رایزنی های فشرده لاریجانی در بلگراد-راهبرد معاصر

رایزنی های فشرده لاریجانی در بلگراد

رئیس مجلس شورای اسلامی که جهت شرکت در اجلاس بین المجالس به صربستان سفر نمود با شمار وسیعی از روسای پارلمان ها دیدار و گفتگو کرد.
تاریخ انتشار: ۰۹:۳۵ - ۲۳ مهر ۱۳۹۸ - 2019 October 15
کد خبر: ۲۴۹۷۰

به گزارش راهبرد معاصر؛ اجلاس بین المجالس در حالی در بلگراد صربستان در حال برگزاری است که هیات ایرانی به ریاست علی لاریجانی به صربستان اعزام شده و به نمایندگی از جمهوری اسلامی مشغول رایزنی های دیپلماتیک با هیات های مختلف است.

 

در ادامه به بررسی مهمترین دیدارها و رایزنی های لاریجانی در بلگراد می پردازیم:

 


علی لاریجانی عصر امروز (دوشنبه، ۲۲ مهرماه) در چهل و یکمین اجلاس اتحادیه بین‌المجالس جهانی (IPU) سخنرانی کرد.

متن سخنرانی رئیس مجلس در این اجلاس به شرح زیر است:

 

بسم الله الرحمن الرحیم

خانم رئیس؛

 

رئیس محترم مجلس صربستان؛

رؤسای محترم مجالس؛

خانم ها و آقایان؛

 

ابتدائا از رئیس محترم مجلس صربستان برای میزبانی گرم و اقدامات شایسته در برگزاری این اجلاس مهم قدردانی می‌نمایم. همچنین مراتب سپاسگزاری خود را از سرکار خانم گابریلا کوئواس بارون رئیس محترم اتحادیه بین‌المجالس و نیز دبیر کل محترم اتحادیه و همکاران ایشان برای برنامه‌ریزی و هماهنگی مطلوب اعلام می‌کنم. امیدوارم موفق باشید.

 

خانم رئیس،

 

انتخاب دقیق موضوع اجلاس نشان میدهد که جهان امروز بیش از گذشته در معرض تحولات سریع و پیچیده‌ای قرار گرفته و نظام حقوقی بین‌المللی، اصل چندجانبه گرایی و حقوق بشر، با چالش بی‌سابقه‌ای روبرو شده است.

 

آینده نظام حقوقی بین‌المللی و به تبع آن، نظم بین‌المللی به تعهد و مسئولیت‌پذیری تک تک دولت‌ها و پارلمان‌های آنها و تلاش جمعی وابسته است. تلاش‌های جمعی برای حفظ حقوق بین‌الملل، دیگر فقط یک گزینه خردمندانه و آرمانی نیست، بلکه تنها راه‌ برای حفظ تعهدات و پیروی از استانداردهای الزام‌آور، تضمین امنیت و حفظ حاکمیت جهانی و احترام به بشریت است و البته نیازمند سازوکارهای مؤثر جهت مقابله و مجازات موارد نقض قواعد و هنجارهای حقوق بین‌الملل است.

 

یکی از آسیب های جدی، استفاده برخی دولت‌ها از حربه تحریم اقتصادی است که باعث گردیده قواعد و تعهدات بین‌المللی صدمه‌ی جدی ببیند؛ به ویژه اینکه در بسیاری از موارد، استفاده از تحریم‌های یکجانبه، غیرقانونی یا همان تروریسم اقتصادی به عنوان ابزاری جهت پیشبرد اهداف سیاست خارجی نامشروع برخی قدرت‌ها مورد سوءاستفاده قرار گرفته است و چون قواعد کیفری بین‌المللی دقیقی برای این امر در نظر گرفته نشده به یک رفتار ناهنجار بدل گردیده و لطمه‌ی جدی به حقوق انسان‌ها می‌زند.

