«راهبرد معاصر» گزارش میدهد؛
اغراض ترامپ از آتش بس در یمن
در حالی که انصارالله یمن اعلام کرده است تا زمان پایان تجاوزگری صهیونیستها در غزه به مبارزه خود با جنایتکاران صهیونیسم ادامه خواهد داد، به نظر میآید رئیس جمهور آمریکا برای کاهش فشارهای چند وجهی بر رژیم صهیونیستی، سرپوش گذاشتن بر ناکامیهای داخلی و بین المللی خود، حفظ امنیت دریایی و… مجبور به پذیرش آتش بس شده است.

به گزارش «راهبرد معاصر»؛ اعلام آتش بس در یمن به وسیله دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا بیش از هر زمان دیگری نشان از ضعف ساختاری و ناتوانی نئولیبرالیسم غربی در برابر مقاومت است.
طبق برآوردها، حملات چند ماه اخیر آمریکایی ها که بیش از یک هزار حمله بوده، هزینه ای بالغ بر 4 میلیارد دلار دربر داشته است
ترامپ در حالی زمام امور را در کاخ سفید برعهده گرفت که منازعات و بحران ها به طرز بی نظیری خطر وقوع جنگ فراگیر جهانی را بیش از هر زمان دیگری محتمل کرده است. به نظر می آید پیچیدگی های منازعات جهانی و ناکامی نظام لیبرال دمرکراسی در حل منازعات جهانی ترامپ را بر سر دوراهی قرار داده است.
مهمترین دلایل تن دادن ترامپ به آتش بس یمن عبارتند از:
- اقتدار مقاومت یمن: کنشگری بی نظیر انصارالله یمن در منطقه راهبردی و ژئوپلیتیک باب المندب و دریای سرخ در سال های اخیر و حاکمیت بلامنازع انصارالله بر مسیرهای حمل و نقل دریایی با وجود فشارهای بین المللی و توسعه درگیری ها با آمریکا، انگلیس و رژیم صهیونیستی ترامپ را به این نتیجه رساند درگیری در منطقه، آمریکا را وارد منازعات خطرناک و فرسایشی خواهد کرد که تاریخ نشان داده است نه تنها موجب پیروزی نخواهد شد، بلکه باعث صرف هزینه های مالی و انسانی برای این کشور می شود.
- حفظ امنیت حمل و نقل بین المللی: باب المندب به عنوان یکی از تنگه های مهم راهبردی نقش مهم و حیاتی در اقتصاد جهان دارد. طبق آمار مؤسسات بین المللی، 20 درصد تجارت جهانی و عبور و مرور سالانه نزدیک 20 هزار کشتی با درآمد سالانه 7.5 میلیارد دلار این تنگه را به یکی از مهمترین و حیاتی ترین مناطق جهان تبدیل کرده است. تسلط بلامنازع انصارالله یمن بر تنگه باب المندب از اکتبر 2023 میلادی در حمایت از مقاومت غزه موجب شده است کشتی های تجاری برای رساندن کالاهای خود از خلیج فارس و کشورهای ساحلی اقیانوس هند به کشورهای اروپایی مجبور به تغییر مسیر به دماغه امیدنیک در جنوب آفریقا و افزایش دوبرابری زمان حمل و نقل شوند. برآوردهای مراکز اقتصادی نشان می دهد، تداوم این روند موجب افزایش 70 درصدی کالاها و خدمات (به دلیل افزایش هزینه های بیمه و سوخت کشتی ها و کارکنان) خواهد شد که می تواند اقتصاد اروپا را با مشکلات جدی مواجه کند.
