حجت‌الله فرزانی، کارشناس مسائل اقتصادی در گفت‌وگو با «راهبرد معاصر» پاسخ داد:

چرا خرید آنلاین طلا مطمئن نیست؟

حجت‌الله فرزانی، کارشناس مسائل اقتصادی با بیان مخاطره‌آمیز بودن خرید و فروش طلا در فضای مجازی، گفت: بخش قابل توجهی از معاملاتی که در قالب سکوها انجام می‌شود، صوری است و به تحویل یا تسویه فیزیکی منجر نمی‌شود، یعنی خالی فروشی اتفاق می‌افتد.
حجت‌الله فرزانی؛ کارشناس مسائل اقتصادی
تاریخ انتشار: ۰۹:۲۵ - ۱۶ بهمن ۱۴۰۳ - 2025 February 04
کد خبر: ۲۷۰۰۷۲

چرا خرید آنلاین طلا مطمئن نیست؟

 

به گزارش «راهبرد معاصر»؛ رئیس مرکز تجارت الکترونیک وزارت صنعت، معدن و تجارت با اعلام خبر ممنوعیت فروش طلای آنلاین بدون ذخیره سازی در بانک مرکزی گفت: طبق نامه اخیر بانک مرکزی که مورد حمایت مرکز تتا نیز هست، طلای فروخته شده باید موجود و در بانک ذخیره شود.

 

این در حالی است که خرید و فروش طلا در سایت‌های مختلف و سکو‌های فروش طلا به راحتی انجام می‌شود و اتحادیه طلا می گوید، طلای تقلبی و کم عیار به وسیله این سایت‌ها فروخته می‌شود.

نوسانات نرخ ارز و اثر آن در قیمت طلا مردم را بابت حفظ ارزش دارایی‌های خود نگران کرده و به سرمایه‌گذاری در این حوزه کشانده است

 

معاون بانک مرکزی گفت: به دادستانی نامه زدیم، دو هفته ای است ساماندهی این سکوها در وزارت صنعت، معدن و تجارت، بانک مرکزی و چند نهاد دیگر به طور جدی انجام می‌شود. به تدریج با سکوها و سایت‌هایی که ضوابط را رعایت نکرده باشند، برخورد و سرویس دهی آنها متوقف می‌شود. سرویس دهی دو سکوی فروش طلا در همین راستا متوقف شده است.

 

 

حجت‌الله فرزانی، کارشناس مسائل اقتصادی درباره صادر نشدن مجوز برای سکوهای خرید و فروش آنلاین طلا بر مخاطره آمیز بودن خرید و فروش طلا در فضای مجازی تأکید کرد و به «راهبرد معاصر» گفت: در تمام دنیا سرمایه گذاری در خرید طلا به عنوان سرمایه گذاری در دارایی امن شناخته می‌شود، بنابراین سرمایه‌گذاران  روی طلا سرمایه گذاری می کنند، زیرا همواره ارزش ذاتی خود را دارد.

 

وی افزود: آنچه در ماه های اخیر در زمینه خرید و فروش طلا موجب نگرانی شده، نوسانات نرخ ارز و اثر آن در قیمت طلاست که مردم را بابت حفظ ارزش دارایی‌های خود به سرمایه‌گذاری در این حوزه کشانده است. یعنی مردم با سرمایه های پایین از سکوهایی که مبتنی بر فناوری اطلاعات به صورت قارچ گونه رشد یافته‌ و فرصت سرمایه‌گذاری در بخش طلا را برای سرمایه‌گذاران فراهم کرده‌اند، طلای آنلاین خریداری می کنند، بدون اینکه پشتوانه داشته باشند.

 

کارشناس مسائل اقتصادی عنوان کرد: در خرید طلای آنلاین ملاحظه ای وجود دارد؛ اینکه طلا عیاربندی خاصی دارد به ویژه طلای آب شده، زیرا در عرف معمولاً علاقه بیشتری برای سرمایه گذاری در طلای آب شده وجود دارد، لذا با توجه به عیاربندی خاص طلا هر خریدی نیاز به تخصص دارد و افراد متخصص این کار در معامله طلا حتماً باید حضور و توجه داشته باشند طلا با عیار مد نظر قیمت گذاری و معامله شود؛ در حالی که این موارد در خرید و فروش طلای آنلاین لحاظ نمی شود.

