به گزارش «راهبرد معاصر»؛ طبق آمار سازمان ملل متحد، اتحادیه اروپا از حکومت بشار اسد، رئیس جمهور سابق سوریه آسیب زیادی دید، به ویژه در 14 سال گذشته که جنگ این کشور باعث آواره شدن بیش از 12 میلیون نفر به کشورهای اروپایی شد.
تداوم حکومت اسد باعث ناآرامی های منطقه ای بزرگی شد که پیامدهایش ازجمله احیای افراط گرایی، پیدایش مشکل اقلیت ها و نیز تجارت مواد مخدر دامن کشورهای اتحادیه اروپا را گرفت و به معضلی بین المللی تبدیل شد.
هیئت اروپایی که شامل وزیران امور خارجه فرانسه و آلمان بود، بر موضوع اقلیت ها، کردها و نگرانی های مربوط به ماهیت مرحله بعدی و هویت حاکمان صحنه سیاسی سوریه تمرکز کردند
حدود یک ماه پس از سقوط اسد، مؤلفههای رابطه سوریه جدید با کشورهای جهان بر مبنای معادله و اولویتهایی متفاوت، با توجه به منافع دمشق و پایتختهای اروپایی در حال شکلگیری است و باید دید روابط اروپا و سوریه در دوره آینده چگونه خواهد بود.
به نظر می آید کشورهای اتحادیه اروپا قصد دارند همکاری خود را با حاکمان جدید سوریه افزایش دهند و این موضوع را می توان از سفر وزیران امور خارجه فرانسه و آلمان به دمشق و دیدارشان با احمد الشرع، سرکرده هیئت تحریرالشام دریافت.
هیئت اروپایی که شامل وزیران امور خارجه فرانسه و آلمان بود، بر موضوع اقلیت ها، کردها و نگرانی های مربوط به ماهیت مرحله بعدی و هویت حاکمان صحنه سیاسی سوریه تمرکز کردند.
آنالنا بائربوک، وزیر امور خارجه آلمان در کنفرانس مطبوعاتی ای که پس از دیدار با الشرع برگزار شد، گفت: در این نشست بر لزوم مشارکت همه گروههای قومی در گذار به دموکراسی تمرکز و اطمینان حاصل شد کمکهای مالی اروپا که به دمشق ارسال میشود، در اختیار عناصر افراط گرا قرار نمی گیرد.
وی افزود: این موضوعات با جزئیات و شفاف با الشرع بررسی شد و تأکید کردیم، فرانسه و آلمان خواهان برقراری روابط جدید با سوریه و انتقال مسالمت آمیز قدرت هستند.
به گزارش رویترز، هدف از این سفر «ارسال پیام خوشبینی محتاطانه» به هیئت تحریرالشام و ترغیب آنها به میانهروی و احترام گذاشتن به حقوق اقلیت ها بود. وزیر امور خارجه آلمان با بیان اینکه لغو تحریمهای اعمالشده علیه سوریه به پیشرفت روند سیاسی بستگی دارد، گفت: اکنون برای هر اقدامی زود است و حاکمیت جدید بر مبنای اقداماتش قضاوت خواهد شد.
اتحادیه اروپا از سقوط دولت اسد استقبال و کایا کالاس، نماینده عالی اتحادیه اروپا در امور خارجی و سیاست امنیتی آمادگی اش را برای همکاری با همه شرکای سازنده در خاورمیانه ابراز کرد.
بائربوک قبل از دیدار با الشرع عنوان کرد، حمایت از حقوق سوری ها باید حفظ و نباید در دوره بسیار طولانی تا زمان برگزاری انتخابات یا برداشتن گام هایی برای اصلاح ساختار قضایی یا آموزشی تضعیف شود.
وزیر امور خارجه آلمان تأکید کرد، کشورش می خواهد از سوری ها در انتقال همه جانبه و مسالمت آمیز قدرت، آشتی میان طیف های مختلف جامعه و روند بازسازی حمایت کند.
دیدار و اظهارات مقام های اروپایی در زمینه سوریه ماهیت موضع محتاطانه اروپا را درقبال دمشق پسا اسد نشان می دهد؛ موضعی که نگرانی های امنیتی بر آن حاکم است. شاخصه اولیه موضع غرب احتیاط است؛ هرچند اتحادیه اروپا از ثبات سوریه حمایت و برای آن تلاش می کند.
ناظران اروپایی معتقدند، سقوط دولت اسد فرصتی بزرگ برای مشارکت غرب در سیاستهای جدی برای انتقال سوریه از کشوری غیردوست که ثبات منطقهای را بیثبات میکند به کشوری غیر متخاصم که از ثبات منطقه ای حمایت میکند، است.
اروپا در آرزوی فراهم کردن محیط امن برای بازگشت آوارگان و پایان دادن به تهدید داعش و سازمان های تروریستی است که می توانند از سوریه به عنوان پایگاهی برای تهدید امنیت جهانی استفاده کنند. با وجود این، کشورهای اروپایی سیاست واحدی را در رابطه با وضعیت سوریه اتخاذ نکرده اند.
اتحادیه اروپا از سقوط دولت اسد استقبال و کایا کالاس، نماینده عالی اتحادیه اروپا در امور خارجی و سیاست امنیتی آمادگی اش را برای همکاری با همه شرکای سازنده در خاورمیانه ابراز کرد.
وی با بیان اینکه اولویت اتحادیه حفظ امنیت منطقه است، گفت: پایان حکومت اسد نشان دهنده تحول مثبت و مورد انتظار است.