به گزارش راهبرد معاصر؛ خبرهایی که از دو هفته پیش درباره گرانی نان در استانهای مختلف مخابره میشد، حالا در ابعادی وسیعتر و مستندتر از افزایش حدود ۲۵ درصدی قیمت نان در ۱۰ استان کشور حکایت میکنند. درباره تهران هنوز خبر موثقی در مورد تغییر نان منتشر نشده است؛ اما خبرهای غیررسمی بر افزایش قیمت برخی از انواع نان در پایتخت دلالت دارند که البته در پیگیریها، مسئولان صنف نانوان حاضر به تأیید آن نبودند.
این میان، محمد سلیمانی، رئیس اتحادیه نانوایان سنگکی اطمینان داد که هنوز گرانی نان شامل حال پایتخت نشده و حداقل صنف نانوایان سنگکی تهران، نان را به قیمت قبل به مردم میفروشند.
افزایش ۲۵ درصدی قیمت نان در ۱۰ استان کشور، به سرخط خبری تبدیل شده است. دلیل این افزایش قیمت، تغییری در قیمت آرد دولتی یا نحوه توزیع یارانه گندم و آرد نبوده و فقط برای پوشش دهی هزینههای نانواییها ازجمله انرژی و دستمزد اعمال شده است.
پیشازاین یکی از مشکلات مردم با نانواییها، گرانفروشی و کمفروشی نان بود و در مقابل نانوایان نیز بهصورت غیررسمی، دلیل این کار خود را بهصرفه نبودن نانوایی با هزینههای موجود عنوان میکردند. ازآنجاییکه در مصوبه سال ۱۳۸۵ دولت، نحوه تعیین قیمت نان در استانها و مبانی آن مشخص شده، استانها راسا میتوانند برای تغییر قیمت نان اقدام کنند و بر همین اساس تاکنون حداقل ۱۰ استان با تشکیل جلسات مربوطه، قیمت نان را افزایش دادهاند.
نان تهران هنوز گران نشده است
همانگونه که گفته شد، افزایش ۲۵ درصدی قیمت نام برای جبران هزینههای نانوایان ازجمله در حوزه انرژی و دستمزد است و نتیجه مورد انتظار سیاستگذاران در قبال این افزایش قیمت نیز رفع مشکل نانوایان و بهبود کیفیت محصول و خدمت آنهاست. در تهران اما، باوجود شایعاتی که در مورد گرانی برخی از انواع نان منتشر میشود، بنا به گفته رئیس اتاق اصناف تهران، هنوز تصمیمی درباره گرانی نان گرفته نشده است.
حمیدرضا رستگار، رئیس اتاق اصناف تهران با اشاره به برگزاری چندین جلسه برای تعیین تکلیف قیمت نان، گفت: در این جلسات دولت زیر بار گرانی نان نرفت و مصوبهای به امضا نرسید؛ ازاینرو، همچنان مبنای قیمت نان در تهران، مصوبه قبلی است و تخطی از این مصوبه مصداق گرانفروشی خواهد بود.
رئیس اتاق اصناف تهران با اشاره به اینکه پایین آمدن صرفه اقتصادی نانوایی و جبران نشدن هزینه نانوایان مشکلاتی ایجاد کرده است، گفت: نانوایی یک کار اقتصادی است و نانوا باید قادر به جبران هزینهها کسبوکار و کسب سود باشد؛ ازاینرو وقتی قیمت نان متناسب با هزینهها بالا نمیرود، نانوایان هم با کارهایی نظیر اضافه کردن سبوس و کنجد به دنبال جبران هزینهها هستند که ممکن است شهروندان موافق آن نباشند. از سوی دیگر ممکن است در فرایند خمیرسازی آرد و پخت نیز کموکاستیهایی بروز کند که کیفیت نان را پایین بیاورد.