حمله یک گروه تبهکار در هائیتی ۵۰ کشته برجا گذاشت /مهاجمان خانه‌ها را آتش زدند ایالات متحده دستور کاهش تحریم‌های سوریه را صادر کرد جان کری: اسرائیل نمی‌تواند تأسیسات هسته‌ای ایران را نابود کند اعلام آمادگی مجدد روسیه برای میانجی‌گری در مذاکرات هسته‌ای ایران و آمریکا نتانیاهو: از توافق هسته‌ای با ایران استقبال می‌کنیم هشدار عراقچی درباره «اشتباه بزرگ» اروپا اتهام‌زنی ترامپ به آفریقای جنوبی در کاخ سفید سخنگوی وزارت خارجه: دور پنجم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا روز جمعه در رم برگزار می‌شود ادعای رژیم اسراییل درباره ترور فرمانده رضوان در جنوب لبنان ایران: کمک‌ها و بازسازی در سوریه نباید سیاسی‌سازی شود واکنش جمهوری آذربایجان به اعدام عامل حمله به سفارت این کشور بازداشت ۱۷ شهروند سعودی به اتهام انتقال زائران غیرمجاز روبیو: توافق قابل‌قبول با ایران یعنی عدم غنی‌سازی اورانیوم باکو: تعمیق روابط با تهران الزامی است العربیه: مذاکرات ایران و آمریکا روز جمعه در رم از سر گرفته می‌شود
«راهبرد معاصر» گزارش می‌دهد؛ 

مذاکرات عمان و لزوم احترام آمریکا به حقوق ایران

جمهوری اسلامی به عنوان کشوری دارای حق غنی‌سازی، بر اعتقاد خود اصرار دارد که ادامه‌ غنی‌سازی بخشی از حقوق قانونی ملت ایران است. بنابراین، اگر درخواست‌های آمریکا شامل توقف کامل غنی‌سازی باشد، احتمال دستیابی به توافق به‌شدت کاهش می‌یابد.
تاریخ انتشار: ۰۹:۲۸ - ۰۳ خرداد ۱۴۰۴ - 2025 May 24
کد خبر: ۲۷۸۸۵۵

اعتراف آمریکا به حق غنی‌سازی ایران، محور اصلی مذاکرات

 

به گزارش «راهبرد معاصر»؛ دور پنجم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا به عنوان یکی از مراحل کلیدی در تلاش برای دستیابی به توافق هسته‌ای برگزار شد. 

 

در پنجمین دور مذاکرات ایران و آمریکا در رم، نقش رژیم صهیونیستی نه پنهان، بلکه پررنگ‌تر از همیشه نمایان شده است. هم‌زمانی حضور مقام‌های موساد و وزیران صهیونیست با هیئت آمریکایی، گویای مداخله مستقیم در روند مذاکرات است.

رهبر معظم انقلاب اسلامی در مراسم نخستین سالگرد شهادت آیت‌الله رئیسی و شهدای خدمت فرمودند: اینکه بگویند به ایران اجازه غنی‌سازی نمی‌دهیم، غلط زیادی است

تهدیدهای رسانه‌ای اخیر علیه ایران، بخشی از جنگ روانی هدایت‌شده‌ای است که صهیونیست‌ها در هماهنگی با واشنگتن آن را مدیریت می‌کند؛ فضاسازی‌هایی که هدف آن وادار کردن تهران به عقب‌نشینی در میز مذاکره است.

 

پیام قاطع رهبر معظم انقلاب اسلامی 

این مذاکرات در شرایطی انجام می‌شود که به‌تازگی آیت‌الله خامنه‌ای (مدظله العالی) با «غلط زیادی» خواندن ادعاهای مقام‌های آمریکایی، بر حق مسلم جمهوری اسلامی ایران برای غنی‌سازی اورانیوم تأکید کردند.

 

رهبر معظم انقلاب اسلامی در مراسم نخستین سالگرد شهادت آیت‌الله رئیسی و شهدای خدمت فرمودند: اینکه بگویند به ایران اجازه غنی‌سازی نمی‌دهیم، غلط زیادی است. طرف آمریکایی که در مذاکراتِ غیرمستقیم وارد صحبت می‌شوند، گفت‌وگو می‌کنند، سعی کنند یاوه‌گویی نکنند.

 

ایشان افزودند: اینکه بگویند به ایران اجازه غنی‌سازی نمی‌دهیم، غلط زیادی است. کسی منتظر اجازه این و آن نیست. جمهوری اسلامی سیاستی دارد، روشی دارد، سیاست خودش را تعقیب می‌کند.

 

رهبر معظم انقلاب اسلامی عنوان کردند: البته در مناسبت دیگری به ملت ایران توضیح خواهم داد علت اینکه اینها روی غنی‌سازی تکیه می‌کنند چیست، چرا این‌قدر طرف‌های غربی و آمریکایی و دیگران اصرار دارند که باید در ایران غنی‌سازی نباشد. اینها را ان‌شاءالله در مناسبت دیگری باز می‌کنم برای ملت ایران که بدانند طرف، نیتش چیست. 

