به گزارش راهبرد معاصر؛ آثار منفی و مخرب کمبود خواب بر زندگی فردی و اجتماعی افراد بر هیچ فردی پوشیده نیست. امروزه صدها مقاله و گفتگو در این باره منتشر شده است که هر یک نسبت به این آثار منفی و مخرب هشدار میدهند.
البته گفتنی است که نبود خواب کافی علاوه بر این که فرد را بد خلق، گیج و بی رمق معرفی میکند، بر حافظه تاثیر مخربی دارد. آستانه تحریک پذیری را به شدت کم میکند.
تازهترین نتایج پژوهشهای سازمان بهداشت جهانی نشان میدهد که حداقل ۶ ساعت خواب شبانه برای سلامتی بدن ضروری است. البته برخی پژوهشهای دیگر نیز یک خواب کامل را ساعاتی بین ۷ تا ۹ ساعت در شب معرفی کرده اند.
سازمان بهداشت جهانی همچنین در گزارشات خود نیز تاکید کرده که رژیم غذایی مناسب به ویژه در وعده شام و نیز انجام فعالیتهای روزانه بدنی از جمله عواملی اند که بسیار بر کیفیت خواب تاثیر میگذارند؛ بنابراین باید باور کنیم که خوابیدن تنها یک لذت نیست، بلکه یک ضرورت است، زیرا بر توانایی ما برای عملکرد و احساس خستگی ما تأثیر میگذارد.
اگرچه برنامهها و نسخههای متنوعی درباره یک خواب خوب مطرح شده است، اما پیشنهادات ذیل میتواند بسیار اثرگذار باشد
۱- از غذای سالم غافل نشوید
برای این که پس از خواب انرژی بیشتری داشته باشید، روی غذاهایی که شامل منیزیم و آهن هستند، مانند آجیل، ماهی یا سبزیجات تمرکز کنید.
صبحانه یک وعده غذایی مهم است که در آن یک کاسه غلات یا یک تکه نان تست میتواند متابولیسم شما را دوباره فعال کند و به بدن شما کمک کند تا بیدار شود.
در هنگام شب از خوردن وعدههای غذایی بزرگ خودداری کنید. اگرچه ممکن است در ابتدا مهم به نظر نرسد، اما بدون شک یکی از کلیدهای جلوگیری از خستگی سرِ صبح است. خوردن شام قبل از رفتن به رختخواب مانع از خوابیدن شما میشود، زیرا بدن برای هضم غذا باید بسیار فعال باشد.
۳- بعد از ظهرها قهوه را کنار بگذارید
بررسیها نشان داده شده است که نوشیدن کافئین بعد از ساعت ۱۴:۰۰ بر خواب تأثیر میگذارد.
اگر معتاد به قهوه هستید، نگران نباشید، فقط به شما پیشنهاد میکنیم که عادت خود را تغییر دهید و مطمئن شوید که بعد از ظهر کافئین ننوشید.
۴- وسایل الکترونیکی را از اتاق خواب بیرون بگذارید
از ساعاتی قبل از خواب از دستگاههای الکترونیکی جدا باشید. باید به این نکته توجه کنید که این دستگاهها ذهن را تحریک میکنند و ما را بیدار نگه میدارند. نور این دستگاهها میتواند سطح ملاتونین ما را تغییر دهد. این هورمون مغز را برای استراحت شبانه فریب میدهد.
۵- ساعات خواب و بیداری خود را تنظیم کنید
ساعت خواب و بیداری افراد باید ثابت و منظم باشد. به همین دلیل بسیار ضروری است که برای خودتان یک روال ایجاد کنید.
مثلا حداقل یک ساعت قبل از رفتن به رختخواب همه صفحه نمایشها را خاموش کنید. حمام آب گرم هر شب، استفاده از رختخواب راحت و تمیز، خاموش کردن چراغها و کنار گذاشتن وسایل الکترونیک؛ یک محیط خواب آرام برای خود ایجاد کنید.
