در گام چهارم کاهش تعهدات برجامی ایران چه می کند؟-راهبرد معاصر
خطیب نماز جمعه تهران: شورای حکام در خط رژیم آدمکش صهیونیستی حرکت می‌کند پزشکیان: با نگاه بسیجی می‌توان برای کشور عزت‌آفرینی کرد وزیر کشور: پرونده انتصاب استانداران هفته آینده بسته می‌شو‌د پزشکیان: حل مشکل ناترازی‌ها با روند‌های اداری امکان‌پذیر نیست سرلشکر سلامی: مردم ایران مطمئن باشند که انتقام خود را از اسرائیل خواهیم گرفت پزشکیان: مهم‌ترین مولفه توسعه پایدار در کشور افزایش سطح سلامت مردم است اسماعیل شوشتری، وزیر اسبق دادگستری درگذشت واکنش شریعتمداری به انتشار شعری به نام رهبری: غفلت کردیم وزیر علوم: ۱۵۰ دانشجوی تعلیقی را بی سر و صدا برگرداندیم پزشکیان: برای خدمتگزاری به مردم آمده‌ایم؛ قرار نیست بر آنها تحکم کنیم پزشکیان: با هیچ کشوری خصومت نداریم، اما قطعا زیر بار زور هم نخواهیم رفت جزئیات جدید از دانشجوی زن دانشگاه آزاد که برهنه شده بود | گزارش رئیس دانشگاه؛ با پدرش در تماس هستم + فیلم انتقاد شدید پزشکیان از ژست حقوق بشری آمریکا/ شرم بر شما! انتصاب دستیار ویژه رئیس جمهور و رئیس شورای امور اقوام، ادیان و مذاهب پیشنهادات کمیسیون آموزش برای اصلاح تاثیر قطعی معدل در کنکور

در گام چهارم کاهش تعهدات برجامی ایران چه می کند؟

رئیس سازمان انرژی اتمی از راه اندازی قسمت ثانویه راکتور اراک و رونمایی از زنجیره ۳۰تایی IR۶ (ماشین سانتریفیوژ پیشرفته) ظرف دو یا سه هفته آینده خبر داده است.
تاریخ انتشار: ۰۸:۰۷ - ۱۶ مهر ۱۳۹۸ - 2019 October 08
کد خبر: ۲۴۲۴۰

به گزارش راهبرد معاصر؛ حدود سه هفته تا آغاز گام چهارم از کاهش تعهدات برجامی کشورمان زمان باقی مانده است. گامی که تهران در اعتراض به خروج آمریکا از برجام و عدم پایبندی طرف اروپایی به تعهداتش آغاز کرده و رهبری معظم انقلاب اسلامی بر تداوم آن پای فشرده اند.

 

«علی اکبر صالحی» عصر امروز دوشنبه پس از حضور در کمیسیون آموزش مجلس شورای اسلامی گفت و گو با خبرنگاران گفت: ما ظرف حداکثر سه هفته آینده قسمت ثانویه راکتور آب سنگین اراک را راه اندازی خواهیم کرد. راکتور اراک قسمت اولیه و ثانویه دارد که بخش عمده ای از فرآیندها در قسمت ثانویه انجام می گیرد.

 

وی افزود: دوستان توانستند در ۴ سال گذشته قسمت ثانویه را به جایی برساند که ما ظرف دو سه هفته آینده بتوانیم آن را راه اندازی کنیم و مهمتر از آن ماشین جایگذاری و جابجایی سوخت را هم که ناقص بود و یک بعد آن کامل نبود آن هم کامل شده و ظرف دو سه هفته آینده نصب می‌شود.

 

رئیس سازمان انرژی اتمی درخصوص آخرین وضعیت واحدهای دو و سه نیروگاه بوشهر گفت: راکتور دو و سه بوشهر هم دو سال است شروع شده که بر اساس برنامه ریزی در سال ۱۴۰۴ راکتور دوم و در سال ۱۴۰۶ راکتور سوم راه اندازی خواهد شد.

 

صالحی با بیان اینکه راکتور ۲ طبق زمان بندی جلو می رود،اظهارداشت: الان بزرگترین کارگاه صنعتی کشور از نظر دلاری در بوشهر در دست اجراست این پروژه ۱۰ میلیارد دلار است و ما هیچ پروژه نداریم که به تنهایی ۱۰ میلیارد دلار باشد.

 

ظرف دو یا سه هفته آینده از زنجیره ۳۰ تایی IR۶ رونمایی می‌شود

رئیس سازمان انرژی اتمی با یادآوری اقدامات فنی انجام گرفته در گام‌های کاهش تعهدات برجام به رونمایی از زنجیره ۳۰تایی IR۶ (ماشین سانتریفیوژ پیشرفته) ظرف دو یا سه هفته آینده اشاره کرد و گفت: کاهش تعهدات به لحاظ فنی نقض برجام محسوب نمی‌شود و امکان شرایط برگشت‌پذیری به قبل برجام فراهم است.

