نرخ ارز در مرکز مبادلات امروز یکشنبه ۲۱ تیر اطلاعیه توانیر در مورد برنامه خاموشی‌های تابستان ۱۴۰۵ جزییات تازه درباره تغییر در نحوه سوخت‌گیری/ چرا کارت سوخت به کارت بانکی منتقل نشد؟ جزئیات حراج شمش طلا تیر ۱۴۰۵ فروش فوری و فوق العاده ۹ محصول ایران خودرو بدون قرعه کشی تیر ۱۴۰۵ + شرایط ثبت نام طرح‌های عادی، جوانی جمعیت و خودرو‌های فرسوده کدام بانک‌ها ارز اربعین می‌فروشند؟ تحول در محاسبه حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی + جزییات آخرین وضعیت اختلال بانکی ۲۱ تیر؛ زمان بازگشت کامل خدمات اعلام شد علت ریزش سنگین بورس چیست؟ علت خاموشی مناطقی از تهران مشخص شد/ قطعی برق ناشی از حادثه فنی بود؟ بازگشت تدریجی خدمات بانک‌های مختل شده/ داده‌های حساب مردم در امان است سقوط ۵۰۰۰ تومانی قیمت دلار؛ سکه ۵ میلیون تومان ارزان شد/ پیش بینی قیمت طلا و سکه آغاز پیش فروش کوییک از یکشنبه ۲۱ تیر ۱۴۰۵ / جزئیات کامل پیش فروش کوییک قیمت جدید محصولات مدیران خودرو تیر ۱۴۰۵ آخرین قیمت سکه و طلا امروز شنبه ۱۴۰۵/۰۴/۲۰ بخشنامه جدید فروش مدیران خودرو منتشر شد + جزئیات 
یادداشت اختصاصی رحمان سعادت، کارشناس مسائل اقتصادی؛

خردورزی اقتصادی، راهگشای برنامه هفتم توسعه

سال ۱۴۰۴ می‌تواند شروع دوباره برای نوسازی و بهبود فضای کسب و کار باشد، به شرط اینکه خردورزی و آرامش تداوم یابد. برنامه‌های توسعه محور به نوعی خرد جمعی و نخبگانی کشور هستند که طبعاً حاصل سرمایه‌های انسانی مبتنی بر سرمایه اجتماعی است.
رحمان سعادت؛ کارشناس مسائل اقتصادی
تاریخ انتشار: ۰۹:۵۶ - ۱۱ ارديبهشت ۱۴۰۴ - 2025 May 01
کد خبر: ۲۷۶۵۲۷

خردورزی اقتصادی، راهگشای برنامه هفتم توسعه

 

به گزارش «راهبرد معاصر»؛ همیشه اهداف اقتصادی تحت تاثیر شرایط سیاسی قرار گرفته اند. برنامه های توسعه به نوعی خرد جمعی و نخبگانی یک کشور هستند که طبعا حاصل سرمایه های انسانی مبتنی بر سرمایه اجتماعی است، چرا که برنامه های کلان بر اساس یک کار تیمی انجام پذیر است. حال سوال این است که چرا خرد جمعی در طول سه دهه گذشته کارساز نبوده و کشور با مشکلاتی از جمله تورم بالا بیکاری و حتی فقر نسبی مواجه است.

 

خردورزی همیشه مورد تایید و شاید بالاترین نعمت الهی است، چرا که در صورت عدم استفاده از عقلانیت سایر نعمت ها به صورت درست مورد استفاده قرار نمی گیرد. ملت های زیادی هستند که با وجود منابع کثیر در رنج و‌ مشقت قرار دارند. خرد موجب می شود خطر کاهش یابد و آرامش و رشد تسریع شود. در سال های اخیر دشمنان داخلی و خارجی به دنبال این بودند ایران را در تنگنا و شرایط سخت قرار دهند و با برهم زدن تمرکز کشورمان را وارد چالش های اساسی بکنند.

