فرمانده ارتش پاکستان و عراقچی توافق کردند تماس تلفنی عراقچی با مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا المیادین: دور جدید گفت‌وگوهای ایران و آمریکا به زودی برگزار می‌شود گره‌های آمریکایی در روند مذاکرات هسته‌ای عراقچی: تنها یک راه برای تحقق توافق وجود دارد آخر هفته تعیین‌کننده/ دور جدید مذاکرات ایران و آمریکا در راه است؟ دیپلماسی هوشمندانه ایران/ چرا این دور مذاکرات با برجام متفاوت است؟ ضرب‌الاجل عراق به گروهک‌های ضد ایرانی برای تخلیه مقر‌های خود عراقچی: یک توافق معتبر و پایدار در دسترس است/ ایران حق داشتن چرخه کامل سوخت هسته‌ای را دارد السودانی: گفت‌و‌گو میان ایران و آمریکا گامی مهم است روبیو: ایران نباید غنی‌سازی کند تعیین محل مذاکرات ایران و آمریکا/ رم میزبان دور جدید گفت‌وگوها پوتین دستور اعزام فوری امدادگران روس به بندر رجایی را صادر کرد واکنش پوتین به فاجعه بندرعباس/ پیام تسلیت به رهبر معظم انقلاب ۱۵۱ نفر در زلزله استانبول زخمی شدند
یادداشت اختصاصی علی قادری، کارشناس مسائل بین‌الملل؛

ترامپ در سودای عادی‌سازی روابط با صهیونیسم

از زمان روی کار آمدن مجدد رئیس جمهور آمریکا همانند دور نخست ریاست جمهوری‌اش بحث توافق احتمالی عادی‌سازی روابط عربستان و رژیم صهیونیستی با میانجی‌گری واشنگتن به سوژه اصلی محافل مختلف تبدیل شده است.
علی قادری؛ کارشناس مسائل بین‌الملل
تاریخ انتشار: ۱۱:۲۵ - ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۴ - 2025 May 05
کد خبر: ۲۷۷۰۷۹

ترامپ در سودای عادی‌سازی روابط با صهیونیسم

 

به گزارش «راهبرد معاصر»؛ دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در حالی همانند دور نخست ریاست جمهوری اش بحث توافق احتمالی عادی سازی روابط عربستان و رژیم صهیونیستی با میانجی‌گری واشنگتن را به سوژه محافل مختلف تبدیل کرده است که شرایط و مناسبات جهانی نسبت به گذشته کاملاً متفاوت شده است.

 

با توجه به اظهارات مقامات عربستانی به نظر می رسد در این دوره ریاض در ازای تضمین‌های امنیتی آمریکا در برابر هرگونه تهدید و حمله احتمالی، کمک آمریکا به توسعه هسته‌ای این کشور، همکاری در زمینه فناوری‌های نوین از جمله هوش مصنوعی و پیشرفت در زمینه تشکیل کشور فلسطینی با عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی موافقت خواهد کرد.

وقایع سال‌های اخیر نشان می‌دهد فرایند عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی با دشواری‌هایی مواجه است

 

با عنایت به احتمال سفر قریب الوقوع ترامپ (اواسط ماه مه) به منطقه، به نظر می‌رسد محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان تشکیل کشور فلسطینی را به عنوان پیش شرط عادی سازی اعلام نماید.  با توجه به اینکه در سالهای اخیر رهبران عربستان سعودی به ویژه بن سلمان سودای رهبری بر جهان اسلام را در ذهن خود می پرورانند، به نظر می‌رسد موضع‌گیری‌های چند سال گذشته او موجب شده که کشورهای عربی در خصوص موضع او در قبال فلسطین با دیده تردید بنگرند.

 

این مسئله می‌تواند سودای رهبری او را با مشکل مواجه نموده و اعتبار عربستان در جهان عرب را به شدت کاهش دهد. پیش از عملیات «طوفان الاقصی» احتمال توافق بدون پیش شرط تشکیل دولت فلسطینی وجود داشت، اما پس از «طوفان الاقصی»، بن سلمان در موضع‌گیری‌هایش در نشست شورای همکاری خلیج فارس سال 2023  و نیز سخنرانی 18 سپتامبر 2024 پیش شرط برقراری روابط دیپلماتیک با رژیم صهیونیستی را ایجاد دولت مستقل  فلسطین  اعلام کرد.

 

همچنین او برای اولین بار در سخنرانی اش در 11 نوامبر 2024 صراحتا اقدامات رژیم صهیونیستی در غزه را نسل کشی نامید. این اظهارات نشان می‌دهد که موضع سعودی‌ها در قبال تشکیل دولت فلسطینی قوی‌تر شده است. با وجود این، بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی سرسختانه در برابر تشکیل دولت فلسطینی ایستاده است و حتی بسیاری از تحلیلگران سیاسی رژیم صهیونیستی را  برنده نهایی توافق ابراهیم در 15 سپتامبر 2020 که هدفش عادی روابط رژیم صهیونیستی با  عربستان، بحرین، امارات، سودان و مراکش بود نامیدند.  

 

وقایع سال‌های اخیر نشان می‌دهد فرایند عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی با دشواری‌هایی مواجه است. برآوردهای اخیر نشان می دهد عربستان با عادی سازی احتمالی روابط با رژیم صهیونیستی که قرار است از ماه آینده رقم بخورد، عیار و وزن خود را در جهان عرب مشخص خواهد نمود. نظرسنجی مرکز تحقیقات و مطالعات سیاسی عربACRPS)  ( که در فوریه ۲۰۲۴ منتشر شد نشان می‌دهد که ۶۸ درصد مردم عربستان با عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی مخالفند. در حالی که این میزان در سال ۲۰۲۲  میلادی 38 درصد بود.

اعراب حاشیه خلیج فارس ایجاد صلح و امنیت و پایان دادن به مناقشات خسته کننده را عامل توسعه و پیشرفت خود می‌دانند و در عین حال از قدرت‌یابی و قدرت‌گیری رژیم صهیونیستی وحشت دارند

 

ترامپ درصدد است بن سلمان را از خواست خود مبنی بر تشکیل دولت فلسطینی منصرف نماید، اما ولیعهد سعودی می‌بایستی فشار افکار عمومی کشور خود و کشورهای عربی را در خصوص کشتارهای بی‌رحمانه رژیم صهیونیستی در غزه، تصرف خاک سوریه توسط این رژیم، حملات به خاک لبنان و پاکسازی قومیتی فلسطین مدنظر قرار دهد.  نظرسنجی فوق نشان می دهد اکثریت مردم کشورهای اردن، مصر، مراکش، سودان، عمان و حتی قطر همچنان از عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی تا زمانی که این رژیم به اشغال سرزمین فلسطین ادامه دهد، مخالفند.

 

 به هر حال تحولات سال‌های اخیر نشان دهنده تغییر معادلات قدرت در منطقه است. اعراب حاشیه خلیج فارس ایجاد صلح و امنیت و پایان دادن به مناقشات خسته کننده را عامل توسعه و پیشرفت خود می‌دانند و در عین حال از قدرت‌یابی و قدرت‌گیری رژیم صهیونیستی وحشت دارند. بنابراین به نظر می‌رسد عادی‌سازی روابط بین رژیم صهیونیستی و اعراب دارای معادلات متفاوتی با سال ۲۰۲۰  است که باید در نظر گرفته شود.  

 

ارسال نظر