 

در این راستا دو طرف مذاکره‌کننده به دنبال یافتن راه‌حلی برای گره‌های موجود در مسیر توافق احتمالی هستند، اما معادلات پیچیده‌ای در مسیر توافق وجود دارد.

 

معادله دستیابی به توافق

سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه کشورمان پیش از آغاز مذاکرات عمان به میزبانی رم، پایتخت ایتالیا در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: برای دور پنجم مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا عازم رم هستم. یافتن مسیر دستیابی به توافق، معادله پیچیده‌ای نیست؛ 

 

سلاح هسته‌ای صفر = توافق داریم.

غنی‌سازی صفر = توافقی در کار نیست.

 

زمان تصمیم‌گیری فرا رسیده است.

 

اعلام این معادله از سوی عراقچی نشان‌دهنده‌ مخالفت کامل و قطعی جمهوری اسلامی ایران با خواسته‌ اصلی و رسانه‌ای شده دولت آمریکاست. به عبارت دیگر، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا در اظهارات زیاده خواهانه خود می‌گوید، اگر ایران بتواند به طور کامل برنامه هسته‌ای خود را کنار بگذارد و غنی‌سازی اورانیوم را به صفر برساند، توافقی امضا خواهد شد.

 

چرا غنی‌سازی صفر مساوی است با توافق نکردن؟ 

جمهوری اسلامی به عنوان کشوری دارای حق غنی‌سازی، بر اعتقاد خود اصرار دارد که ادامه‌ غنی‌سازی بخشی از حقوق قانونی ملت ایران است. بنابراین، اگر درخواست‌های آمریکا شامل توقف کامل غنی‌سازی باشد، احتمال دستیابی به توافق به شدت کاهش می‌یابد.

 

یکی از چالش‌های اصلی در مذاکرات، زیاده‌خواهی و خواسته‌های غیرمنطقی آمریکاست. ترامپ در برخی موارد درخواست‌هایی فراتر از محدودیت‌های قانونی و توافقات بین‌المللی مطرح کرده که این موضوع به ایجاد تنش و بی اعتمادی میان دو طرف منجر شده است. این زیاده‌خواهی‌ها نه تنها روند مذاکرات را پیچیده‌تر می‌کند، بلکه موجب واکنش‌های منفی و قاطعانه از سوی ایران می‌شود.

 

چشم‌انداز دور پنجم مذاکرات عمان

با توجه به شرایط کنونی و چالش‌های موجود، سؤال این است، آیا مذاکرات رم به نتیجه دست خواهد یافت؟ پاسخ به این سؤال بستگی به چند عامل کلیدی دارد:

 

1. جدیت طرف آمریکایی در مذاکرات: اگر دولت آمریکا به دنبال توافق واقعی باشد و از خواسته‌های غیرمنطقی و زیاده‌خواهانه اش دست بکشد، احتمال توافق بیشتر خواهد بود.

 

2. تغییر رویکرد آمریکا: اگر واشنگتن بتواند از خواسته‌های غیرمنطقی خود بکاهد و به رویکرد منطقی‌تر روی آورد، شانس دستیابی به توافق افزایش می‌یابد.

 

3. عوامل خارجی: برخی تحولات بین‌المللی ازجمله فشارهای سیاسی رژیم صهیونیستی می‌تواند بر روند مذاکرات و تصمیمات دولت آمریکا تأثیرگذار باشد. این در حالی است که به‌تازگی ترامپ و بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی به بهانه ترور دو کارمند سفارت رژیم صهیونیستی در آمریکا با یکدیگر گفت‌وگو کردند و مواردی علیه ایران از سوی نتانیاهو مطرح شد. 

یکی از چالش‌های اصلی در مذاکرات، زیاده‌خواهی و خواسته‌های غیرمنطقی آمریکاست. ترامپ در برخی موارد درخواست‌هایی فراتر از محدودیت‌های قانونی و توافقات بین‌المللی مطرح کرده است

 

بهره سخن

هرچند دور پنجم مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا فرصتی مهم برای دستیابی به توافق هسته‌ای است، اما دو طرف با رویکردی کاملاً محتاطانه وارد آن شده‌اند. اگر بنایی بر توافق وجود دارد، نیاز است طرف آمریکایی از زیاده‌خواهی‌هایش بکاهد و فضایی برای تعامل سازنده وجود داشته باشد. 

 

همانگونه که سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان گفت: جمهوری اسلامی ایران مصمم به صیانت از حقوق و منافع عالیه ملت ایران است. جمهوری اسلامی در حالی وارد دور پنجم مذاکرات شده که هدف و چارچوب‌های تعیین‌شده برای دستیابی به حقوق ملت ایران ثابت است.

 

بی‌تردید، برنامه هسته‌ای ایران حاصل استقامت، پایمردی و مقاومت طولانی‌مدت ملتی است که به دستاوردی که با تحمل زحمت بسیار به دست آورده است، افتخار می‌کند و از نمایندگانش توقع دارد برای صیانت از حقوق و منافع ملت ایران قاطع و ثابت قدم گام بردارد.

ارسال نظر
تحلیل های برگزیده
آخرین اخبار