رویکرد دولت دوم ترامپ به موضوع فلسطین-راهبرد معاصر
عملیات شهادت طلبانه در قلب تل‌آویو + واکنش گروه‌های مقاومت  مصر: در مرحله نخست ۳۳ زندانی اسرائیلی در مقابل ۱۸۹۰ اسیر فلسطین آزاد می‌شوند دبیر کل سازمان ملل: آتش‌بس میان اسرائیل و لبنان همچنان پابرجاست، اما شکننده است سازمان امنیت سعودی: کشور در معرض توطئه قرار دارد وقوع انفجار‌های بزرگی «ایلات» را به لرزه درآورد پزشکیان: آماده تضمین امنیت در منطقه هستیم و نیازی به غرب نداریم السیسی با خلیفه حفتر دیدار کرد روس‌اتم: مذاکرات با ایران درباره احداث یک نیروگاه اتمی جدید به‌زودی آغاز می‌شود توافق اربیل و سلیمانیه برای تشکیل دولت اقلیم کردستان عراق جزئیات آزادی اسرای عضو گروه‌های مبارز فلسطینی در مرحله اول پزشکیان: مصمم به عملیاتی کردن طرح جامع راهبردی ایران و روسیه هستیم بن‌گویر، وزیر امنیت داخلی اسرائیل در اعتراض به توافق تبادل اسرا استعفا کرد رأی دادگاه عالی آمریکا به ممنوعیت تیک‌تاک متن معاهده راهبردی ایران و روسیه منتشر شد/ جزئیات توافق تهران و مسکو نخست‌وزیر گرینلند: نمی‌خواهیم بخشی از ایالات متحده باشیم
یادداشت شرحبیل الغریب، تحلیلگر فلسطینی؛

رویکرد دولت دوم ترامپ به موضوع فلسطین

در تمام اعصار ثابت شده است سیاست آمریکا از مشکلات بزرگی به ویژه در خوانش و تحلیل پرونده‌های منطقه ای، درک واقعیت‌های میدانی و پیچیدگی‌های آن و نیز ارائه راه حل‌های مناسب برای هر پرونده رنج می‌برد و این موضوع اکنون در فلسطین صادق است.
شرحبیل الغریب؛ تحلیلگر فلسطینی
تاریخ انتشار: ۱۲:۰۴ - ۲۰ آذر ۱۴۰۳ - 2024 December 10
کد خبر: ۲۶۵۱۰۱

رویکرد دولت دوم ترامپ به موضوع فلسطین

 

به گزارش «راهبرد معاصر»؛ تهدید اخیر دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب آمریکا و درخواستش مبنی بر آزادی صهیونیست های اسیر در دست جنبش حماس قبل از بیستم ژانویه، زمانی که وی به طور رسمی قدرت را در کاخ سفید به دست می گیرد، غرب آسیا را تهدید می کند تا در صورت محقق نشدن آن به جهنم بی‌سابقه ای تبدیل شود. این اظهارات نگرانی‌های زیادی برمی‌انگیزد و از نظر اهمیت و زمان‌بندی سؤالاتی به وجود می آورند؛ ازجمله اینکه سیاست مدنظر ترامپ در قبال منطقه غرب آسیا، پرونده جنگ غزه و پرونده‌های منطقه چگونه خواهد بود؟ یا اینکه به طور خاص چه ارتباطی میان آن سیاست ها با پرونده اسیران وجود دارد؟ 

 

دیگر سؤال مهم اینکه از اظهارات اخیر ترامپ چه چیزی می توان فهمید؟ آیا دولت دوم ترامپ با توجه به اظهارات و مواضعش قبل از ورود رسمی به کاخ سفید با دولت نخست تفاوت خواهد داشت؟ 

هر آنچه بیش از یک سال اخیر در نوار غزه رخ داده عین جهنم است؛ از جنایت های جنگی و نسل کشی گرفته تا پاکسازی قومی، خفقان و گرسنگی که در نتیجه کشتار صهیونیستهاست

 

بسیاری از ناظران معتقدند، دولت دوم ترامپ با دوران قبل متفاوت خواهد بود و به شدت بر چنین دیدگاهی پافشاری می کنند، اما ترامپ با اظهارات اخیرش که نشان دهنده تناقض آشکار با وعده های قبل از انتخابات ریاست جمهوری آمریکاست، واقعیت های دولت آینده را آشکار کرد؛ وی در این مرحله نیز سوگیری آشکار و مطلقی نسبت به رژیم صهیونیستی خواهد داشت.

 

 

درباره «وضعیت جهنمی» ای که ترامپ منطقه را به طور کلی و فلسطینیان را به طور خاص تهدید می کند، ارزیابی ای وجود دارد و آن، اینکه هر آنچه بیش از یک سال اخیر در نوار غزه رخ داده عین جهنم است؛ از جنایت های جنگی و نسل کشی گرفته تا پاکسازی قومی، خفقان و گرسنگی که در نتیجه کشتار صهیونیستهاست و تاکنون باعث شهادت و زخمی شدن هزاران غیرنظامی، ازجمله زنان و کودکان شده است.

