پشت پرده حملات ترکیه به سوریه/ استراتژی ترکیه با طناب پوسیده آمریکا-راهبرد معاصر
پزشکیان: مصمم به عملیاتی کردن طرح جامع راهبردی ایران و روسیه هستیم بن‌گویر، وزیر امنیت داخلی اسرائیل در اعتراض به توافق تبادل اسرا استعفا کرد رأی دادگاه عالی آمریکا به ممنوعیت تیک‌تاک متن معاهده راهبردی ایران و روسیه منتشر شد/ جزئیات توافق تهران و مسکو نخست‌وزیر گرینلند: نمی‌خواهیم بخشی از ایالات متحده باشیم پزشکیان: زمان استاندارد دوگانه به پایان رسیده است / پوتین: ایران و روسیه همکاری‌های اطلاعاتی دارند ببینید | لحظه امضای اسناد همکاری‌های راهبردی ایران و روسیه توسط پوتین و پزشکیان معاهده مشترک جامع راهبردی ایران و روسیه امضاء شد پوتین: مطمئنم توافق جدید تهران-مسکو به آینده همکاری طرفین کمک می‌کند کابینه امنیتی اسرائیل با توافق تبادل اسرا و آتش‌بس موافقت کرد پوتین در دیدار با پزشکیان: لازم است همکاری‌های ایران و روسیه در سطح منطقه و بین الملل گسترش یابد پزشکیان در دیدار با پوتین: با امضای طرح جامع راهبردی ارتباطات‌مان را تقویت می‌کنیم دیدار پزشکیان با نخست وزیر روسیه هیئت قضایی حکومت طالبان عازم ایران شد دیدار پزشکیان با پوتین

پشت پرده حملات ترکیه به سوریه/ استراتژی ترکیه با طناب پوسیده آمریکا

ترکیه با چراغ سبز آمریکا مبنی بر تصمیم برای خروج نیروهای آمریکایی از شمال سوریه حمله به شرق فرات را کلید زد و جامعه جهانی را علیه خود به پا داشت.
تاریخ انتشار: ۱۸:۳۳ - ۲۱ مهر ۱۳۹۸ - 2019 October 13
کد خبر: ۲۴۸۲۰

به گزارش راهبرد معاصر؛ طی چند ماه اخیر ترکیه به افزایش تهدیدات امنیتی در مرز سوریه اشاره کرد و خواستار ایجاد منطقه امن شده بود. رئیس جمهور این کشور بارها کرد های سوریه را به حمله ناغافل در یک شب تهدید کرده بود.

 

رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه در سخنرانی مجمع عمومی سازمان ملل، به مواضع قبلی خود تاکید کرد و هدف اسکان آوارگان سوری را برای برای حمله به شرق فرات را مطرح کرد. ترکیه پس از آنکه نیروهای آمریکایی از منطقه بیرون رفتند، روز چهارشنبه ( ۹ اکتبر) از مرز شمالی سوریه وارد شد و باعث آوارگی ده‌ها هزار مرزنشین سوری کشته شدن صدها تن غیرنظامی شده است.

 

تغییر موضع ناگهانی ترامپ

در این میان ترامپ که با خیانت به سرسپردگانش در سوریه متحدان خود را شگفت زده کرده بود و باعث ترس آنها شده بود، به یکباره تغییر موضع داد و به طرفداری از کردهای سوری شروع به تهدید و تحریم ترکیه کرد اما اردوغان در مقابل تمام مواضع آمریکا سکوت کرد. در پی این حملات تمام کشورها ترکیه را محکوم کرده و خواستار پایان این حملات نظامی شدند.

 

عصبانیت اردوغان از انتقاد اتحادیه عرب

رئیس جمهور ترکیه بعد از انتقاد اتحادیه عرب از اقدام ترکیه در شمال سوریه برافروخته شد و با انتقاد صریح از کشورهایی که عملیات نظامی ترکیه در شمال سوریه را محکوم کرده‌اند، در حمله شدیداللحنی عربستان را مورد خطاب قرار داد و گفت: «عربستان سعودی به جای انتقاد از ترکیه خود را در آیینه ببیند؛ چه کسی یمن را به این روز انداخته و هزاران نفر را در این کشور کشته است؟»

 

اردوغان در ادامه افزود: رئیس‌جمهور مصر به هیچ وجه حق سخن گفتن در این باره را ندارد؛ چرا که به گفته اردوغان او دموکراسی را در کشورش کشته است.

