به گزارش راهبرد معاصر، محمد اسلامی، معاون رییسجمهور و رییس سازمان انرژی اتمی ایران با حضور در مقر آژانس بینالمللی انرژی اتمی در سخنرانی خود در این اجلاس به شرح مواضع کشور و برنامههای صلحآمیز هستهای جمهوری اسلامی ایران پرداخت.
متن کامل سخنرانی رییس سازمان انرژی اتمی ایران در شصت و هشتمین کنفرانس عمومی آژانس بینالمللی انرژی اتمی به شرح زیر است:
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای رییس؛
جناب آقای مدیرکل؛
عالیجانبان،
خانمها و آقایان
در ابتدا مایلم انتخاب جنابعالی را به ریاست این گردهمایی با اهمیت تبریک عرض نمایم. همچنین مراتب خرسندی خویش را از شرکت در شصت و هشتمین کنفرانس عمومی آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام نموده و از حمایت و همکاری هیات خود به شما اطمینان میدهم.
همچنین مایلم اعلام نمایم دولت جدید جمهوری اسلامی ایران و رییس جمهور گرانقدر جناب آقای دکتر پزشکیان آماده گسترش تعاملات سازنده و توسعه همکاری مشترک در سطح بینالمللی است.
همکاران گرامی؛
در زمان حاضر، دنیا با چالشهای جدی و نگران کننده از جمله جنایات رژیم صهیونیستی در فلسطین مواجه است.
این رژیم در جنگ غزه، بیش از 41 هزار نفر را به خاک و خون کشیده است که غالب آنها زنان و کودکان بیگناه هستند و بیش از یکصد هزار نفر را مجروح و معلول نموده است و همچنان تحت حمایت آمریکا و برخی کشورها، وقیحانه به جنایات و نسل کشی خود ادامه میدهد.
ما نمیتوانیم نسلکشی مداوم مردم بیگناهی را که سرزمینهای آنان، با نقص فاحش قطعنامههای متعدد سازمان ملل متحد و حمایت کامل برخی کشورها، غصب شده است را نادیده بگیریم. کل نظام سازمان ملل متحد بهواسطه بی عملی نهادهای متولی حفظ صلح و امنیت بینالمللی بهطور مستمر به چالش کشیده شده است. در این راستا ما باید مدعیان نمایندگی جامعه بینالمللی را پاسخگو نماییم. این رژیم با ترور دانشمندان ایرانی و انواع خرابکاری و عملیات تروریستی، سردمدار تبلیغات منفی گستردهای علیه برنامه صلحآمیز هستهای ایران است. این رژیم با دروغ پردازی علیه فعالیتهای صلحآمیز هستهای ایران، برای انحراف افکار عمومی از جنایات خود، تلاش مینماید.
عالیجنابان؛
خلع سلاح هستهای اولویت اصلی جامعه بینالمللی است، ضروری است که کشورهای دارنده سلاح هستهای به تعهداتشان ذیل ماده 6 ان.پی.تی پایبند باشند. امروز بیش از هر زمان دیگری ایجاد منطقه عاری از سلاحهای هستهای در منطقه خاورمیانه حائز اهمیت است. تنها در طول یک سال گذشته، مقامات رژیم کودککش صهیونیستی، در چندین نوبت ملت بزرگ ایران و همچنین مردم مظلوم غزه را با سلاحهای هستهای خود تهدید کردهاند.
امتناع این رژیم از الحاق به معاهده NPT و خودداری از قراردادن تاسیسات هستهای خود تحت پادمان آژانس، تهدیدی علیه صلح و امنیت بینالمللی است.
همکاران گرامی؛
در این بخش از سخنانم، مایلم به یکی از مهمترین چالشهای جهان که تغییرات اقلیمی و افزایش گرمای زمین است، بپردازم. چالشهای جهانی، راهکارهای جهانی میطلبد؛ در این راستا، انتقال فناوری و تجهیزات مدرن، بدون تبعیض، علیالخصوص به کشورهای در حال توسعه، امری حیاتی است. در این مسیر، استفاده از انرژیهای پاک، بهخصوص انرژی هستهای به عنوان یک منبع بارِ پایه، نقش مهمی دارد.
