده و عمل دفع را به تاخیر بیندازند، چرا که دوباره دچار یبوست می‌شوند.

وی در خصوص نحوه اصلاح تغذیه گفت: بهترین نوع رژیم غذایی برای رفع یبوست، استفاده از رژیم غذایی حاوی فیبر زیاد است. مصرف زیاد فیبر، آب زیاد و تحرک بسیار می‌تواند یبوست‌های عادتی را از بین ببرد.

بشیری گفت: آنچه در خصوص یبوست هشداردهنده و نگران کننده است، شروع ناگهانی این عارضه یا بیماری است که نیاز به بررسی توسط پزشک دارد، البته همانطور که عنوان شد در دوران بارداری و در زایمان این امر طبیعی است.

این فوق تخصص گوارش افزود: افرادی که قبلا سابقه ابتلا به یبوست نداشته و یکباره دچار این عارضه شده اند باید هرچه سریعتر به پزشک مراجه کنند، به خصوص اگر این یبوست با علائم دیگری مانند دفع خون، درد شکم، کاهش وزن بی دلیل همراه بوده و یا افراد سابقه ابتلا به سرطان‌های روده را در بستگان درجه یک خود داشته باشند. / ایسنا

ارسال نظر