 

خانم رئیس؛ خانم ها و آقایان؛

 

دولتمردان آمریکا در دوره‌های مختلف و به شیوه‌های متفاوت، مرتبأ قدم‌هایی را برای مقابله با هنجارهای حقوق بین‌المللی برداشته و نظام های حقوق بین‌المللی را تضعیف، نقض و در پاره‌ای از موارد از پذیرش آنها خودداری نموده اند اما دولت کنونی آمریکا براساس گفتمان استثناگرایی آمریکایی سراسر نامشروع و خودخواهانه، به طور قلدر مآبانه‌ای خاک بر سیمای قوانین بین‌المللی پاشیده است، به طوری که نقض قوانین و حقوق بین‌المللی تبدیل به یک رویه دولت آمریکا شده است. این رویکرد، صلح، ثبات و امنیت جهانی را در معرض خطر قرار داده است. خروج از توافق آب و هوایی پاریس، برهم زدن توافقات کنترل تسلیحات با روسیه، برهم زدن توافقات تجاری با چین و اروپا، نشانگر عدم پایبندی این رژیم به قواعد و تعهدات بین‌المللی است.

 

نمونه‌ی آشکار و عینی نقض قوانین و حقوق بین المللی، خروج دولت کنونی ایالات متحده آمریکا از توافقنامه برجام و متعاقب آن، اعمال تحریم‌های اقتصادی یکجانبه و غیرقانونی علیه جمهوری اسلامی ایران است. جای تعجب اینجاست که این دولت به این اقدامات غیرقانونی بسنده نکرده و تلاش گسترده‌ای را برای همراه نمودن سایر کشورها با سیاست تروریستی خود علیه ملت ایران به کار گرفته است.

 

اگرچه سازمان ملل متحد، کشورهای متعدد و نهادهای بین‌المللی و حقوق بشری بسیاری نیز با این تحریم مخالف بوده و بر غیرقانونی بودن آنها صحه گذاشته‌اند، اما نکته اینجاست که به رغم این مخالفت‌ها، تاکنون هیچ یک از نهادهای حقوقی بین المللی، اقدام اساسی و مؤثری برای مقابله و توقف تروریسم اقتصادی انجام نداده‌اند و این امر به نقض در قوانین بین‌المللی باز می گردد.

 

همکاران محترم؛

حضار گرامی؛

 

مقامات آمریکایی باید بفهمند که روابط بین‌الملل، شبیه تخته شطرنج است. بازیگران هرگز بازی را ترک نمی‌کنند و هر حرکت یک ضد حرکت را ایجاد می‌کند.

 

یکی از موارد دیگر، اقدامات غیرقانونی در ایجاد شبکه‌های تروریستی برای اهداف سیاسی است. امروز ایالات متحده نمی‌تواند انکار کند که داعش را بوجود آورده تا در سوریه و عراق ماجراجویی کند. اعتراف وزیر خارجه اسبق آمریکا در بوجود آوردن داعش و تایید چند باره این امر توسط رئیس جمهور فعلی آمریکا کفایت می‌کند. این تفکر تروریستی بزرگترین ضربه مادی و معنوی را به مردم این کشورها و برخی کشورهای دیگر وارد نمود.

 

ملت ایران با درخواست دولت عراق و سوریه به کمک آنان شتافت و این تروریست‌های وحشی را سرکوب کرد؛ اما سوال این است که عامل اصلی بوجود آورنده این گروه نباید مجازات شود؟ علی‌القاعده، باید شورای امنیت که مسئول صلح و امنیت جهانی است به این امر مبادرت ورزد، اما مشکل اینجاست که عامل اصلی، خود نقش تعیین کننده در این شورا دارد.

 

از فکاهیات روزگار این است که امروز آمریکا در سوریه بدون روش قانونی دخالت می‌کند و آن هم با بهانه سرکوب تروریسم! البته این رژیم سابقه‌ای طولانی در این شعبده بازی داشته است. نتیجه اصلی از این بحث این است که شاهد فقدان سازوکار حقوقی کارآمد جهت صیانت از حقوق و تعهدات بین‌المللی هستیم.

 

نمونه دیگر، رفتار وحشیانه و غیرانسانی رژیم صهیونیستی با ملت مظلوم فلسطین است که در این چند دهه به آوارگی میلیون‌ها فلسطینی و تخریب اماکن مقدس آنها انجامیده است؛ اما به جای تنبیه رژیم تروریست اسرائیل، دولت آمریکا طرح نابخردانه و قلابی معامله بزرگ قرن را به عنوان جایزه این رژیم ستمگر ارائه می‌دهد.