از این رو، آژانس بینالمللی انرژی اتمی منطبق با اساسنامه، موظف است بدون تبعیض، تسهیلگر و حامی دسترسی همه کشورهای عضو به فناوری و تجهیزات مورد نیاز باشد. جمهوری اسلامی ایران نیز به سهم خود در راستای سند جامع راهبردی توسعه صنعت هستهای برای افق 20 ساله، مصمم است تا سال 2040 سهم برق هستهای در سبد انرژی کشور را به 20 هزار مگاوات افزایش دهد.
همکاران گرامی؛
فرصت را مغتنم شمرده و به اطلاع شما همکاران گرامی میرسانم که امسال پنجاهمین سال تاسیس سازمان انرژی اتمی ایران است و سیامین کنفرانس ملی هستهای و اولین کنفرانس بینالمللی هستهای ایران در ماه مه 2024 در شهر زیبا و تاریخی اصفهان با حضور جناب آقای رافائل گروسی، مدیرکل محترم آژانس و هیات همراه برگزار شد.
شرکتکنندگان این رویداد از کشورهای مختلف جهان شاهد پیشرفتهای جمهوری اسلامی ایران در زمینههای مختلف انرژی صلحآمیز بودند. این دستاوردها در شرایطی محقق شده است که کشور ما تحت شدیدترین تحریمهای ظالمانه و یک جانبه قرار داشته است.
تعدادی از این دستاوردها در رویداد جانبی و نمایشگاه این کنفرانس ارایه میشود و همینجا اعلام میکنم که آمادگی داریم با دیگر کشورها در این زمینه همکاری داشته باشیم.
خانمها و آقایان؛
همکاریهای جمهوری اسلامی ایران با آژانس بهصورت صادقانه و گسترده ادامه دارد؛ تعداد بازرسان منتصب آژانس در ایران، با هیچ کشور دیگری قابل مقایسه نیست. در حالی که تاسیسات ایران تنها 3درصد از تعداد تاسیسات هستهای در کل جهان است، بیش از یک پنجم از کل بازرسیهای انجام شده توسط آژانس در سال 2023، در ایران انجام شده است.
اعمال حقوق ذاتی و حاکمیتی جمهوری اسلامی ایران در خصوص لغو انتصاب بازرسان آژانس، ذیل موافقتنامه پادمان جامع انجام گرفته است. اصرار و اعمال فشار به ایران در این رابطه، به معنای نادیده گرفتن حقوق حاکمیتی کشورها بوده و میتواند موجب بدعتی غیرموجه شود، لذا غیرقابل قبول است.
علاوه بر این، مایلم تاکید کنم که اقدامات داوطلبانه برجامی ایران، در ازای لغو تحریمهای ظالمانه بوده است. آنچه امروز با فشار سیاسی و روانی دنبال میشود، وادار کردن ایران به اجرای اقدامات برجامی، بدون در نظر گرفتن تعهدات مربوط به لغو تحریمها است. برجام نباید به هزینه تنها یک عضو اجرا شود.
فعالیتهای راستیآزمایی و نظارت آژانس روی ساخت و تولید اقلام غیر هستهای، فقط در چارچوب برجام پیشبینی شده است. متعاقب خروج غیرقانونی یک جانبه آمریکا و عدم پایبندی به تعهدات توسط سه دولت اروپایی و اتحادیه اروپا، جمهوری اسلامی ایران براساس حقوق خود ذیل بندهای 26 و 36 برجام و قانون اقدام راهبردی مجلس شورای اسلامی، اجرای اقدامات فراتر از موافقتنامه پادمان جامع را متوقف کرده است.
این کنفرانس در حالی برگزار میشود که در صحنه بینالمللی شاهد بحرانهای جدی هستیم. آژانس باید مطابق با اساسنامه خود، برای کاهش تنش و افزایش تعاملات و همکاریها به منظور بهبود کیفی زندگی همه مردم جهان، ایفای نقش نماید.
از دولتهای عضو انتظار میرود با حسن نیت و مسئولیتپذیری حداکثری اقدام نمایند. ایران آمادگی دارد تا با همه دولتهای عضو، برای دستیابی به این اهداف والا تعامل نماید./ تسنیم