 

هدف ترکیه از عملیات نظامی علیه سوریه

کردها بزرگترین تهدید برای دولت ترکیه محسوب می شوند و اصلی ترین بهانه ترکیه برای عملیات نظامی در شرق فرات را میتوان همین مورد دانست این در حالی است که ترکیه علاوه بر تاکیدش برای مبارزه با تروریسم قصد تصرف شرق فرات به عنوان سوریه کوچک را برای خود دارد. البته ایجاد منطقه امن در شمال سوریه نیز یکی از تاکیدات مهم این کشور است.

 

با توجه به تحولات سوریه در باب احتمال فدرالی شدن، ترکیه به دنبال الحاق منطقه ای از الباب به ادلب است تا بتواند بعد از این تحولات منطقه تحت نفوذ خود را در اختیار داشته باشد. منبج شهریست که برای ترکیه بسیار حائز اهمیت است و یکی از اهداف اردوغان تصرف این شهر است زیرا در این صورت دیگر کانتون کردی وجود نخواهد داشت.

 

از دیگر اهداف ترکیه، دخالت در آینده سوریه است که به بهانه ایجاد منطقه امن و اسکان آوارگان سوری می خواهد کنترل اوضاع را در دست بگیرد.

 

پیامدهای سنگین قدرت طلبی برای اردوغان

اردوغان بدون توجه به پیامدهایی که در انتظار کشورش است دست به حمله علیه کردهای سوری زده است. ترکیه با این اقدامات جامعه جهانی را بر علیه خود به پا داشت و موجب موضع گیری جنجالی کشورها شد تا جایی که دبیرکل سازمان ملل از افزایش تنش در شمال شرق سوریه پس از حمله ترکیه به این منطقه، ابراز نگرانی کرد و گفت: عملیات نظامی باید همواره با رعایت منشور سازمان ملل و قوانین بین‌المللی بشردوستانه باشد؛ و من از مسائل انسانی در ارتباط با تلفات و آوارگی که در حال روی دادن است، نگرانم.

 

از دیگر پیامد های این حمله نظامی ایجاد چالش امنیتی در کشور ترکیه است که حتی ممکن است این درگیری ها به جنوب این کشور نیز کشیده شود. ترکیه برای مبارزه با تروریسم راه حل پر هزینه و کم بازده انتخاب کرده است و در نهایت تنها راهی که برای پایان این جنگ در خاورمیانه مطرح است، مذاکره آنکارا و دمشق است.

 

اردوغان با این حمله اخیر خود می خواهد بار دیگر در منطقه قدرت نمایی کرده و از معادلات سوریه خارج نشود و این در حالی است که به نظر می رسد هدف اردوغان حکومتی همچون حکومت عثمانی با همان قدرت است.

 

اگر چه اردوغان این موضوع را باید توجه کند که حمله نظامی باعث ایجاد نفوذ و قدرت وی در منطقه نمی شود و مطمئنا در بلند مدت نیز به اهداف خود نخواهد رسید، اردوغان می توانست با گفت و گو و مذاکره با دمشق اهداف خود را پیش ببرد.

 

اردوغان بر روی حمایت آمریکایی ها حساب باز کرده است اما رفتار ترامپ و دیگر سردمداران کاخ سفید و ارتباطشان با کشورهای جهان این موضوع را یادآوری می کند که آمریکایی ها متحد خوبی نیستند و همواره زیر قول و قرار خود می زنند و اردوغان تکیه به درختی پوسیده داده است.

 

ایجاد تنش در منطقه توسط اردوغان مطمئنا به ضرر ترکیه تمام خواهد شد .

 

منبع: افکار نیوز

ارسال نظر