به گزارش «راهبرد معاصر»؛ سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه کشورمان در دیدار با عضو کمیته دائمی دفتر سیاسی حزب کمونیست چین و معاون اول نخستوزیر این کشور، وی را در جریان روند مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا قرار داد. وی با بیان جایگاه چین بهعنوان شریک راهبردی و قابل اعتماد جمهوری اسلامی ایران، بر اهمیت توسعه همکاریها در سطوح دوجانبه و چندجانبه، ازجمله در چارچوب سازمان همکاری شانگهای و گروه بریکس تأکید کرد.
عراقچی با تبیین سیاست نگاه آسیایی جمهوری اسلامی ایران و تحولات منطقهای و بینالمللی، تعامل نزدیکتر میان کشورهای همفکر ازجمله ایران و چین را برای مقابله با قلدرمابی و یکجانبهگرایی ضروری دانست و بر عزم راسخ ایران برای گسترش همهجانبه روابط با چین تأکید کرد.
محسنیاژهای، رئیس قوه قضائیه نیز که پیش تر به چین سفر کرده بود، در دیدار با رئیس دیوانعالی جمهوری خلق چین و عالیترین مقام قضایی این کشور گفت: سند راهبردی ۲۵ ساله ایران و چین میتواند چشمانداز مهمی را در مناسبات دو کشور رقم بزند. بهرهمندی دو کشور ایران و چین از تمدنی دیرین و میراث تمدنی گرانبها، کمک شایانی به ارتقای سطح روابط و مناسبات تهران و پکن در حوزههای مختلف خواهد کرد.
شعار «نه شرقی، نه غربی» ناظر بر این است جمهوری اسلامی ایران علاوه بر برقراری روابط با همه کشورهای دنیا، در برابر هرگونه سلطه ورزی غرب یا شرق می ایستد
جواد منصوری، سفیر اسبق ایران در چین درباره ضرورت توجه به توسعه روابط پایدار با چین به «راهبرد معاصر» گفت: جمهوری اسلامی ایران همواره توجه ویژه ای به توسعه ارتباطات با کشورهای مختلف جهان داشته و هرچند طبق مبانی دینی و انقلابی خط قرمزی بر رابطه با رژیم صهیونیستی کشیده است، اما بر توسعه و برقراری روابط با کشورهای مختلف جهان تأکید دارد.
وی با بیان لزوم توسعه روابط با حفظ احترام متقابل و حفظ منافع ملی ازجمله با چین افزود: از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی امام خمینی (ره)، رهبر کبیر انقلاب اسلامی و مسئولان نظام اسلامی و در ادامه، قانون اساسی و قوانین بالادستی به صراحت تأکید کردند جمهوری اسلامی ایران آمادگی قبول روابط حسنه با تمامی کشورها را به شرط رعایت منافع متقابل دارد و این موضوع ازجمله اصول ثابت سیاست خارجی کشورمان به شمار می رود.
سفیر اسبق ایران در چین عنوان کرد: شعار «نه شرقی، نه غربی» ناظر بر این است جمهوری اسلامی ایران علاوه بر برقراری روابط با همه کشورهای دنیا، در برابر هرگونه سلطه ورزی غرب یا شرق می ایستد و مانع از تحقق آن برای سران کشورهایی می شود که خیال باطلی در سر دارند.
منصوری گفت: همکاری، مبادله، رفاقت، مذاکره و تعامل میان ایران با سایر کشورهای جهان زمانی محقق می شود که مساوی با حفظ استقلال ایران باشد، اما برخی دولت ها بعد از پیروزی انقلاب اسلامی حاضر به همکاری با ایران در راستای سیاست های اعلام شده نشدند و بنا به دلایل خود روابطی بسیار محدود با ایران داشته اند، اما چین بعد از پیروزی انقلاب اسلامی بنا به دلایل متعددی روابطش را با ایران در زمینههای مختلف به تدریج افزایش داد.
وی با بیان اینکه چین ازجمله کشورهایی است که با ایران روابط گسترده دارد، تصریح کرد: چین تنها کشوری است که با ایران برنامه جامعه ۲۵ ساله در راستای توسعه همکاری ها در زمینه های مختلف تنظیم و تصویب کرده است. اگر دو دولت پیگیری و جدیت لازم را برای تحقق تفاهم نامه داشته باشند؛ این موضوع منافع هر دو کشور را حفظ می کند.
مردم و مسئولان چین و ایران اخبار مربوط به دو کشور را از رسانه های غربی دریافت بر آن اساس تحلیل و ارزیابی می کنند؛ موضوعی که اشتباه بزرگی است
منصوری گفت: روابط ایران و چین صرفاً در حوزه سیاسی یا اقتصادی نیست، بلکه ظرفیتهای بسیار زیادی در دو کشور ازجمله در زمینههای فرهنگی، علمی، گردشگری و حتی مطالعات باستان شناسی، تاریخی و اشتراکات تاریخی وجود دارد که می تواند عمق روابط دو کشور را بیش از پیش توسعه دهد. از این رو نیازمند واکاوی و مطالعه در حوزه های یاد شده برای نزدیکی دو ملت هستیم.
سفیر اسبق ایران در چین عنوان کرد: دولت چین با درک واقعیتها اعتقاد راسخی به حفظ منافع دو کشور و احترام متقابل دارد و این موضوع را عملیاتی کرده و روابط با چین به تدریج گسترش یافته است؛ لذا امیدواریم همه دستگاهها و نهادهای کشور به اهمیت این موضوع پی ببرند و عزم خود را برای توسعه روابط با چین در حوزه های یاد شده جزم کنند.
منصوری معتقد است: در زمینه های علمی، کشاورزی و حتی حوزه دینی میان حوزه های علمیه ایران و چین می توان مناسبات و همکاری ها را افزایش داد؛ اما این موضوع در صورتی محقق می شود که از ظرفیت رسانه استفاده شود. با توجه به ظرفیت بسیار بالای رسانه های کشور باید اهمیت توسعه روابط با چین برای مردم توضیح داده شود و رسانه های داخلی نیز در زمینه نشر اخبار و اطلاعات درست به زبان چینی کوشا باشند، زیرا متأسفانه رسانه ها به این موضوع بها نمی دهند و حتی رسانه های دو کشور ارتباطی با هم ندارند.
وی تصریح کرد: مردم و مسئولان چین و ایران اخبار مربوط به دو کشور را از رسانه های غربی دریافت بر آن اساس تحلیل و ارزیابی می کنند؛ موضوعی که اشتباه بزرگی است و دو کشور باید همکاری رسانه ای نزدیکی داشته باشند.