عراقچی وارد دهلی نو شد واکنش نمایندگی ایران به برخی شایعات درباره تقلای رئیس‌جمهور آمریکا برای جعل نام خلیج‌فارس ترامپ: از من خواسته خواهد شد تا درباره خلیج فارس تصمیم بگیرم افزایش شمار کشته شدگان حملات موشکی هند به پاکستان واکنش ترامپ در پی شایعات درباره تقلا برای جعل نام خلیج‌فارس ترامپ: تصمیمی درباره غنی‌سازی ایران نگرفته‌ایم ارتش یمن: فرودگاه رامون و یافا را هدف قرار دادیم / جزئیات عملیات جدید علیه اسرائیل اسلامی: ایران برای پیشرفت نیازمند فناوری هسته‌ای است /صنعت هسته‌ای در بهترین شرایط قرار دارد منبع آگاه: مذاکرات ایران و آمریکا به‌صورت غیرمستقیم پیگیری خواهد شد معاون ترامپ: گفت‌و‌گو‌ها با ایران خوب پیش رفته است حزب‌الله عراق: آمریکا مجبور به پذیرش آتش‌بس با یمن شد حملات بامدادی پاکستان به هند ۹ کشته و ۲۸ زخمی بر جای گذاشت عراقچی عازم دهلی‌نو شد جولانی در نخستین سفر رسمی خود به اروپا وارد پاریس شد امارات میانجی مذاکرات محرمانه اسرائیل و سوریه شد
محمدعلی بصیری، تحلیلگر مسائل بین‌الملل در گفت‌وگو با «راهبرد معاصر» مطرح کرد:

چرخش توسعه محور روابط ایران و عربستان

محمدعلی بصیری، تحلیلگر مسائل بین‌الملل با بیان چرخش رویکرد عربستان به سمت ایران، روسیه و هند گفت: سعودی‌ها دریافته‌اند آمریکا و رژیم صهیونیستی عامل تنش‌زدایی در جهان و منطقه هستند، لذا مایل نیستند به خواست این دو، وارد جنگی ناخواسته شوند که آن‌ها را از توسعه دور نگاه می‌دارد. 
محمدعلی بصیری؛ تحلیلگر مسائل بین‌الملل
تاریخ انتشار: ۰۱:۲۲ - ۲۹ فروردين ۱۴۰۴ - 2025 April 18
کد خبر: ۲۷۵۸۸۰

چرخش توسعه محور روابط ایران و عربستان

 

به گزارش «راهبرد معاصر»؛ خالد بن سلمان، وزیر دفاع عربستان که به تهران سفر کرده است، پس از دیدار با رهبر معظم انقلاب اسلامی در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت، در این دیدار که بنا به درخواست پادشاهی عربستان انجام شد، پیام کتبی سلمان بن عبدالعزیز و سلام و درود وی را به رهبر انقلاب منتقل کرد.

 

وی افزود: ما روابط میان دو کشور را بررسی و درباره موضوعات مورد اهتمام مشترک گفت‌وگو کردیم.

 

بن سلمان همچنین در شبکه اجتماعی ایکس درباره دیدار با رئیس‌جمهور کشورمان نوشت: بنا به درخواست پادشاهی عربستان با رئیس‌جمهور ایران دیدار، گفت‌وگو و سلام و درود ملک سلمان را منتقل کردم.

کشورهایی همچون عربستان متوجه شده اند آمریکا حتی به نزدیک‌ترین متحدان خود ازجمله اروپا و غرب، ایران زمان شاه، صدام و… رحم نکرد

محمدعلی بصیری، تحلیلگر مسائل بین‌الملل درباره اهمیت سفر وزیر دفاع عربستان به تهران به همراه هیئت 70 نفره در بحبوحه تهدیدهای دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا علیه ایران به «راهبرد معاصر» گفت: با وجود اینکه آمریکا سال های اخیر کوشید این تصویر را به جهان ارائه کند که عربستان یا کشورهای هم تراز سعودی از نزدیک ترین متحدان آمریکا به شمار می روند؛ اما این دولت‌ها سال های اخیر به این نتیجه دست یافته اند برای حفظ منافع ملی باید خارج از دایره خواسته های آمریکا و رژیم صهیونیستی عمل کنند.

 

وی افزود: به نظر می آید عربستان و کشورهای حاشیه خلیج فارس به این واقعیت پی برده اند باید از تجربیات دور و نزدیک استفاده کرد، به همین دلیل تلاش می کنند با تغییر راهبردها و رویکردها نسبت به خواسته های آمریکا و رژیم صهیونیستی در منطقه عقلانیت و حسابگری در دستور کار خود قرار دهند؛ به همین دلیل نوع نگاه، همکاری و پیوند آنها با ایران نسبت به گذشته تغییر کرده است.

 

تحلیلگر مسائل بین‌الملل عنوان کرد: کشورهایی همچون عربستان متوجه شده اند آمریکا حتی به نزدیک‌ترین متحدان خود ازجمله اروپا و غرب، ایران زمان شاه، صدام و… رحم نکرد و نمی کند، زیرا آمریکایی ها بر مبنای اقتضائات حفظ منافع خود حتی تا پای جنگ، سرنگونی و مصادره اموال نظام های مختلف متحد خود رفته اند؛ از این رو امروز عرب های منطقه نگران تکرار این سناریو نسبت به خود هستند. 

