واشنگتن: مذاکرات با ایران همچنان پیشرفت دارد حمله موشکی یمن به فرودگاه بن گوریون ترامپ: تحریم‌های سوریه را لغو خواهم کرد / عربستان به توافق ابراهیم می‌پیوندد سی‌ان‌ان: تغییر نام خلیج فارس از سوی ترامپ لغو شد ترامپ: مانع از آن شدم که ایران خلیج را خلیج فارس بنامد ترامپ: اگر دولت ایران با توافق مخالفت کند راهی جز اعمال کارزار فشار حداکثری بر ایران نخواهم داشت وزیر خارجه جدید کانادا مشخص شد / «آنیتا آناند» کیست؟ آمریکا تحریم‌های مرتبط با ایران اعمال کرد ترامپ: می‌خواهم به ایران مسیری برای آینده‌ای بهتر ارائه دهم /همکاری ما با عربستان قوی باقی خواهد ماند بقائی: می‌دانیم چه تدابیری در مذاکرات اتخاذ کنیم تا تجربه تلخ گذشته تکرار نشود رویترز: عربستان در حال رایزنی برای خرید اف-۳۵ از آمریکاست آکسیوس: انتظار می‌رود «ترامپ» و «جولانی» فردا دیدار کنند مدیر فرودگاه صنعا: بازسازی باند فرودگاه تکمیل شده و از فردا برای پذیرش پرواز‌ها آماده می‌شود امضای توافقات اقتصادی، دفاعی، انرژی و معدنی میان آمریکا و عربستان زلنسکی: اگر پوتین بیاید، به استانبول می‌روم
یادداشت شرحبیل الغریب، تحلیلگر فلسطینی؛

توافق حماس و واشنگتن/ توافق بزرگتری در راه است؟

دولت آمریکا مسیر مذاکره شناخته‌شده و میانبری را در پیش گرفت و رژیم صهیونیستی را دور زد. توافق حماس و واشنگتن زلزله‌ای سیاسی بود که ناتوانی راهبردی بی‌سابقه رژیم صهیونیستی را آشکار کرد.
شرحبیل الغریب؛ تحلیلگر فلسطینی
تاریخ انتشار: ۱۴:۲۰ - ۲۳ ارديبهشت ۱۴۰۴ - 2025 May 13
کد خبر: ۲۷۸۰۳۱

توافق حماس و واشنگتن/ توافق بزرگتری در راه است؟

 

به گزارش «راهبرد معاصر»؛ توافق بی‌سابقه و مستقیم دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا با حماس برای آزادی عیدان الکساندر، اسیر آمریکایی که کاملاً بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی را دور زد؛ ضربه سیاسی بزرگی به وی بود که مدت‌هاست از توانایی اش در انحصار کانال‌های ارتباطی و تأثیرگذاری بر مواضع دولت آمریکا و قدرت‌های بین‌المللی سخن می‌گوید. این توافق گواه آشکار و صریحی بر آغاز فرسایش جایگاه و نقش رژیم صهیونیستی در معادلات منطقه ای، حتی میان نزدیک ترین متحدش، یعنی آمریکاست.

آنچه جدی بودن و تأثیر توافق و تحول در روابط مستقیم میان حماس و واشنگتن را افزایش می‌دهد، اینکه این توافق در غیاب آشکار کابینه نتانیاهو انجام شد

 

این تحول قابل توجه در روابط حماس و واشنگتن، نشان دهنده تغییر کیفی و راهبردی در رویکرد واشنگتن به حماس به عنوان بازیگر تأثیرگذار و کلیدی در جنگ غزه است. علاوه بر این، نشان‌ می دهد ترامپ توانست دستاورد قابل توجهی در سفر خود به منطقه کسب کند و شکست فاجعه‌باری برای نتانیاهوست که همچنان از پیشبرد توافق جامع تبادل زندانیان برای حفظ ائتلاف و آینده سیاسی خود طفره می‌رود. 

