به گزارش «راهبرد معاصر»؛ راه اندازی جنگ تعرفه ای دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در روزهای گذشته، جهان را دچار چالش های جدی کرده است؛ چالش هایی که بخش قابل توجهی از آن به آمریکا بازمی گردد. ترامپ با وجود مخالفت های درونی آمریکا سیاست جدید خود را برگ برنده ای در بازی تعرفه ای می داند، اما تد کروز سناتور جمهوری خواه معتقد است، تعرفههای ترامپ میتواند «حمام خون» به راه بیندازد.
این سناتور جمهوری خواه به دولت آمریکا هشدار داد، جنگ تعرفهای که به راه افتاده است، در درازمدت آمریکا را به سمت رکود سوق می دهد؛ علاوه بر اینکه در انتخابات میاندورهای ۲۰۲۶ میلادی به احتمال قوی جمهوریخواهان از نظر سیاسی باید منتظر راه افتادن حمام خون باشند.
اروپا که از تعرفه های سنگین دولت آمریکا شوکه شده است، با اینکه روزهای اخیر اقدامی اساسی همچون چین انجام نداد، اما گمانه زنی ها نشان می دهد آنها نیز به فکر اتحاد هرچند دیرهنگام در برابر تعرفه های ترامپ هستند.
کشورهای اروپایی در برابر تعرفه های ترامپ موضع جدی اتخاذ نکرده اند، زیرا منتظر وقایع سیاسی و فشارهای درونی آمریکا بر دولت ترامپ هستند
امیرعلی ابوالفتح، کارشناس مسائل بینالملل درباره چرایی اقدامات برخی کشورها در زمینه تعرفه گذاری های دولت ترامپ به «راهبرد معاصر» گفت: بسیاری از کشورهایی که تجارت آنها با آمریکا تحت تأثیر تعرفه های سنگین قرار گرفته است، معترض هستند، اما تاکنون اجماع جهانی علیه اقدامات ترامپ انجام نشده است، زیرا برخی کشورها وابستگی قابل توجهی به تجارت اقتصادی با آمریکا دارند؛ از این رو نگران تقابل مستقیم تعرفه ای با آمریکا و پیامدهای بعد از مواجهه با دولت ترامپ هستند.
وی افزود: با توجه به اینکه برخی کشورها تجارت تنگاتنگی با آمریکا دارند یا وابسته اقتصادی و تجاری آمریکا هستند، تلاش می کنند در کوتاه مدت به شکلی از زیر فشار آمریکا خارج شوند یا اینکه با دولت آمریکا بر سر کاهش تعرفه ها به تفاهم دست یابند، بنابراین در حال حاضر اجماع جهانی شکل نگرفته است.
کارشناس مسائل بینالملل عنوان کرد: تاکنون کشورهای اروپایی در برابر تعرفه های ترامپ موضع جدی اتخاذ نکرده اند، زیرا منتظر وقایع سیاسی و فشارهای درونی آمریکا بر دولت ترامپ هستند تا از وضعیت به نفع خود بهره برداری کنند یا اینکه در وهله بعدی اگر بتوانند به وسیله مذاکره، دولت آمریکا را راضی به کاهش نرخ تعرفه ها کنند.
ابوالفتح گفت: در این میان برخی کشورها مانند چین و کانادا علیه آمریکا شمشیر را از رو بسته اند و مایل به اقدام متقابل تعرفه ای هستند. بیشتر کشورهایی که تحت تأثیر تعرفه های سنگین آمریکا قرار گرفته اند معترض به عملکرد و سیاستهای ترامپ هستند، ولی منتظر واکنش های آتی مردم آمریکا نسبت به سیاست های اقتصادی وی می مانند.
وی تصریح کرد: با توجه به اینکه برخی کشورها در تجارت با آمریکا آسیب پذیر هستند، تا حدی نسبت به تعرفه های ترامپ کوتاه آمده اند، اما منتظر فرصتی برای عبور از این وضعیت هستند؛ فرصتی که می تواند در آمریکا و به وسیله مردم و صاحبان سرمایه و کسب و کارها برخلاف خواسته های رئیس جمهور آمریکا رقم بخورد.
طبق گزارش رویترز، اروپاییها خواستار پاسخ به تعرفههای آمریکا هستند، زیرا ۲۷ کشور اتحادیه اروپا هم اکنون با تعرفه ۲۵ درصدی علیه فولاد و آلومینیوم، عوارض بر خودروهای صادراتی و نیز تعرفههای ۲۰ درصدی بر محصولات دیگر مواجه هستند. جنگ تعرفهای ترامپ تقریباً ۷۰ درصد صادرات اتحادیه اروپا به آمریکا را شامل میشود؛ صادراتی که سال گذشته بالغ بر ۵۸۵ میلیارد دلار تخمین زده شد. علاوه بر این، انتظار میرود عوارض گمرکی جدیدی علیه صادرات مس، دارو، چوب و... نیز اعمال شود.
کمیسیون اروپا که سیاست تجاری اتحادیه اروپا را هماهنگ میکند، به تازگی فهرستی از محصولات آمریکایی را برای اعمال عوارض گمرکی در پاسخ به تعرفههای فولاد و آلومینیوم ترامپ، نه تعرفههای گسترده اخیر، به اعضا پیشنهاد کرد.
کشورهای مختلف اگر امیدوار به این باشند دولت ترامپ زیر فشار داخلی آمریکا عقب نشینی می کند، قطعاً تا آن زمان صبر می کنند
ابوالفتح درباره اعتراض مردم و فعالان اقتصادی آمریکا به سیاست تعرفه گذاری ترامپ گفت: بسیاری از کشورهایی که تحت تأثیر تعرفه های آمریکا قرار گرفته اند، منتظر واکنش داخلی آمریکا هستند؛ زیرا پاشنه آشیل دولت آمریکا در جنگهای تجاری، مردم این کشور هستند نه سایر کشورها.
وی تأکید کرد: در روزهای اخیر شاهد شکل گیری اعتراضات مردمی و انتقادات فعالان اقتصادی آمریکا نسبت به سیاست های اقتصادی و تجاری ترامپ بوده ایم؛ به نحوی که به تدریج اعتراضات به داخل حزب دموکرات کشیده شده است.
کارشناس مسائل آمریکا عنوان کرد: احتمال می رود فشار افکار عمومی داخل آمریکا به ویژه گروههای ذی نفع بزرگ اعم از سرمایهداران، دارندگان شرکتهای بزرگ زیان ده بتواند دولت ترامپ را وادار به تجدید نظر در سیاست های تعرفه ای کند؛ از این روست که متحدان آمریکا منتظر نتیجه تحولات سیاسی در واشنگتن هستند.
ابوالفتح گفت: کشورهای مختلف اگر امیدوار به این باشند دولت ترامپ زیر فشار داخلی آمریکا عقب نشینی می کند، قطعاً تا آن زمان صبر می کنند؛ در غیر این صورت برای حفظ منافع ملی خود اقدامات لازم را در برابر تعرفه گذاری های ترامپ در دستور کار قرار می دهند؛ هرچند اتحادیه اروپا به دلیل خودداری از جنگ تجاری با آمریکا تاکنون با احتیاط اقدام کرده است.