رهبر انصارالله: بسیاری از حکام عرب در حال خوش‌خدمتی به اسرائیل هستند عبور نخستین کشتی حامل گاز قطر از تنگه هرمز با مجوز ایران عربستان خواهان کاهش تنش با ایران است یمن: تردد کشتی‌های عربستانی در دریای سرخ ممنوع است  بیانیه سنتکام در منطقه: تنگه هرمز یک آبراه بین المللی است! شنیده شدن صدای انفجار‌های شدید در استان سلیمانیه عراق بازداشت سرباز ارتش اسرائیل به اتهام جاسوسی برای ایران مقاومت عراق پاسخ به حملات آمریکا را به بعد از اربعین موکول کرد حمله پهپادی به مرکز ذخیره‌سازی شناور LNG آمریکا در مصر در دیدار نتانیاهو با وزیر جنگ آمریکا چه گذشت؟ + ویدیو دور تازه تحریم‌های ایالات متحده / آمریکا ۸ نفتکش و ۱۰ نهاد مرتبط با ایران را تحریم کرد ادعا‌های ترامپ در مورد آمادگی برای حمله مجدد به ایران ایران حملات تجاوزکارانه آمریکا و عربستان به عراق را به شدت محکوم کرد احتمال لغو سفر الزیدی به عربستان دستور موساد به مقامات برای در امان ماندن از حملات انتقامی ایران آمریکا به اتباع خود درباره سفر به عراق هشدار داد؛ «به هیچ دلیلی به عراق سفر نکنید»
یادداشت اختصاصی حنیف غفاری، کارشناس مسائل بین‌الملل؛

شوک ترامپ به متحدان آمریکا

رئیس‌جمهور آمریکا حتی توافقات پنهانی خود با کشورهای متحد را بر سر اعمال تعرفه‌های تجاری زیر پا گذاشته و بدون هیچ استثنایی عملیاتی ساخته است. در این میان بزرگترین شوک به بازیگرانی وارد شد که تصور شمولیت این قانون را نمی‌کردند. 
حنیف غفاری؛ کارشناس مسائل بین‌الملل
تاریخ انتشار: ۱۰:۳۵ - ۲۸ اسفند ۱۴۰۳ - 2025 March 18
کد خبر: ۲۷۳۸۰۳

شوک ترامپ به متحدان آمریکا

به گزارش «راهبرد معاصر»؛ افزایش 50 درصدی تعرفه واردات فولاد و آلومینیوم به آمریکا به مثابه آغاز رسمی جنگ تجاری واشنگتن و نظام بین الملل مورد شناسایی قرار گرفته است. اگرچه این تصمیم قبلا ابلاغ شده بود، اما متحدان آمریکا از جمله ژاپن، استرالیا و حتی همسایگان آن مانند کانادا تصور می کردند دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا در نهایت استئنائاتی را در قبال آنها قانع شود. 

ترامپ این بار نه به نظام بین الملل و نه به دشمنان خود، بلکه به دوستان خود نیز اثبات کرد که پایبندی به توافقات آشکار و پنهان در قاموس و ذهنیت وی تعریف نشده است

اکثر رایزنی هایی که طی هفته های اخیر در کاخ سفید میان سران کشورهای متحد آمریکا و ترامپ صورت می گرفت، بر سر همین مسئله بود. حتی برخی منابع آمریکایی مدعی بودند که ترامپ در این خصوص انعطاف هایی از خود نشان داده و ممکن است در سیاست عملی خود، میان متحدان و مخالفان آمریکا تفکیک و تمایزی (هر چند نسبی) قائل شود. 

 

همچنین برخی منابع تاخیر در اعمال این سیاستهای تعرفه ای و حمایت گرایانه را نشان دهنده انعطاف جمهوریخواهان ساکن کاخ سفید در جنگ اقتصادی جدید قلمداد کرده بودند، اما اکنون اتفاق دیگری رخ داده است. 

 

ترامپ حتی توافقات پنهانی و پشت پرده خود با کشورهای متحد واشنگتن بر سر اعمال تعرفه های تجاری را زیر پا گذاشته و افزایش 50 درصدی تعرفه بر فولاد و آلومینیوم را "بدون هیچ گونه استثنایی"عملیاتی ساخته است. در این میان بزرگ ترین شوک ممکن به بازیگرانی وارد شده که تصور شمولیت این قانون (به لحاظ کشورهای مخاطب) را نمی کردند. 

 

ترامپ این بار نه به نظام بین الملل و نه به دشمنان خود، بلکه به دوستان خود نیز اثبات کرد که پایبندی به توافقات آشکار و پنهان در قاموس و ذهنیت وی تعریف نشده است.

 

صورت مسئله گویاست؛ ترامپ در صدد آن بوده که ابتدا، کشورهای مخاطب را در معرض "عمل انجام شده " قرار دهد و سپس نهایت امتیازات ممکن را از آنها در عرصه های تجاری و اقتصادی کسب کند. 

 

فرمول ترامپ-ماسک در این عرصه مشخص است؛ هر کس در مقابل عمل انجام شده قرار گیرد، به حداقل ستانده ها و حداکثر داده ها قانع خواهد شد. برخی کشورها مانند انگلیس و استرالیا ضمن ابراز نارضایتی شدید از این اقدام دولت ترامپ، تاکید کرده اند که برنامه ای برای تقابل اقتصادی با واشنگتن ندارند. 

 

البته این بازیگران، به دلیل پیوستگی اقتصادی مطلق با وال استریت و تابعیت مطلق سیاسی از واشنگتن، قدرت هیچ گونه مانوری نیز ندارند. برخی بازیگران ازجمله اعضای اتحادیه اروپا نیز ترجیح داده اند اقدامات متقابلی را در قبال آمریکا برنامه ریزی نموده و آن را در آینده ای نزدیک وارد فاز اجرایی کنند. 

 

قدر متیقن ماجرا تغییری نخواهد کرد؛ ترامپ از ژانویه 2025 (زمان حضور رسمی خود در کاخ سفید) تاکنون صرفا متحدان خود را به لحاظ روانی و اقتصادی در قبال حدود و ثغور جنگ تعرفه ها به لحاظ اجرایی، تا اندازه ای آرام و قانع ساخته و متعاقبا، در بدترین برهه زمانی ممکن قانونی واحد را در قبال همه بازیگران بین المللی وارد فاز عملیاتی ساخته است. 

 

اکنون شرکای سنتی آمریکا بیش از هر زمان دیگری نسبت به این قاعده تلخ اما واقعی آگاه شده اند که حتی در مواجهه با دولت کنونی ترامپ نمی توانند اعتمادی به مجاری پنهان دیپلماتیک و رایزنی های سری و پشت پرده داشته باشند. 

ارسال نظر
captcha
تحلیل های برگزیده
پرطرفدارترین اخبار