به گزارش «راهبرد معاصر»؛ سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه کشورمان که به چین سفر کرده است، گفت: چین و روسیه شرکای راهبردی ایران هستند. چین در گذشته و در موضوع هسته ای ایران نقش مهم و سازندهای ایفا کرد و بی تردید در ادامه مسیر همین نقش مورد نیاز است.
وی افزود: چین همواره مواضع سازندهای در موضوع هستهای ایران داشته است و قدردان این مواضع سازنده و مثبت هستیم. اکنون موضع چین حمایت از مذاکرات ایران و آمریکا و اعلام آمادگی برای کمک و همراهی است که درباره ابعاد آن رایزنی خواهیم کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه چین نیز درباره سفر عراقچی به پکن گفت: در ۵۴ سال گذشته از برقراری روابط دیپلماتیک چین و ایران، دو کشور همواره به یکدیگر احترام گذاشته، اعتماد داشته و از یکدیگر حمایت کردهاند. دو طرف رشد سالم و باثبات روابط را تقویت و به صلح و ثبات منطقهای و جهانی کمک کردهاند.
از نظر جغرافیای سیاسی هر تنشی در ایران به طور مستقیم یا غیر مستقیم در دریا و خشکی چین را تحت تأثیر قرار میدهد
ابوالفضل بهشتی، عضو اتاق فکر اتحادیه اروپا درباره سفر عراقچی به پکن و نقش چین در روند مذاکرات عمان به خبرنگار «راهبرد معاصر» گفت: جمهوری اسلامی ایران و چین در بسیاری موضوعات منطقهای و بینالمللی اشتراک نظر دارند و در تاریخ نیز پیوستگی میان دو طرف وجود داشته است و هیچگاه چالشی که به خشونت منجر شود، نداشتند. چالش چین و آمریکا بر سر تعرفهها و نیز موضوع تایوان هر روز بیشتر میشود و این باعث شده است ایران و چین از نظر تقابل با آمریکا منافع مشترک داشته باشند.
وی با بیان اینکه هر آسیبی به ایران برسد، گویی به چین رسیده است، افزود: از نظر جغرافیای سیاسی هر تنشی در ایران به طور مستقیم یا غیر مستقیم در دریا و خشکی چین را تحت تأثیر قرار میدهد. تنش مستقیم باعث میشود افغانستان دچار درگیری نظامی شود و بیثباتی در افغانستان به نواحی مرزی چین اثرگذار است و تنش را به پکن منتقل میکند.
عضو اتاق فکر اتحادیه اروپا عنوان کرد: در حوزه انرژی، چین یکی از بزرگترین مشتریان نفت ایران و آمریکاست و طبعاً آمریکا اینکه ایران رقیب و تأمین کننده منابع نفتی چین باشد، نمیپذیرد. ایران و چین در بریکس، شانگهای و برخی پیمانهای منطقهای و بینالمللی متحد یکدیگر هستند؛ این موضوع باعث میشود آمریکا نسبت به تعاملات اقتصادی ایران و چین خشمگین باشد.
بهشتی گفت: تنش آفرینی آمریکا در تایوان علیه چین میتواند ایران را دچار چالش کند و نوعی شراکت راهبردی میان تهران و پکن به وجود آورد. بخشی از جاده ابریشم از افغانستان میگذرد و نگاه سلطه جویانه آمریکا به این کشور باعث میشود یا بیثباتی بر آن افزایش یابد یا اینکه کنترل کریدور را زیر نظر خود بگیرد که این موضوع به زیان کشورهای پیرامونی جاده ابریشم خواهد بود. مجموع این عوال باعث میشود چین به عنوان هم پیمان ایران و رقیب آمریکا نگران روند و مسیر طی شده مذاکرات عمان میان ایران و آمریکا باشد.
وی تصریح کرد: چین نگران آسیب به ایران است، زیرا هرگونه خسارت به ایران را به زیان خود میداند. ایران میتواند در روند مذاکرات عمان از نظرات چین بهرهمند شود، زیرا پکن نگران تنش نظامی و سرزمینی در غرب آسیاست و مذاکرات را با دقت و ریزبینی دنبال میکند. معاهده جامع ۲۵ ساله ایران و چین باید با قدرت از طرف ایران دنبال شود و خدشهای به آن وارد نشود.
عضو اتاق فکر اتحادیه اروپا با بیان اینکه باید مراقب بود حواشی مذاکرات بر متن روابط ایران و چین تأثیرگذار نباشد و بتوان از نظرات راهبردی پکن استفاده کرد، گفت: چین در اروپا و مجامع بینالمللی از حداکثر ظرفیت خود برای دفاع از منافع ایران استفاده میکند. نگرش چین به ایران نگرش همسایهای خوب و مطمئن در منطقه آسیاست و باید از این ظرفیت بهره برد. آمریکا تلاش میکند به هر نحو ممکن زنجیره ایران، روسیه و چین را پاره کند و تقویت روابط سه جانبه بیتردید به نفع هر سه کشور خواهد بود.
بهشتی تأکید کرد: رسانههای آمریکایی و صهیونیستی نقش مخربی در روابط سه جانبه ایران، چین و روسیه بازی میکنند و وزارت امور خارجه کشورمان باید با تدبیر و مدیریت صحیح جلوی اغراض و دسیسههای آنها را بگیرد. غربیها برای منافع خود حاضرند افرادی را در داخل کشورمان علیه چین و روسیه اجیر کنند تا فضای داخلی به سمت گرایشهای منفی برود که باید مقابل این توطئهها هوشیار بود.
وی افزود: مقامهای ایران نسبت به دوستی و همکاری چین در پرونده هستهای و مذاکرات عمان تردیدی به خود راه ندهند، زیرا تردید به چین در پازل منافع غرب و آمریکا تعریف میشود و آمریکاییها از چنین ضعفی میتوانند علیه ایران در روند مذاکرات هستهای سوء استفاده کنند.
باید مراقب بود حواشی مذاکرات بر متن روابط ایران و چین تأثیرگذار نباشد و بتوان از نظرات راهبردی پکن استفاده کرد
عضو اتاق فکر اتحادیه اروپا تصریح کرد: خوشبختانه در ایران موضع با ثبات سیاسی چیزی جز تحکیم و توسعه مناسبات با چین نیست و نباید در این موضع خدشهای وارد شود. سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه کشورمان نشان داد روابط راهبردی ایران و چین خلل ناپذیر است و به همین دلیل قصد دارد پکن را در روند مذاکرات عمان میان ایران و آمریکا قرار دهد.
وی افزود: ایران و چین میتوانند در نظم نوین جهانی با یکدیگر عامل تغییر و تحولات بزرگی باشند و عدالت و ثبات را در جهان گسترده سازند. آمریکا به دنبال تنش در منطقه است؛ روزی ایران، روزی روسیه، روزی چین و روزی دیگر عربستان را تهدید میکند. خوشبختانه عربستان متوجه شده است ادامه این تهدیدات به نفعش نیست و در ظاهر مسیر خود را از آمریکا جدا کرده است. آمریکا میخواهد نفت و انرژی منطقه را تصاحب کند و به همین دلیل اتحاد راهبردی کشورهای منطقه ازجمله ایران، چین، روسیه و حتی عربستان را نمیپذیرد.