به گزارش «راهبرد معاصر»؛ در حاشیه سفر دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا به منطقه که از عربستان آغاز شده است، از قطر میگذرد و به امارات ختم میشود، دو کلیدواژه بارها به شکل بی سابقه و اغراق آمیزی در رسانهها تکرار میشوند:
نخست، توصیف سفر به عنوان «تاریخی»: این در حالی است که نخستین سفر ترامپ به ریاض و نخستین حضور رئیسجمهور آمریکا در این کشور نیست.
دوم: اغراق درباره تیره شدن روابط ترامپ با بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی و متحد راهبردی اش، در حالی که این ادعا با واقعیت ها هماهنگ نیست. نمی دانیم این تیرگی روابط از کجا نشئت می گیرد، زیرا آزادی عیدان الکساندر ، اسیری که بیشتر صهیونیست است تا آمریکایی هیچ ارزش سیاسی ندارد. علاوه بر این، تماسها میان ترامپ و نتانیاهو همچنان برقرار و سفر ترامپ به تلآویو در آینده نیز تقریباً قطعی است، زیرا رهبران رژیم صهیونیستی هستند که بر آمریکا حکومت میکنند، نه برعکس.
اگر ترامپ دستور توقف فوری جنگ ویرانگر در نوار غزه را صادر و نتانیاهو را تهدید به استفاده از زور در صورت رد این درخواست کند، این دیدار میتواند «تاریخی» باشد
ترامپ در حال بازدید از منطقه است تا با غارت تریلیونها دلار از کشورهای حوزه خلیج فارس، فروپاشی اقتصادی کشورش را بگیرد و بخشی از بدهی ملی آمریکا را که از ۴۲ تریلیون دلار فراتر رفته است، کاهش دهد. حوزه خلیج فارس، برخلاف متحدان اروپایی آمریکا، تنها جایی است که چنین منابعی در اختیار دارد.
رژیم صهیونیستی میلیاردها دلار از آمریکا میگیرد، اما به آنها چیزی نمیدهد، همانطور که بمبافکنهای غولپیکر، فناوری نظامی، حفاظتی و موشکهای 2 هزار پوندی که قادر به نابودی نوار غزه، کرانه باختری، یمن و ... هستند میگیرد. به همین دلیل است حتی ایستگاهی رسمی در سفر ترامپ به منطقه برای تل آویو در نظر گرفته نشده است تا این روابط در سایه بماند.
اگر ترامپ دستور توقف فوری جنگ ویرانگر در نوار غزه را صادر و نتانیاهو را تهدید به استفاده از زور در صورت رد این درخواست کند، این دیدار میتواند «تاریخی» باشد، همانگونه که دوایت آیزنهاور ، رئیس جمهور اسبق آمریکا در سال ۱۹۵۶ میلادی هنگام تجاوز سهجانبه به مصر چنین کرد. اما متأسفانه، ما عربها به تکرار اصطلاحات آمریکایی عادت کردهایم و در استقبال از رهبران آمریکا اغراق میکنیم.
ترامپ ناگزیر با تریلیونها دلار و قراردادهای سودآور برای شرکتهایش به واشنگتن بازخواهد گشت، بدون اینکه هیچ هزینه سیاسی یا اخلاقی پرداخت کند. نتانیاهو نیز بلافاصله پس از پرواز هواپیمای ترامپ، عملیات نظامی در غزه را از سر خواهد گرفت و نسلکشی در غزه، لبنان، یمن و سوریه با حمایت واشنگتن ادامه خواهد یافت.
رئیس جمهور آمریکا به خوبی دریافته که سیاستهای شوک و بهت علیه چین و روسیه به شکست انجامیده است، همانگونه که در یمن و ایران نیز ناکام ماند. به همین دلیل است که عقبنشینی کرد، به سمت میز مذاکره شتافت و به دنبال توقف جنگهای واقعی و مجازی فعلی است.
دیپلماسی موضوعی است و تسلیم شدن در برابر اوامر و باج خواهی های رهبر کارگزاران موضوعی دیگر. اینکه گفته میشود عربها قادر به گفتن «نه» به آمریکا نیستند، با واقعیت امروز عربستان در تضاد است. ریاض با پشت کردن به واشنگتن، به سمت چین و روسیه رفت، جو بایدن، رئیس جمهور سابق آمریکا را بهاجبار به ریاض کشاند و با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه توافق «اوپک پلاس» امضا کرد که بزرگترین دستاورد اقتصادی برای تثبیت قیمت نفت بود.
تریلیونها دلار سلاحی که به آمریکا داده میشود، اگر در خدمت ملت و آرمانهایش باشد، میتواند مرگبار باشد؛ اما این سلاحها باید مشروط شوند، نه بدون هیچ ضمانت و حسابی در اختیار کسانی قرار گیرند که جز جنگ و اشغال چیزی نمیدانند. باید «حاتم طائی» بودن را کنار گذاشت و میزبانیهای پرزرقوبرق را متوقف کرد؛ غرب، زبانی جز منافع نمیفهمد. آنها به این نقطه رسیده اند که هیچ چیزی بدون پاداشی که از قبل توافق شده باشد، ارائه ندهند. پس چرا ما با آنها به همان شیوه برخورد نمیکنیم؟
اینکه گفته میشود عربها قادر به گفتن «نه» به آمریکا نیستند، با واقعیت امروز عربستان در تضاد است
در پایان، تنها آرزوی ما این است ترامپ حتی با یک دلار به واشنگتن بازنگردد، مگر آنکه تضمین دهد جنگ نسلکشی در غزه، لبنان، یمن و کرانه باختری متوقف و طرح کوچاندن فلسطینیان و تبدیل غزه به «ریویرای غرب آسیا» برای لابیهای املاک کنار گذاشته شود.
راهحل دوکشوری نیز که به ابتکار عربستان و با هماهنگی کشورهای عربی مطرح شده است، باید به طور کامل و بدون تسلیم در برابر فشارهای عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی اجرا شود.