در سال های گذشته سیستم مالیاتی کشور تحولات زیادی را تجربه کرده است

 

تدبیر مقام های ارشد کشور باعث شد از بحران ها عبور کنیم. از سال گذشته رژیم صهیونستی به دنبال این بود ایران را درگیر تنش های منطقه ای و بین المللی کند، اما سیاست های هوشمند باعث شد تنش ها در منطقه کاسته شود. سیاست مذاکره غیرمستقیم ایران و آمریکا باعث شده است قیمت های ارز و طلا کاهشی شود و تنش های قیمتی به حداقل برسد. همچنین اقدام اخیر صداوسیما در برخورد جدی با عوامل پخش برنامه تفرقه افکنانه موجب تحکیم وحدت مسلمانان شده است.

 

وحدت ادیان و مذاهب و وفاق در عرصه سیاسی می تواند ریسمان محکم برای حکمرانی مطلوب باشد. سیاست های ماه های اخیر نشان از این دارد کشور بر مدار تنش زدایی حرکت می کند. در این‌میان وحدت دولت با مجلس و قوه قضائیه شرایطی را فراهم کرده است که شاهد همراهی و همیاری سازمان ها، ارگان ها و مردم در راستای برنامه های کشور باشیم. این در شرایطی است که در «سال سرمایه گذاری برای تولید» نیاز به ایجاد فضای آرام احساس می شود. هرچقدر آرامش باشد میزان جذب سرمایه بیشتر می شود.

 

یکی دیگر از نمادهای خردورزی در سال های اخیر مالیات ستانی است. در سال های گذشته سیستم مالیاتی کشور تحولات زیادی را تجربه کرده است. از هوشمندسازی سیستم مالیاتی تا هدفمند کردن و مشارکت مودیان مالیاتی در طرح ها و خدمات عمومی و مصوبه اخیر مجلس مبین توسعه سیستم مالیاتی است.

 

مالیات بر سفته بازی و سوداگری می تواند نماد خردورزی نوین مالیاتی باشد و نشان دهنده هوشمند شدن و هدفمند شدن سیستم‌ مالیاتی کشور است. حدود 10 سال پیش مالیات بر ارزش افزوده توانست پایه های مالیاتی جدیدی را رقم بزند، میزان درآمد مالیاتی کشور را بیشتر کرد، منابع مالی بیمه همگانی و نیز درآمد شهرداری ها و دهداری ها افزایش یافت و شرایط بهداشتی شهری و روستایی را بهبود بخشید.

در برنامه های اقتصادی توجه به اقشار زحمت کش و مولد مانند کارگران و معلمان قطعا سرمایه انسانی و اجتماعی را تقویت و فضای اعتماد و هم افزایی میان عوامل تولید را بیشتر خواهد کرد

 

به نظر می رسد بهتر است درآمدهای حاصل از مالیات بر سفته بازی نیز در بخش های مولد صرف شود. امروزه تولید و تجارت جهانی برای کشورها اهمیت دارد، به طوری که دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا برای حفظ تولید و حمایت از اقتصاد داخلی با تعرفه های سنگین بر کالاهای خارجی به ویژه چین جنگ تعرفه ها به راه انداخته است.

 

در ایران تولید باید تقویت شود، بنگاه ها و سازمان های غیرمولد را باید جریمه های سنگین کرد و تولیدات مولد حمایت شوند. به هرحال امروز در اقتصاد جهانی تولید مهم ترین رکن تقابل های جهانی است؛ لذا تنش زدایی و تقویت تولید و مبارزه با سفته بازی سه گانه های اصلاح اقتصادی هستند.

 

در برنامه های اقتصادی توجه به اقشار زحمت کش و مولد مانند کارگران و معلمان قطعا سرمایه انسانی و اجتماعی را تقویت و فضای اعتماد و هم افزایی میان عوامل تولید را بیشتر خواهد کرد. سال ۱۴۰۴ می تواند شروع دوباره برای نوسازی و بهبود فضای کسب و کار باشد؛ به شرط اینکه خردورزی و آرامش تداوم یابد. مردم ایران شایسته بهترین ها هستند و در سایه خردورزی این مهم ممکن می شود.

 

ارسال نظر
captcha
پرطرفدارترین اخبار