 

دوستان عزیز؛

 

لحظه‌ای درنگ نمایید که چرا طرح‌های صلح متعدد نمی‌تواند محقق شود؟ مخصوصاً این طرح قلابی که قبل از تولد، سقط جنین شد؛ زیرا مبنای آن، احقاق حقوق عادلانه ملت فلسطین نبوده و برای اهداف دیگری این طرح‌ها ارائه شده است. مخصوصاً در این معامله قرن که با پررویی، حق توطین ملت فلسطین به تجارت ترامپ - نتانیاهو تبدیل گردیده است. در چنین وضعیت غیر عادلانه‌ای نباید انتظار داشت منطقه از نظر امنیتی آرامش یابد، چون نظامات حقوقی بین‌المللی، توان حمایت از ملت مظلوم فلسطین را ندارند باید به آنها حق داد که راه مقاومت را در پیش بگیرند.

 

اینها نمونه‌هایی از دردها و آسیب‌های نظام حقوقی و تعهدات بین‌المللی است. برخی از سیاستمداران، نظیر سیاستمداران فعلی ایالات متحده تصور می‌کنند با اجرای شوی تبلیغاتی می توانند بر این نابسامانی‌ها و ستمگری‌ها سرپوش بگذارند و یا با بازی ناامن‌سازی منطقه‌ای، موجبات اخاذی از سایرین شوند. اما باید بدانند این‌ها دستاوردهای تاکتیکی که دوره‌ی آن سرآمده و ایجاد ناامنی و تشکیل باندهای تروریستی در درازمدت، گریبانگیر آنها هم خواهد شد.

 

لاریجانی: رفتارهای ترامپ نباید دوستی میان ملت‌ها را تحت‌الشعاع قرار دهد

 

علی لاریجانی و بالکا امبته رئیس مجلس آفریقای جنوبی در حاشیه صد و چهل و یکمین نشست اتحادیه بین‌المجالس جهانی (IPU) دیدار و گفت‌ وگو کردند.

 

لاریجانی در ابتدای این دیدار با اشاره به اهمیت توسعه اقتصادی بین دو کشور گفت: رفتارهای ترامپ پایدار و ابدی نیست لذا نباید اجازه داد دوستی‌های میان دو ملت را تحت‌الشعاع قرار دهد، البته این مهم به اراده سیاسی نیاز دارد.

 

وی با بیان اینکه آفریقای جنوبی در جغرافیای آفریقا پیشرو و تأثیرگذار است، ادامه داد: رژیم صهیونیستی ۴۵۰ روستا را در فلسطین به طور کامل از بین برد که این جنایت بسیار بزرگی است و حالا می‌خواهند تحت عنوان (معامله قرن) آنها را بخرند.

 

رئیس مجلس شورای اسلامی یکی از دستاوردهای سفر به صربستان را آشنایی با رئیس مجلس آفریقای جنوبی عنوان کرد و گفت: احساس مسئولیت شما در مقابل فلسطین بسیار ارزشمند است اما متأسفانه سیاست تبدیل به جنایت شده است.

 

همچنین رئیس مجلس آفریقای جنوبی نیز در این دیدار اظهارداشت: هیچگاه موضع آفریقای جنوبی در مورد فلسطین تغییر نخواهد کرد، این در حالی است که مردم لیبی و سوریه نیز در حال قربانی شدن هستند.

 

وی همچنین خواستار روابط نزدیک‌تر آفریقای جنوبی با ایران شد و افزود: اگر نمایندگان مجلس دو کشور با هم در ارتباط باشند، می‌توانند ساز و کارهای امور پارلمانی کشورهای دیگر را فرا بگیرند که این مهم بر روابط تجاری دو کشور نیز تأثیرگذار است.

 

 لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی برای شرکت در یکصد وچهل ویکمین اجلاس بین‌المجالس (آی پی یو - IPU ) روز یکشنبه وارد بلگراد پایتخت صربستان شد.

 

اتحادیه بین‌المجالس در سال ۱۸۸۹ تأسیس شد که نخستین نهاد انجمن ثابت برای مذاکرات چندجانبه سیاسی و مختص نمایندگان پارلمان بود اما در ادامه به یک سازمان بین‌المللی برای مجالس کشورهای مختلف تبدیل شد.