۵- چرت زدنهای خود را مدیریت کنید
اگر عادت دارید وقتی بیدار میشوید، کمی هم چرت میزنید، حتما زنگ هشدار ساعت خود را پیش از بیدار شدن از خواب تنظیم کنید.
مثلا اگر شما باید رأس ساعت شش صبح بیدار شوید تا بتوانید به محل کارتان به موقع برسید؛ ساعت را برای ۴ و نیم صبح کوک کنید؛ ساعت که زنگ زد، آلارم بعدی برای نود دقیقه دیگر یعنی شش صبح باشد؛ به این ترتیب یک چرت نود دقیهای میزنید بعد از خواب بیدار میشوید.
۶- فعالیت منظم صبحگاهی برای خود تعریف کنید
پس از بیدار شدن از خواب، یکی از این کارها را انجام دهید، دوش آب سرد، آب پاشیدن به سروصورت و گردن. نوشیدن یک لیوان کامل آب، پیاده روی سریع یا حداقل قدم زدن زیر نور خورشید و خوردن یک صبحانه مفید و مغذی.
۷- برای هر روز برنامه ریزی کنید
برای هر روز خود یک برنامه هیجانی مانند پیاده روی، آبیاری گیاه، پخت صبحانه و ... تعریف کنید.
۸- این نوشیدنی شما را سرحال میآورد
پس از بیدار شدن از خواب با یک لیوان نوشیدنی شروع کنید. یکی از علائم رایج کم آبی، خستگی است و آب به شما کمک میکند تا آن را دور نگه دارید. آب گرم همراه با لیمو یا دارچین اول صبح میتواند به شروع روز شما کمک کند.
۹-حرکات کششی و یوگا را دستکم نگیرید
انجام حرکات کششی در صبح احساس خوبی دارد؛ بنابراین اگر حتی ۳۰ دقیقه وقت دارید، انجام یوگا در واقع به شما کمک میکند تا از خستگی خلاص شوید.
۱۰- استرس را از پنجره اتاق خواب به بیرون بیاندازید
گاهی اوقات، خستگی صبحگاهی دلیل فیزیکی ندارد، بلکه یک واکنش احساسی به چیزی است که شما را نگران میکند یا چیزی است که نمیخواهید با آن کنار بیایید. یک مکانیسم دفاعی است. در حالی که ممکن است بتوانید یک شبه وضعیت را اصلاح کنید، به محدود کردن آن یا تقسیم آن به بخشهای قابل کنترل کمک میکند.
۱۱- سلامت جسمی و روانی خود را دنبال کنید
اگر صبحها بهطور مزمن خسته میشوید، مدتی را به نظارت بر سلامت جسمی و روانی خود اختصاص دهید و با پزشک تان مشورت کنید.
۱۲- از نوشیدن مشروبات الکلی پرهیز کنید
اینکه الکل میتواند به خواب شما کمک کند یک تصور اشتباه است.
۱۳- چرت کوتاه بزنید
چرتهای روزانه تاثیر نامطلوبی بر خواب شبانه دارد و در نتیجه صبحها خسته از خواب بیدار میشوید. اگر کاملاً مجبور به چرت زدن هستید، سعی کنید آن را به یک چرت کم بیش از ۲۰ دقیقه و نه بعد از ساعت ۲ بعد از ظهر محدود کنید.
۱۴- نور را به اتاق خواب ببرید
به محض بیدار شدن، پنجرهها و پردهها را باز کنید. نور طبیعی به ساعت بدن شما کمک میکند تا زمان بیداری را بپذیرد و به ریتم شبانه روزی شما نشان دهد که زمان خواب به پایان رسیده است. قرار گرفتن در معرض نور اولیه صبح نیز باعث افزایش ترشح سروتونین توسط مغز میشود. / اطلاعات آنلاین