 

بصیری گفت: اعراب حاشیه خلیج فارس به درستی متوجه وضعیت منطقه و رویکردهای دولت آمریکا شده اند. آنها باور دارند آمریکا و رژیم صهیونیستی مایلند کشورهای حوزه خلیج فارس را درگیر جنگ کنند تا زیرساخت هایی که دهه های گذشته با هزینه کردهای فراوان درست کرده اند، از بین ببرند؛ لذا سفر وزیر دفاع عربستان به تهران را می توان در راستای جلوگیری از این موضوع عنوان کرد.

 

تحلیلگر مسائل بین‌الملل معتقد است: کشورهای عرب حوزه خلیج فارس و عربستان به هیچ وجه مایل به تنش زایی با ایران نیستند و در سفر به تهران این پیام را به ایران و به دنیا صادر کردند آنها نیز خواهان درگیری نظامی و پذیرش هزینه آتش تحمیلی ای که صهیونیست‌ها با همکاری آمریکا در منطقه به‌دنبالش هستند، نیستند.

 

وی تصریح کرد: تنش زدایی عربستان با ایران به واسطه چین، پایان دادن به جنگ با یمن و توسعه روابط با روسیه نشان می دهد آنها متوجه شرایط کنونی دنیا با ریاست جمهوری دونالد ترامپ در آمریکا شده اند؛ لذا این پیام را به تهران آورده اند که خواهان توسعه همکاری ها ازجمله همکاری های اقتصادی با ایران هستند.

 

بصیری با بیان اینکه عرب ها متوجه ذات آمریکایی‌ها شده اند، گفت: امروز کشورهای اسلامی منطقه در بهت و حیرت رفتارها و مواضع ترامپ نسبت به کشورهای اروپایی هستند. آنها از نزدیک شاهدند آمریکا برای حفظ منافعش حتی حاضر به قربانی کردن اروپاست. آنها این تجربه را درباره جنگ اوکراین و تحریم‌های انرژی آمریکا از نزدیک شاهد هستند که واشنگتن برای حفظ منافعش اروپا و در رأس آن اقتصاد بزرگی مانند آلمان را قربانی کرد.

 

کارشناس و تحلیلگر سیاست خارجی یادآور شد: آمریکا با تحمیل فشار به آلمان برای برچیدن نیروگاه های هسته ای این کشور با هزار بهانه، تلاش کرد اروپا را به منابع انرژی خود وابسته کند. آلمان که در اتحادیه اروپا رشد سه تا هفت درصدی را به عنوان کشور پیشروی توسعه یافته به ثبت رسانده بود، رشد صفر درصدی بعضاً منفی را تجربه می کند. 

تنش زدایی عربستان با ایران به واسطه چین، پایان دادن به جنگ با یمن و توسعه روابط با روسیه نشان می دهد آنها متوجه شرایط کنونی دنیا با ریاست جمهوری دونالد ترامپ در آمریکا شده اند

وی درباره جنگ اوکراین به راهبرد کثیف آمریکا پرداخت و گفت: آمریکا جنگ اوکراین را کلید زد تا آلمان و کشورهای اروپایی را از روسیه دور کند و به منافع انرژی خود وابسته کند. اعراب شاهدند آمریکا برای وصل کردن سایر اقتصادها به اقتصاد خود و کسب منفعت به چه دسیسه هایی حتی در راه اندازی جنگ و کشتار صدها هزار نفر متوسل می شود.

 

بصیری تأکید کرد: کشورهایی مانند عربستان که در مسیر توسعه قرار دارند، متوجه شیطنت های آمریکا درباره متحدان نزدیک خود در اروپا، غرب آسیا و آفریقا شده اند؛ بنابراین تلاش می کنند در سیاست های بلندمدت و پیچیده خود به آمریکا اعتماد نکنند و در عرصه منطقه ای و بین المللی بازیگری مستقل منطبق با حفظ منافع و امنیت ملی خود را دنبال کنند.  

 

کارشناس و تحلیلگر سیاست خارجی گفت: در چرخش اخیر عربستان به سمت ایران، روسیه و هند متوجه می شویم آنها دریافته اند آمریکا و رژیم صهیونیستی عامل تنش زایی در جهان و منطقه هستند؛ لذا مایل نیستند به خواست آمریکا و صهیونیست‌ها وارد جنگ ناخواسته ای شوند که آنها را از توسعه دور نگاه می دارد. 

 

وی افزود: سران کشورهای عربی ازجمله عربستان می دانند در صورتی که تضعیف شوند، آمریکا به سقوط و مصادره اموال و سرنگونی حکومتشان فکر می کند، بنابراین نگران هستند مبادا آمریکا و رژیم صهیونیستی به منابع مالی آنها در صندوق های اروپا و آمریکا دست درازی کند. از این رو با در پیش گرفتن عقلانیت و تأکید بر حفظ منافع کشورهای اسلامی ازجمله ایران به دنبال تنش زدایی در منطقه هستند.

 

بصیری عنوان کرد: سران کشورهای عربی دریافته اند لابی های صهیونیست جنگ طلب، دولت آمریکا را برای جنگ افروزی منطقه ای زیر فشار قرار می‌دهند و آنها دولت ترامپ را کنترل می کنند، زیرا خواهان تحقق رؤیای شوم سلطه از نیل تا فرات هستند. سعودی ها خوب می دانند رژیم صهیونیستی، عربستان را کشور رقیب منطقه‌ای می‌داند، بنابراین نگران از دست رفتن موجودیت خود در منطقه هستند؛ از این رو توسعه روابط با ایران، روسیه، چین و هند را در دستور کار قرار داده اند.

ارسال نظر
تحلیل های برگزیده