انفجار در «باجور» پاکستان؛ ۴ مقام دولتی کشته شدند اسلامی: پیشرفت برنامه هسته‌ای ایران ادامه خواهد داشت مادورو: از واتس‌اپ برای جاسوسی و کشتار استفاده می‌شود؛ آن را حذف کردم نظر ترامپ درباره جنسیت همسر ماکرون! سنای آمریکا لایحه مالیاتی ترامپ را تصویب کرد ادعای رویترز: ایران آماده مین‌گذاری تنگه هرمز است ادامه پرواز پهپاد‌های مشکوک در عراق / سقوط ۲ پهپاد در سلیمانیه اسپوتنیک: برنامه هسته‌ای ایران کمترین آسیب را دیده است ترامپ: اسراییل با آتش بس ۶۰ روزه در غزه موافقت کرده است السودانی: تلاش برای فروپاشی نظام ایران پیامد‌های خطرناکی برای منطقه دارد عراقچی: میزان آسیب‌ها به «فردو» خیلی جدی و زیاد بوده است/ فناوری هسته‌ای ایران را با بمباران نمی‌توان از بین برد واکنش گروسی به تلاش مصر برای احیای روابط میان آژانس و ایران ایران خواستار تعلیق فوری کنست اسرائیل در اتحادیه بین‌المجالس شد اتحادیه اروپا آماده پذیرش تعرفه جهانی ۱۰ درصدی برای صادرات به آمریکا شد ادعا‌های واهی گروه ۷ علیه حقوق هسته‌ای مشروع ایران
یادداشت اختصاصی حنیف غفاری، کارشناس مسائل بین‌الملل؛

پیشنهاد فنی قبل از دور پنجم مذاکرات عمان

مذاکره‌کننده اصلی آمریکا در مذاکرات عمان مدعی شده است، آمریکا نمی‌تواند اجازه برخورداری ایران از توانمندی غنی‌سازی اورانیوم بدهد. بهتر است وزیر امور خارجه و مذاکره کننده ارشد کشورمان قبل از برگزاری دور پنجم مذاکرات از طرف آمریکایی بخواهد تکلیف خود را با این پیش فرض مسلم مشخص و ادامه مذاکرات را منوط به پذیرش محض آمریکا کند.
حنیف غفاری؛ کارشناس مسائل بین‌الملل
تاریخ انتشار: ۱۲:۴۳ - ۳۰ ارديبهشت ۱۴۰۴ - 2025 May 20
کد خبر: ۲۷۸۴۸۷

پیشنهاد فنی قبل از دور پنجم مذاکرات عمان

 

به گزارش «راهبرد معاصر»؛ استیو ویتکاف، مذاکره‌کننده اصلی آمریکا در مذاکرات عمان در گفت وگو با شبکه ای.بی.سی نیوز مدعی شده است  که آمریکا نمی‌تواند اجازه برخورداری ایران از توانمندی غنی‌سازی اورانیوم را بدهد و برای رسیدن به توافقی بر این اساس، پیشنهاد خود را به طرف ایرانی ارائه کرده است.

مناقشه ای که آمریکا در فاصله زمانی بین مذاکرات خلق می کند، پیش شرط اصلی توافق حداقلی مدنظر ایران را هدف قرار داده است

 

صورت مسئله چندان پیچیده نیست؛ ویتکاف بار دیگر موضوع غنی سازی صفر درصدی (Zero-Enrichment) را به مثابه محور اصلی هرگونه توافق مطلوب و مدنظر آمریکا در مذاکرات عمان به میزبانی مسقط و رم پیش کشیده است. نباید فراموش کرد که مسئله غنی سازی در خاک ایران صرفا خط قرمز متن مذاکرات کنونی نبوده و اصلی ترین "پیش شرط" رسیدن به هر گونه توافقی محسوب می شود.

 

به عبارت بهتر، مناقشه ای که ویتکاف، مارک روبیو و فراتر از این دو دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا هر هفته و در فاصله زمانی بین مذاکرات خلق می کنند، پیش شرط اصلی توافق حداقلی مدنظر جمهوری اسلامی ایران را هدف قرار داده است. در این میان سه فرضیه وجود دارد:

 

نخست، اینکه ویتکاف معنی غنی سازی صنعتی و تفسیر فنی و حقوقی ناظر بر آن را نمی داند: این فرضیه بسیار بعید به نظر می رسد، زیرا ماده چهارم اساسنامه NPT  تفسیر موسعی در خصوص بهره برداری حق ذاتی اعضا از فناوری صلح آمیز هسته ای (ازجمله غنی سازی صنعتی در داخل خاک کشورهای عضو این پیمان) دارد. در اینجا از حق اکتسابی سخن نمی گوییم، بلکه پای "حق ذاتی"در میان است که آمریکا یا هر بازیگر دیگری قدرت سلب آن را از دیگران ندارد.

 

مسجل است که ویتکاف پس از چهار دور مذاکرات هسته ای غیرمستقیم با ایران، معنای حق ذاتی غنی سازی صنعتی در خاک کشورمان و مصادیق عینی آن را به خوبی می داند. قویا معتقدیم این فرضیه باطل است.

 

دوم، اینکه مواضع طرف آمریکایی در فضای مذاکرات و خارج از آن از یک تعارض خودساخته تبعیت می کند: این تعارض خودساخته می تواند با هدف تنظیم فرامتن مذاکرات یا اقناع جریان های مخالف توافق در آمریکا و رژیم صهیونیستی صورت گیرد.

 

اگر مواضع متناقض و سینوسی مقامات آمریکایی در رد یا پذیرش غنی سازی صنعتی در خاک ایران حکم تاکتیک مذاکراتی داخلی در واشنگتن را داشته باشد، مسلما در زمان علنی شدن توافق شاهد منازعاتی پایدار بر سر اصل توافق میان کاخ سفید و کنگره (خصوصا مجلس سنا) خواهیم بود.

 

سوم، واقعی بودن مواضع ویتکاف در مصاحبه اخیر: اگر غنی سازی صفر درصدی یا همان امتناع از هرگونه غنی سازی صنعتی در خاک ایران هدف واقعی آمریکا در این آوردگاه باشد، تکلیف از اکنون مشخص است؛ شکست مذاکرات.

 

قدر متیقن ماجرا این است که موضع طرف آمریکایی درقبال غنی سازی صنعتی در خاک ایران "مبهم"و"دوگانه" است. بهتر است سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه و مذاکره کننده ارشد کشورمان قبل از برگزاری دور پنجم مذاکرات در رم از طرف آمریکایی بخواهد تکلیف نهایی خود را با این پیش فرض مسلم و اولیه مشخص نموده و استمرار مذاکرات را منوط به پذیرش محض آمریکا نسبت به این مقوله نماید.

 

در غیر این صورت تلف شدن زمان مغتنم دستگاه سیاست خارجی کشورمان پای میز مذاکرات بی نتیجه با واشنگتن به صلاح کشور و منافع ملی نخواهد بود. 

 

ارسال نظر