- افزایش هزینه های نظامی آمریکا: طبق برآوردها، حملات چند ماه اخیر آمریکایی ها که بیش از یک هزار حمله بوده، هزینه ای بالغ بر 4 میلیارد دلار دربر داشته است. مقاومت بی نظیر انصارالله و مردم یمن و تسلیم نشدن در برابر حملات ویرانگر ظاهراً ترامپ را به این نتیجه رسانده است تداوم حملات نه تنها موجب افزایش همبستگی و اتحاد مردم یمن می شود، بلکه آمریکا را وارد منازعه منطقه ای خواهد کرد که فرجامش مبهم و نامشخص است. تداوم این موضوع می تواند شعار اصلی ترامپ در زمینه کاهش تعهدات این کشور در مناطق مختلف جهان و تعهدش به جلوگیری از هدر رفتن هزینه ها را زیر سؤال ببرد.
ترامپ برای اینکه بتواند تمرکز اصلی اش را بر تقابل همه جانبه با چین معطوف کند، نیازمند حل منازعات منطقه ای (حتی به صورت موقت) است
- سرپوش گذاشتن بر ناکامی ها: ناکامی های ترامپ در رابطه با الحاق کانادا، گریلند و کانال پاناما به این کشور، واکنش های جهانی به وضع تعرفه های کمرشکن علیه کشورهای دیگر، اقداماتش برای اخراج اتباع خارجی، اظهاراتش برای حمله به جمهوری اسلامی و ادعایش درباره پایان دادن به جنگ اوکراین در بازه زمانی چند هفته ای موجب شده است ترامپ به دنبال کسب برگ برنده ای برای بازیابی اعتبار و حیثیت از دست رفته اش نزد مردم و نهادهای تصمیم گیر آمریکا باشد. بنابراین توافق با جمهوری اسلامی ایران و برقراری آتش بس در یمن می تواند برگ های برنده اش در برابر فشارهای داخلی و بین المللی و سرپوش گذاشتن بر ناکامی ها و عبور از بحران مشروعیت و مقبولیت باشد.
- آمادگی برای مقابله با چین: بررسی گزارش های اندیشکده های آمریکایی مانند شورای آتلانتیک، برآورد جامعه اطلاعاتی آمریکا در ماه مارس و تحلیل دیدگاه های ترامپ و هیئت حاکمه آمریکا نشان می دهد، رئیس جمهور این کشور چین را یکی از بزرگترین دشمنان آمریکا در دهه آینده می داند. بنابراین ترامپ برای اینکه بتواند تمرکز اصلی اش را بر تقابل همه جانبه با چین معطوف کند، نیازمند حل منازعات منطقه ای (حتی به صورت موقت) است. بنابراین برقرای ثبات در مناطقی که می تواند منافع آمریکا را با چالش جدی مواجه کند، یکی از اهداف کوتاه مدت ترامپ است.
- کاهش آسیب به زیرساخت های اقتصادی و انرژی: به نظر می آید تداوم منازعه با انصارالله یمن می تواند خطر گسترش درگیری ها را به کشورهای مجاور یمن به ویژه عربستان و امارات به دنبال داشته باشد. این موضوع به شدت امنیت انرژی منطقه ای، جهانی و نیز امنیت اقتصادی و تجاری و سرمایه گذاری در کشورهای حاشیه خلیج فارس را به خطر خواهد انداخت و تأثیرات مخرب وسیعی بر اقتصاد آمریکا و غرب بر جای خواهد گذاشت.
- اضطرار ترامپ: برقراری آتش بس میان آمریکا و یمن می تواند به عنوان چراغ سبز ترامپ برای تداوم مذاکرات غیر مستقیم با جمهوری اسلامی ایران باشد.
در حالی که انصارالله یمن اعلام کرده است تا زمان پایان تجاوزگری صهیونیست ها در غزه به مبارزه خود با جنایتکاران صهیونیسم ادامه خواهد داد، اما به نظر می آید ترامپ برای کاهش فشارهای چند وجهی بر رژیم صهیونیستی، سرپوش گذاشتن بر ناکامی های داخلی و بین المللی خود، حفظ امنیت دریایی، جلوگیری از ایجاد بحران های اقتصادی و... مجبور به پذیرش آتش بس شده است. این موضوع می تواند نشان دهنده موفقیت انصارالله یمن در مبارزه با استکبار و افزایش مواجهه ترامپ در منازعات پیچیده و چند وجهی جهانی باشد.