 

علی‌اکبر صالحی روز دوشنبه در گفت وگو با خانه ملت اظهار داشت: در مذاکرات برجام (بخش فنی) سعی شد بر اساس توصیه‌های رهبری و تاکیدات ایشان ماهیت تحقیق حفظ شود، یعنی در تحقیقات هیچ چیزی را کنار نگذاشتیم و هیچ مبحثی در امر تحقیقات به عنوان یک حق برای جمهوری اسلامی کنار گذاشته نشد، بنابراین ما تنها محدودیت‌های زمانی و عددی را با خود همراه داشتیم.

 

صالحی خاطر نشان کرد: ایران قبل از عملیاتی شدن روی ۵ یا ۶ ماشین سانتریفیوژ پیشرفته مانند IR۲، IR۴، IR۶ و IR۸ کار می‌کرد، تحقیق و توسعه در چارچوب برجام درباره همه این سانتریفیوژها انجام می‌شد، در واقع زمانی که می‌خواهیم آزمایش تثبیت مکانیکی یا آزمایش فرایندی کنیم نسبت به تعداد آزمایش‌ها توافق صورت می‌گیرد. به عنوان مثال برای ماشین پیشرفته IR۶ کار تحقیقاتی از سال ۱۳۸۸ شروع و سال ۱۳۸۹ یک نمونه از آن رونمایی شد، از آن سال تاکنون هنوز روی این نمونه کار می‌کنیم اما نتوانستیم IR۶ را به تولید نیمه صنعتی برسانیم زیرا سانتریفیوژ برای تولید انبوه زمان لازم دارد. بر همین اساس درباره تاب آوری هر ماشین که حدود ۱۰۰ قطعه دارد و هر بار که تست می‌کنیم یکی از این قطعات دچار آسیب می‌شود، باید رفع آسیب شود که این زمان می‌برد.

 

وی تاکید کرد: تولید انبوه IR۶ حدود ۱۰ سال زمان لازم دارد. ما طبق پیش‌بینی در برجام به توافق رسیدیم تا مادامی که این سانتریفیوژها را به مرحله تولید صنعتی برسانیم، زنجیره های میانی مانند زنجیره ۱۰ تایی و ۲۰ تایی را در فاصله زمانی مشخص رونمایی کنیم. زنجیره ۱۰ تایی در گذشته و زنجیره ۲۰ تایی را ۲۰ فروردین سال جاری رونمایی کردیم. بر اساس توافق قرار بود زنجیره ۳۰ تایی را چهار سال و نیم دیگر پیاده سازی کنیم زیرا باید نتایج زنجیره ۲۰ تایی را دریافت کنیم، اما چون اروپایی‌ها خلف وعده کردند ما در یک چالش سیاسی توانمندی‌هایمان را به رخ طرف مقابل کشیدیم و ثابت کردیم می‌توانیم قدم ها را بلندتر برداریم.

 

رئیس سازمان انرژی اتمی ادامه داد: در ظرف دو سه هفته آینده زنجیره ۳۰ تایی IR۶ را رونمایی خواهیم کرد. این حرف برای ماشین‌های پیشرفته دیگر نیز صادق اما تعدادشان متفاوت است. لذا تحقیق و توسعه ماهیتا سر جایش است اما روی اعداد و تعداد ماشین‌های سانترفیوژ که به کار می‌گیریم تفاهم کردیم که از منظر ما سازگار با زمانی که آنها برای برجام در نظر دارند.

 

صالحی گفت: ۱۹۰ هزار سو در برنامه بلند مدت سازمان انرژی اتمی است. در حال حاضر این میزان تحقق پیدا نکرده است، در حقیقت ۱۹۰ هزار سو برنامه‌ای است که جمهوری اسلامی ایران به آژانس اعلام کرده که ۱۰ سال بعد از اجرای برجام این میزان به ۱۹۰ هزار سو برسد. البته سازمان ظرف حداکثر یک ماه آینده یعنی تا پایان گام سوم کاهش تعهدات برجام، قریب ۳ هزار ۵۰۰ سو به ظرفیت ۵ هزار و ۶۰ سوی اضافه خواهد کرد، بنابراین ۴۵ درصد به ظرفیت غنی سازی اضافه می‌کنیم. تولید اورانیوم غنی شده بالای ۳ و نیم درصد نیز افزایش یافته و به روزی ۵ تا ۶ کیلو رسیده است.