 

مجالس ملی ۱۷۸ کشور عضو «آی پی یو» هستند و ۱۲ مجمع پارلمانی منطقه‌ای اعضای وابسته این نهاد به شمار می‌آیند، اتحادیه بین المجالس یک عضو ناظر ثابت در مجمع عمومی سازمان ملل دارد.

 

لاریجانی از تشکیل گروه دوستی مکزیک و ایران استقبال کرد

 


علی لاریجانی و همتای مکزیکی او امروز در حاشیه صد و چهل و یکمین نشست اتحادیه بین‌المجالس جهانی (IPU) دیدار و گفت‌ وگو کردند.

 

لاریجانی در ابتدای این دیدار با اشاره به اهمیت توسعه روابط اقتصادی و تجاری میان ایران و مکزیک گفت: آمریکا به شکل دیگری مشکلاتی که برای ما ایجاد کرده را برای مکزیک نیز به وجود آورده است. البته از مواضع مکزیک نسبت به ایران و منطقه قدردانی کرده و امید است در سفر به ایران به همراه گروه دوستی، موضوعات مختلفی را بررسی کنیم.

 

همچنین رئیس پارلمان مکزیک هم از تشکیل گروه دوستی ایران و مکزیک در این کشور خبر داد و افزود: علاقمند به گسترش روابط اقتصادی میان دو کشور هستیم و البته معتقدیم تمام مناقشات باید به صورت صلح‌آمیز حل و فصل شود.

 

لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی برای شرکت در یکصد وچهل ویکمین اجلاس بین‌المجالس (آی پی یو - IPU ) روز یکشنبه وارد بلگراد پایتخت صربستان شد.

 

اتحادیه بین‌المجالس در سال ۱۸۸۹ تأسیس شد که نخستین نهاد انجمن ثابت برای مذاکرات چندجانبه سیاسی و مختص نمایندگان پارلمان بود اما در ادامه به یک سازمان بین‌المللی برای مجالس کشورهای مختلف تبدیل شد.

 

مجالس ملی ۱۷۸ کشور عضو «آی پی یو» هستند و ۱۲ مجمع پارلمانی منطقه‌ای اعضای وابسته این نهاد به شمار می‌آیند، اتحادیه بین المجالس یک عضو ناظر ثابت در مجمع عمومی سازمان ملل دارد.

 

تاکید بر لغو روادید میان ایران و مقدونیه

 

علی لاریجانی و طلعت جعفری رئیس پارلمان مقدونیه امروز در حاشیه صد و چهل و یکمین اجلاس اتحادیه بین‌المجالس جهانی (IPU) دیدار و گفت‌ وگو کردند.

 

لاریجانی در ابتدای این نشست با ابراز خرسندی از روابط ایران و مقدونیه، گفت: می‌توان این روابط را به ویژه در زمینه همکاری‌های تجاری و اقتصادی افزایش داد.

 

وی از دیدگاه مثبت ایران در رابطه با لغو ویزای ایران و مقدونیه خبر داد و افزود: اگر وزارتخانه امور خارجه مقدونیه پیگیری کند، ایران نیز شرایط آن را فراهم خواهد کرد، به ویژه اگر لغو ویزا صرفا مربوط به ویزاهای سیاسی و خدمت نباشد چرا که ایران کشوری توریست‌پذیر است و این مسئله به لحاظ اقتصادی نیز برای ایران حائز اهمیت است.

 

رئیس مجلس شورای اسلامی همچنین با ابراز موافقت از دنبال کردن مالیات مضاعف توسط دو کشور ادامه داد: اگر این لایحه در پارلمان مقدونیه مورد بررسی قرار گیرد، در ایران نیز پیگیری‌های لازم را انجام می‌دهیم.

 

لاریجانی با اشاره به ضرورت گسترش روابط اقتصادی و توریستی، گفت: گسترش روابط توریستی، باید تسهیل شود.

 

همچنین در ادامه رئیس پارلمان مقدونیه هم نسبت به حل مشکلات اقتصادی میان دو کشور تأکید کرد و افزود: مبنای توسعه روابط بر توافقنامه‌ها است و حذف ویزا و توافق‌هایی همچون آموزشی، فرهنگی و تجاری در توسعه روابط کشورها بسیار حائز اهمیت هستند.

 

وی با بیان اینکه مقدونیه هیچ پیش شرطی برای روابط تجاری با ایران ندارد، اظهار داشت: مباحث مطروحه در این نشست را با هیأت دولت مطرح و پیگیری خواهم کرد.