 

آمریکا پس از اینکه متوجه شد سرنوشت زندانیان در حال دستکاری است، رویکرد شناخته‌شده‌ای را در حوزه مذاکره در پیش گرفت که به «میانبر» معروف است و آن دور زدن کابینه نتانیاهوست. چنین توافقی زلزله ای سیاسی بود که ناتوانی راهبردی بی‌سابقه رژیم صهیونیستی را در رابطه با موضوع زندانیان دربند حماس آشکار کرد و در را به روی معادلات جدیدی در منطقه گشود که می‌تواند هر لحظه موازنه را به هم بزند. 

 

آنچه جدی بودن و تأثیر توافق و تحول در روابط مستقیم میان حماس و واشنگتن را افزایش می‌دهد، اینکه این توافق در غیاب آشکار کابینه نتانیاهو انجام شد، کابینه ای که بارها پرونده زندانیان را به دلایل سیاسی آشکار دستکاری کرده است. این موضوع به وسیله باراک راوید، روزنامه‌نگار برجسته صهیونیست تأیید شد و گفت: رژیم صهیونیستی حتی از مذاکرات مطلع نبود.

 

این موضوع باعث شد رسانه‌های صهیونیستی و به ویژه کانال‌های خبری، این رویداد را زلزله‌ای در کابینه نتانیاهو توصیف کنند و بگویند، این اتفاق سیلی محکمی به صورت نتانیاهو بوده و پیروزی سیاسی و اخلاقی بی‌سابقه‌ای را از ابتدای جنگ به حماس اعطا کرده است. کانال ۱۲ تلویزیون رژیم صهیونیستی درباره توافق گزارش کرد: با توافق مستقیم و بی‌سابقه حماس و دولت آمریکا، ترامپ نه تنها به صورت نتانیاهو سیلی زد، بلکه مشروعیتی بی‌نظیر از ابتدای جنگ به حماس بخشید.

 

پس از اعلام جزئیات توافق به وسیله رئیس جمهور آمریکا، خانواده‌های زندانیان صهیونیست در بند حماس این سؤال را مطرح می‌کنند؛ جایگاه رژیم صهیونیستی در توافق کجاست؟ این موضوع باعث شد بیانیه‌ای تند خطاب به نتانیاهو صادر کنند و بگویند: بار دیگر آمریکا مسئولیت آزادی گروگان‌ها را بر عهده دارد، نه رژیم صهیونیستی. کابینه در انجام وظیفه خود شکست خورده است و دیگر مردم به آنها اعتماد ندارند.

 

از آنجایی که فرستاده دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا رسماً به رژیم صهیونیستی اطلاع خواهد داد یا داده است، این توافق برای صهیونیست ها الزام آور است و قادر به اعتراض یا رد آن نخواهند بود. این مطلب را روزنامه «اسرائیل هیوم» فاش و در آن موافقت رژیم صهیونیستی را با گشودن کریدورهای بشردوستانه برای امدادرسانی در ازای توافق تأیید کرد. پیش تر پیامی از سوی آمریکا به نتانیاهو ارسال شده بود که نشان دهنده مخالفت آمریکا با گسترش عملیات زمینی در غزه بود. این به معنای تسلیم سیاسی در برابر فشار دولت ترامپ و مانور هوشمندانه حماس در زمانی است که رژیم صهیونیستی در حال آماده شدن برای گسترش دامنه عملیات نظامی در نوار غزه بود.

 

نکته جالب درباره توافق اینکه کانال ۱۲ رژیم صهیونیستی فاش کرد، رئیس جمهور آمریکا به طور مستقیم در جریان آن قرار گرفته و حتی نقش مستقیمی در توافق داشته است. بنابراین، ترامپ پس از توافق اخیر با یمن، ضربه دیگری به نتانیاهو وارد کرده، همزمان به حماس مشروعیت سیاسی داده و شکست راهبردی به یکی از قدرتمندترین رژیم‌های راست‌گرا در تاریخ صهیونیسم وارد کرده است.