 

وی افزود: ایران قبل از توافق برجام حدود ۲ هزار و ۳۰۰ کیلو غنی سازی اورانیوم داشت و اکنون به هزار و ۷۰۰ تا ۸۰۰ کیلو در سال رسیدیم لذا از نظر ظرفیت غنی سازی به قبل برجام بازگشتیم؛ البته در شرایط فعلی همه نسل ماشین‌های جدید هستند. بنابراین تحقیقات ما کُند و یا متوقف نشده است. ما تا دو سه هفته آینده با ماشین‌های نسل جدید به ۲ هزار و ۵۰۰ کیلو غنی سازی دست پیدا خواهیم کرد بنابراین آمادگی کامل و پیش بینی لازم اندیشیده شده که اگر برگشت پذیری مورد نظر بود، بتوانیم در اسرع وقت برگشت پذیری را انجام دهیم.

 

رئیس سازمان انرژی اتمی اظهار داشت: تصمیم‌گیری برای گام چهارم زودهنگام است، البته که سازمان انرژی اتمی در این خصوص اختیاری ندارد. وزارت امور خارجه و هیات نظارت بر برجام جلساتی دارند و مسائل را رصد می‌کنند و در زمان مقتضی تصمیم مناسب گرفته می‌شود. در هر حال سازمان انرژی اتمی برای اجرای هر تصمیمی آماده است.

 

صالحی در پاسخ به سوالی مبنی بر این که استفاده ایران از سانتریفیوژهای پیشرفته و نسل جدید، از نظر طرف‌های غربی نقض برجام دانسته شده است، نظر جنابعالی در این خصوص چیست؟ خاطر نشان کرد: پاسخ این سوال سیاسی است که مسئولان سیاسی هم پاسخ دادند، سازمان انرژی اتمی بر اساس بندهای ۲۶ و ۳۶ برجام عمل می‌کند و برای اینکه توازنی بین تعهدات و حقوق ایجاد شود، نمی‌توانیم همچنان به تعهدات ملتزم باشیم در صورتی که طرف‌های مقابل حقوق جمهوری اسلامی ایران را نادید بگیرند. از این رو در پاسخ به نادید گرفتن حقوق ملت ایران، تعهدات را کاهش دادیم.

 

وی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر این که آیا سازمان انرژی اتمی به صورت مستقل در ارتباط با جزئیات کاهش تعهدات برجام با طرف‌های اروپایی یا آمریکا مذاکره کرده است؟ تاکید کرد: سازمان مذاکره مستقل فنی با اروپایی‌ها یا آمریکا نداشته است. سازمان ذیل تیم مذاکره کننده و دستگاه دیپلماسی برنامه فنی را عملیاتی می‌کند.

 

رئیس سازمان انرژی اتمی تصریح کرد: حداکثر تا سه هفته آینده قسمت ثانویه رآکتور آب سنگین اراک راه اندازی می‌شود. بخش عمده آب سنگین اراک در قسمت ثانویه است. دوستان در ۴ سال گذشته قسمت ثانویه را به جایی رساندند که تا سه هفته آینده رونمایی خواهیم کرد و ماشین ناقص جابه جایی سوخت نیز کامل شده و تا سه هفته آینده نصب می‌شود.

 

صالحی ادامه داد: طبق برنامه‌ریزی رآکتور دو بوشهر تا سال ۱۴۰۴ و رآکتور ۳ بوشهر تا سال ۱۴۰۶ راه اندازی شود، امروز گزارش دادند کار رآکتور دوم طبق زمان بندی در حال انجام است. در سطح وسیع بتن ریزی شده است. در واقع بزگترین پروژه و کارگاه صنعتی امروز کشور در بوشهر است که از لحاظ ارزش دلاری با ارزش ۱۰ میلیارد دلار نیز بزرگترین پروژه امروز کشور است.

 

وی گفت: نیروگاه بوشهر از سال ۱۳۹۲ به طور رسمی راه اندازی و به صورت تجاری برق مورد نیاز را تا امروز تامین کرد، قریب به ۳۷ میلیارد کیلو وات ساعت برق تولید کرده که معادل ۶۱ میلیون بشکه نفت صرفه جویی شده است، در واقع برای صرف این میزان برق می‌بایست ۶۱ میلیون بشکه نفت مصرف می‌شد. نیروگاه بوشهر ۳ میلیارد و نیم دلار در پنج شش سال اخیر ارزش افزوده داشته است. این نشان می‌دهد صنعت هسته‌ای دارای با ارزش افزوده بالاست که امیدواریم دولت توجه کند و مطابق ارزش افزوده‌ای که این نیروگاه سالانه ۶۰۰ میلیون دلار تولید می‌کند، کمک شود تا با مشکل بودجه ای روبه رو نشویم.

ارسال نظر