 

استقبال رئیس مجلس شورای اسلامی از بازگشایی سفارت ایرلند در ایران


شان او فاریل رئیس پارلمان ایرلند روز دوشنبه، در حاشیه یکصدوچهل و یکمین اجلاس اتحادیه بین‌المجالس جهانی(IPU) با علی لاریجانی دیدار و گفت‌وگو کرد.

 

لاریجانی در ابتدای این دیدار با ابراز خرسندی نسبت به تصمیم احداث سفارت ایرلند در ایران گفت: دایر کردن سفارت در ایران علاوه بر افزایش روابط سیاسی، رایزنی‌های اقتصادی و فرهنگی را تسهیل می‌کند.

 

رئیس مجلس شورای اسلامی همچنین با استقبال از همکاری‌های پارلمانی و افزایش ارتباط گروه دوستی ایران–ایرلند ادامه داد: ایران در زمینه توافق هسته‌ای وظایف خود را به درستی انجام داده است و عدم تعهد، به آمریکایی‌ها مربوط می‌شود تا جایی که پس از خروج از توافق هسته‌ای، رئیسانکشورهای فرانسه، انگلیس و آلمان از ایران درخواست خویشتنداری کردند و بعد در ادامه اینستکس زاییده شد که چندان هم کاربردی نیست. لذا این مسائل به روابط ایران و اتحادیه اروپا صدمه می‌زند.

 

رئیس پارلمان ایرلند هم بر افزایش همکاری‌های اقتصادی، ایجاد کانال بانکی، بازگشایی سفارت ایرلند در ایران و حل مسئله برگزیت (خروج انگلیس از اتحادیه اروپا) بدون توافق ایرلند تأکید کرد.

 

لاریجانی: ایران و پاکستان از ظرفیت‌های همسایگی و منطقه‌ای استفاده کنند

 

علی لاریجانی و اسد قیصر رئیس پارلمان پاکستان روز دوشنبه در حاشیه صد و چهل و یکمین اجلاس اتحادیه بین‌المجالس جهانی (IPU) دیدار و گفت‌ وگو کردند.

 

لاریجانی در ابتدای این دیدار با اشاره به مواضع و فرهنگ مشترک میان ایران و پاکستان، گفت: نگاه‌ها در ایران به پاکستان مثبت است.

 

وی با ابراز امیدواری از حل مشکلات مرتبط با منطقه‌ کشمیر (اختلاف میان هند و پاکستان بر سر کشمیر) افزود: تحرکات کمی میان ایران و پاکستان در زمینه مسائل اقتصادی دیده می‌شود اما باید کمک کرد دو کشور منطقه از ظرفیت هم استفاده کنند.

 

رئیس پارلمان پاکستان هم در ادامه این نشست، با تشکر از حمایت ایران و لاریجانی از مساله کشمیر و استقبال بسیار خوب ایران از نخست وزیر این کشور طی روز گذشته، نسبت به صحبت با وزیر تجارت و دارایی پاکستان برای افزایش روابط اقتصادی با ایران تأکید کرد.

 

وی همچنین از لاریجانی برای حضور در پاکستان دعوت کرد و گفت: با این سفر، نهادهای ذیربط و میانی می‌توانند همکاری‌های بهتر و بیشتری داشته باشند.

 

لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی برای شرکت در یکصد وچهل ویکمین اجلاس بین‌المجالس (آی پی یو - IPU ) روز یکشنبه وارد بلگراد پایتخت صربستان شد.

 

اتحادیه بین‌المجالس در سال ۱۸۸۹ تأسیس شد که نخستین نهاد انجمن ثابت برای مذاکرات چندجانبه سیاسی و مختص نمایندگان پارلمان بود اما در ادامه به یک سازمان بین‌المللی برای مجالس کشورهای مختلف تبدیل شد.

 

مجالس ملی ۱۷۸ کشور عضو «آی پی یو» هستند و ۱۲ مجمع پارلمانی منطقه‌ای اعضای وابسته این نهاد به شمار می‌آیند، اتحادیه بین المجالس یک عضو ناظر ثابت در مجمع عمومی سازمان ملل دارد.

ارسال نظر
تحلیل های برگزیده