 

حماس موفق شد پیامی به ترامپ ارسال کند و آمادگی خود را برای آغاز فوری توافق نهایی برای پایان دادن به جنگ و تبادل اسیران، به همراه تمام تمهیدات لازم برای سایر موضوعات اعلام کند. این توافق چندین موضوع را مشخص کرد که مهم‌ترین آنها توقف کارزار گرسنگی‌زایی رژیم صهیونیستی در نوار غزه، خنثی کردن طرح کمکی که به وسیله ارتش اشغالگر صهیونیستی در حال تهیه بود و سوءاستفاده از غذا به عنوان کارت باج‌گیری رژیم صهیونیستی برای آواره کردن جمعیت نوار غزه است.

 

موضوع بعد که از نظر سیاسی اهمیت دارد، اینکه توافق مرحله جدیدی را در مناقشه فلسطین و رژیم صهیونیستی نوید می‌دهد که طبق آن رژیم صهیونیستی دیگر تنها بازیگر در عرصه سیاست بین‌المللی، به ویژه در تعیین سرنوشت موضوعات محوری مناقشات نیست. مقاومت، همانطور که بازیگر نظامی و تأثیرگذار در صحنه میدانی است، بازیگر سیاسی قدرتمندی است و وزن و توانایی تحمیل خود را در صحنه بین‌المللی در هر زمانی دارد.

نکته جالب درباره توافق اینکه کانال ۱۲ رژیم صهیونیستی فاش کرد، رئیس جمهور آمریکا به طور مستقیم در جریان آن قرار گرفته و حتی نقش مستقیمی در توافق داشته است

 

هر روز که می گذرد، نتانیاهو به دلایل سیاسی آشکار در حل موضوع زندانیان و پایان دادن به جنگ غزه تعلل می‌کند. در بحبوحه بحران‌های داخلی، اختلافات و چندپارگی فزاینده در رژیم صهیونیستی، حقایق ثابت می‌کند کابینه اش شکننده‌تر از همیشه و روابط آشفته با دولت ترامپ در بحبوحه صحبت‌ها در زمینه اختلاف میان ترامپ و نتانیاهو رو به افزایش است. این واقعیت با نامه توماس فریدمن به ترامپ در زمینه نتانیاهو که به وسیله نیویورک تایمز فاش شد، بیشتر تقویت می‌شود.

 

 

عنوان این نامه «کابینه رژیم صهیونیستی متحد ما نیست» بود که به برداشت وی از زیانبار بودن رفتار کابینه صهیونیستی برای منافع آمریکا مربوط است. قابل توجه‌ترین جمله فریدمن در نامه‌اش به ترامپ این بود: از زمان روی کار آمدن شما، ابتکارات بسیار کمی وجود دارد که من با آنها موافقم، به جز آنچه مربوط به غرب  آسیاست. سفر شما به آنجا، دیدارتان با رهبران عربستان سعودی، امارات متحده عربی و قطر و برنامه‌ریزی نکردن دیدار با نتانیاهو در سرزمین های اشغالی نشان می‌دهد شما در حال درک حقیقتی اساسی هستید؛ اینکه کابینه رژیم صهیونیستی به گونه‌ای رفتار می‌کند که منافع اصلی آمریکا در منطقه تهدید می‌شود. نتانیاهو دوست ما نیست.

 

توافق آزادی عیدان الکساندر آخرین توافق نخواهد بود. طبق اطلاعات خصوصی، احتمالاً پس از آن توافقات بیشتری به دست خواهد آمد که می‌تواند شامل آزادی تعدادی از زندانیان در ازای آتش‌بس باشد که راه را برای توافق جامع و معامله ای بزرگتر با هدف پایان دادن به جنگ غزه هموار می‌کند. علاوه بر این، توافق آزادی الکساندر به دولت آمریکا امکان می‌دهد به این هدف دست یابد، آن هم در زمانی که نتانیاهو در حال بررسی ادامه جنگ برای اهداف شخصی خود برای تضمین آینده سیاسی اش و دستیابی به اهداف شرکایش در جناح راست افراطی رژیم صهیونیستی است.

 

ارسال نظر
تحلیل های برگزیده
آخرین اخبار