به گزارش راهبرد معاصر تحریم و گرانی تهران را یکی از شهر های گران در دنیا تبدیل کرده است و افزایش قیمت اجناس موجب شده تا تهرانی ها قدرت خرید کمتری داشته باشند. اقشار کم در آمد نیز سبد کالاهای مصرفیشان هر روز کوچکتر میشود. در این میان افزایش قیمت نان در تهران خبری بود که امروز توسط رئیس اتحادیه نانوایان سنتی اعلام شد.
افزایش قیمت نان 35 درصد یا 70 درصد؟
بیژن نوروز مقدم رئیس اتحادیه نانوایان سنتی، با تاکید بر اینکه طی 5 سال، از سال 93 تا 98 به رغم افزایش نرخ تورم اجازه افزایش قیمت نان به نانواییها داده نشد، افزود: به رغم اینکه فقط از سال 98 تا سال 99 میزان رشد نرخ تورم به اندازه تمام آن 5 سال بود دولت همچنان در مقابل افزایش قیمت نان مقاومت میکرد.
وی ادامه داد: در شهریور 99 پس از 8 ماه دوندگی اتحادیه، بالاخره مسئولان پذیرفتند که دیگر نانوایان نمیتوانند به کار خود با قیمتهای قبلی ادامه دهند و قیمت نان را 45 درصد افزایش دادند.
نوروز مقدم با تاکید بر اینکه قیمت جدید هزینههای نانوایان را پوشش نمیدهد و مورد تائید آنها نیست، یادآور شد: این در حالی بود که در دستورالعمل وزارت صنعت، معدن و تجارت برای تعیین نرخ نان آمده است که نرخ گندم باید ملاک تعیین قیمتگذاری نان قرار گیرد و از ابتدای سالجاری نانوایان میتوانند مطابق با افزایش قیمت گندم، قیمت نان را افزایش دهند.
به گفته وی؛ با توجه به افزایش قیمت خرید تضمینی گندم و افزایش قابل توجه سایر هزینهها از جمله کرایه حمل، قیمت خمیر مایه و … هنوز برای افزایش قیمت نان در بیشتر استانها تصمیمگیری نشده است.
نوروز مقدم اظهار کرد: فقط قیمت دولتی خمیر مایه بعد از افزایش قیمت نان در سال گذشته، دو مرتبه در دیماه سال قبل و اردیبهشت امسال افزایش یافته است، ضمن اینکه نانوایان مجبور هستند بخشی از نیاز خود را از بازار آزاد 40 تا 50 درصد بالاتر از نرخ دولتی تامین کنند.
وی از پذیرش مراجع مربوطه برای افزایش نرخ نان خبر داد و گفت: ما تا ماه رمضان برای ملاحظه شرایط مردم بر افزایش نرخ نان اصرار نکردیم، اما پس از پایان ماه رمضان درخواست خود را همراه با آنالیز قیمت به مراجع تصمیم گیرنده ارسال کردیم.
نوروز مقدم تصریح کرد: حالا پس از 6 ماه استانداری تهران خواسته ما، برای افزایش قیمت نان را به حق دانسته است، اما بر خلاف روند قانونی آن که باید تصمیم در کارگروه استانی گرفته شود، موضوع را به وزارت صمت ارجاع داده است.
وی ادامه داد: وزارت صمت نیز آن را به ستاد تنظیم بازار ارسال کرد و سازمان حمایت مکلف به بررسی آن شد.
نوروز مقدم تاکید کرد: حالا بعد از گذشت چندین ماه وزارت صمت به ما میگوید که برای افزایش نرخ نان در استان تهران باید در هیات دولت تصمیم گیری شود.
نوروز مقدم این اقدام وزارت صمت را خلاف دستورالعملهای خود وزارتخانه دانست.
وی گفت: نمیتوان قیمت نان را با فشار بر نانوایان ثابت نگه داشت چراکه نانوایان تهران در گرانترین شهر کشور زندگی میکنند و برای تامین هزینههای جاری تولید نان و زندگی خود با مشکلات جدی مواجه هستند.
رئیس اتحادیه نانوایان سنتی تهران پیشنهاد افزایش قیمت نان در تهران را 70 درصد عنوان کرد.
نوروز مقدم اظهار کرد: البته کارگروه استانداری تهران با افزایش 35 درصدی موافقت کرده است.
نان امسال گران نمیشود
سخنگوی دولت اما در اوایل سال 99 خبر از عدم گرانی نان در سال جاری را داده بود. علی ربیعی سخنگوی دولت اظهار کرد: اتفاقی افتاده بود که نرخ آرد برای نانوایان آزادپز مانند نانوایان صنعتی محاسبه شده بود که امروز تصمیم گرفتیم این نرخ برگردد و همان ۹۰۰ تومان برای آزادپزان محاسبه شود. نرخ آرد برای نانوایان یارانهای هم همان ۶۶۵ تومان است و نرخ آرد صنعتیها نیز ۲۷۰۰ تومان خواهد بود. بنابراین امسال به نرخ آرد آزادپزان اضافه نمیشود و قیمت نان در میان آزادپزان افزایش نخواهد داشت.
محمدباقر نوبخت، معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور در توئیتی نوشت که قیمت نان علیرغم افزایش قیمت خرید تضمینی گندم، افزایش نخواهد یافت.
نوبخت نوشت: با تصمیم شورای اقتصاد علاوه بر افزایش قیمت خرید تضمینی گندم به ۲۵۰۰ تومان، قیمت فروش آرد به نانواییها کیلویی ۶۶۵ تومان تعیین شد؛ لذا امسال هم نان گران نمیشود.
کمبود آرد در نانواییها صحت دارد؟
در فضای مجازی برخی از کاربران از کمبود آرد در نانواییها خبر میدهند. رئیس اتحادیه نانوایان صنعتی این خبر را تکذیب میکند و به تجارتنیوز میگوید: کمبود آرد در نانواییهای صحت ندارد. کسانی که از اتحادیهها پروانه کسب دارند در سیستم مشترک شرکت بازرگانی دولتی و بانک سپه سهمیه آرد آنها وجود دارد و افراد میتوانند برای پخت نان به راحتی آراد تهیه کنند.
محمد جواد کرمی معتقد است که خللی در توزیع آرد وجود ندارد. سهمیه آرد نانوایان به خوبی توزیع میشود.
به گفته رئیس اتحادیه نانوایان صنعتی، یکسری افراد خودسرانه نانوایی تاسیس کردند، آنها به دلیل نداشتن مجوز از اتحادیه، وزارت بهداشت و کارگروه آرد و نان کشور روند فعالیت خود را متوقف کردند. غیر مجاز بودن این واحدها باعث شد این نانواییها تعطیل شوند.
کرمی درباره میزان آرد نانواییها گفت: نانواها کمبود آرد ندارند. میزان سهمیه نانواییها به این موضوع بستگی دارد که در گذشته خبازها با چه شرایطی فعالیت میکردند. خبازها اکنون بین 250 تا 400 کیسه از دولت آرد دریافت میکنند.