 

فرزانی با بیان مخاطرات خرید آنلاین طلای آب شده، گفت: متأسفانه ثابت شده است سکوهای سرمایه‌گذاری در طلا دقت لازم ندارند، لذا در این فرآیند طلایی که امکان دارد در اختیار مشتری قرار بگیرد در حقیقت طلای با ارزش ذاتی که در آن سکو مورد معامله قرار گرفته، نباشد؛ یعنی طلا استاندارد لازم را نداشته باشد.

 

وی معتقد است: با توجه به اطلاعاتی که در زمینه سکوها رد و بدل می‌شود و اخباری که ناشی از مخاطرات این بخش است، توصیه می شود مردم طلای آنلاین خریداری نکنند؛ زیرا بخش قابل توجهی از معاملاتی که در قالب سکوها انجام می شود، صوری است و به تحویل یا تسویه فیزیکی منجر نمی شود، یعنی خالی فروشی اتفاق می افتد.

 

کارشناس مسائل اقتصادی تصریح کرد: توصیه می شود مردم از سکوهای خرید و فروش آنلاین طلا خریداری نکنند، زیرا در زمان هیجانات منفی و نوسانات نرخ طلا که به ریزش قیمت‌ها منجر می‌شود و زمان شوک قیمت ها که نرخ طلا افزایش می یابد، این موضوع باعث می‌شود سرمایه‌گذارانی که در این سکوها سرمایه‌گذاری کرده اند، خواهان دریافت طلای خود به صورت فیزیکی باشند. در این صورت سکو نمی تواند طلای متقاضیان را به صورت فیزیکی تحویل دهد، به اصطلاح معامله صوری اتفاق می افتد و این روند به زیان سرمایه گذاران منجر و سپس پروسه شکایت به مراجع قضایی برای احقاق حق آغاز می شود.

دارندگان سرمایه های خُرد که قصد سرمایه گذاری در خرید طلا دارند می توانند در حراج‌های روزانه و هفتگی مرکز مبادله ارز و طلای بانک مرکزی  خریدشان را به صورت امن انجام دهند

 

وی معتقد است: فرصت سرمایه‌گذاری در طلا باید از مکانیزم‌های تحت نظارت نهادهای ذی ربط مانند بانک مرکزی یا سازمان بورس اتفاق بیفتد، مانند معامله طلا در مرکز مبادله ارز و طلای بانک مرکزی و خرید و فروش طلا به وسیله ساز و کارهای بورس و خریداری طلا در صندوق های طلا و سرمایه گذاری در یونیت ها و واحدهای این صندوق ها.

 

 

فرزانی تأکید کرد: دارندگان سرمایه های خُرد که قصد سرمایه گذاری در خرید طلا دارند می توانند در حراج‌های روزانه و هفتگی مرکز مبادله ارز و طلای بانک مرکزی  خریدشان را به صورت امن انجام دهند، ضمن اینکه در مدت دو هفته فیزیک طلا را به صورت سکه، نیم سکه و طلای استانداردی که بانک مرکزی ضرب می‌کند و مورد تأیید این نهاد است، بدون هیچ ملاحظه‌ای در زمینه عیار و نگرانی بابت غیر استاندارد بودن یا پایین بودن عیار طلا دریافت کنند.

 

 فرزانی گفت: با توجه به وجود نهادهایی که طلای با عیار مشخص و استاندارد می فروشند، نیازی نیست سرمایه‌گذاران در سکوهای ناشناخته‌ای که شاید دریافت مجوز آنها زیر سؤال و محل چالش باشد، سرمایه گذاری کنند. بی تردید طلایی که عیار آن زیر سؤال باشد، کالای استانداردی نیست که بتوان روی آن سرمایه گذاری کرد؛ لذا خرید طلا باید در بازارهای رسمی و تحت نظارت انجام تا هرگونه نگرانی در زمینه سرمایه‌گذاری در این حوزه مرتفع شود.

 

ارسال نظر