 

اظهارات اخیر ترامپ رسوایی به بار آورد. مشکل رئیس جمهور منتخب آمریکا این است درباره اسیران صهیونیست صحبت می کند، در حالی که عامل اصلی آزاد نشدن اسیران، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی و کابینه نظامی اش است. وی بارها با پیشنهادهای مبنی بر مبادله اسیران با رهبران امنیتی و نظامی صهیونیست مخالفت کرد، زیرا مشکل این است نتانیاهو فقط به موقعیت، جایگاه و تداوم قدرتش فکر می کند و به دنبال فرار کردن از گرفتار شدن در پیچ و خم پرونده های مختلف است و به همین دلیل از ریختن خون مردم فلسطین ابایی ندارد.

 

علاوه بر این، واقعیت های میدانی توأم با اظهارات ترامپ، موضوعی که مدت ها در خفا مطرح می‌شد، آشکار ‌کرد و آن تقلای رژیم صهیونیستی و جاه‌طلبی‌های نتانیاهو برای ازسرگیری شهرک‌سازی هاست. نیت شوم کابینه فاشیستی نتانیاهو حکایت از قصد صهیونیست ها برای آوارگی فلسطینیان دارد، بلکه بتوانند از پایداری و مقاومت بیش از یک ساله فلسطینیان در غزه بکاهند؛ مقاومتی که تاکنون بدون عقب نشینی و تسلیم رقم خورده است.

 

ترامپ پس از ورود به کاخ سفید با بسیاری از واقعیت های سیاسی به ویژه در زمینه جنگ غزه و لبنان مواجه خواهد شد که هیچ سیاستمداری نمی تواند نسبت به آنها بی تفاوت باشد یا  رد کند. برخی از این واقعیت ها عبارتند از:

  • نتانیاهو موضوع اسیران فلسطینی دربند صهیونیست ها را که بیش از 16 هزار اسیر فلسطینی بودند، نادیده گرفت و با وجود رقم زدن شرایط سخت زندان برای آنها، حتی یک کلمه درباره زندانیان صحبت نکرد.

  • ترامپ این واقعیت را نادیده گرفت که مانع اصلی پایان دادن به موضوع اسیران صهیونیست در نوار غزه شخص نتانیاهو و کابینه اش است، نه فلسطینیان.

  • وی این واقعیت را نادیده گرفت که بیش از 2 میلیون فلسطینی به عنوان گروگان در نوار غزه زندگی می کنند و با ظلم، آوارگی، نسل کشی، پاکسازی قومی، محاصره و قحطی مواجه هستند.

  • نتانیاهو مسئول اصلی کشتار تعداد زیادی از اسیران صهیونیست در نتیجه بمباران غزه بوده و مسئول اصلی رد درخواست هاست. اگر به پیشنهادها توجه می کرد و معامله با حماس انجام می شد، با مبادله زندانیان بسیاری از اسیران صهیونیست زنده می ماندند.
بر مبنای ارزیابی غلط برخی کشورهای عربی، دولت بایدن بر این باور بود حذف مقاومت فلسطین امکان پذیر است و زمان زیادی برایش طول نمی کشد

 

با این چهار واقعیت، ترامپ تمام توهماتی را که برخی سعی داشتند ترویج کنند مبنی بر اینکه دولت دوم ترامپ با ترامپ قبلی تفاوت دارد، از بین برد و اکنون این سؤال مهم مطرح می شود: فلسطینیان در برابر ذهنیت ترامپ آینده چه باید بکنند و آیا جهنمی بزرگتر از جهنمی که در آن زندگی می‌کنند، در انتظارشان خواهد بود؟ 

 

 

با نگاهی به سیاست آمریکا در قبال موضوع جنگ غزه، می توان گفت فلسطین شاهد بحران است، زیرا بر مبنای ارزیابی غلط برخی کشورهای عربی، دولت بایدن بر این باور بود حذف مقاومت فلسطین امکان پذیر است و زمان زیادی برایش طول نمی کشد، اما مقاومت و توانایی افسانه ای نیروهای حماس در قالب عملیات غزه و 14 ماه جنگ مستمر فلسطینیان، در کنار جبهه های مختلف مقاومت، به ویژه حمایت حزب الله باعث شد دولت آمریکا به اشتباهش پی ببرد.

 

در تمام اعصار ثابت شده است سیاست آمریکا از مشکلات بزرگی به ویژه در خوانش و تحلیل پرونده های منطقه ای، درک واقعیت های میدانی و پیچیدگی های آن و نیز ارائه راه حل های مناسب برای هر پرونده رنج می برد و این موضوع اکنون در فلسطین صادق است. نباید فراموش کرد چگونه ترامپ در نخستین دوره ریاست جمهوری اش طرح موسوم به «معامله قرن» را راه اندازی کرد و در پایان دوره ریاست جمهوری اش بدون هیچ نتیجه ای  شکست خورد و در ادامه چگونه خفت بار تصمیم به خروج از افغانستان برای فرار از مهلکه کابل گرفت.

ارسال نظر