ادعای فرانسه مبنی بر اسکورت کشتی‌ها در تنگه باب‌المندب نتانیاهو حادثه هواپیمای فلای دبی را به ایران ربط داد! خروج ذلت‌بار آخرین نظامی و هواپیمای ارتش تروریست آمریکا از عراق علی الزیدی: اجازه استفاده از عراق را برای حمله به همسایگان نمی‌دهیم تأکید گروسی بر اهمیت تماس‌های پوتین و ترامپ درباره اوکراین اولیانوف ادعای دبیرکل ناتو درباره برنامه هسته‌ای ایران را رد کرد هگست اخراج گسترده مقام‌های بلندپایه ارتش آمریکا را تائید کرد ترامپ ادعای خود برای اعلام پیروزی در جنگ با ایران را بار دیگر تکرار کرد تیپ «الیوم الموعود» در عراق منحل شد/ تغییر ساختار «جیش الامام» به موسسه انصار الامام المهدی المیادین: معاون رئیس امارات در سفر به ریاض حامل پیام نتانیاهو برای بن‌سلمان بود تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران/ ۱۰ فرد و نهاد مستقر در ایران، هنگ‌کنگ و پاکستان تحریم شدند گروسی: فعلا مذاکرات رسمی میان آمریکا و ایران در جریان نیست ترامپ ادعای پایان «خیلی زود» جنگ با ایران را تکرار کرد شروط عجیب آمریکا برای ازسرگیری پرواز‌های نجف میان ایران و عراق ناو هواپیمابر «تئودور روزولت» برای جابه‌جایی با ناو دیگر عازم منطقه شد
یادداشت اختصاصی حنیف غفاری، کارشناس مسائل بین‌الملل؛

تکنیک خلق گزاره‌های کاذب در مذاکرات

خلق گزاره‌های کاذب تاکتیکی است که برخی کشورها و بازیگران سیاسی در راستای انحراف افکار عمومی از موضوع اصلی شکل می‌دهند. این تاکتیک حول محور تمرکززدایی از متن نضج یافته است و منتج به دگرگونی در الگوها و ثوابت ذهنی مخاطبان در قبال پدیده یا رویداد می‌شود.
حنیف غفاری؛ کارشناس مسائل بین‌الملل
تاریخ انتشار: ۰۹:۲۷ - ۰۳ خرداد ۱۴۰۴ - 2025 May 24
کد خبر: ۲۷۸۹۰۱

تکنیک خلق گزاره‌های کاذب در مذاکرات

 

به گزارش «راهبرد معاصر»؛ در جریان برگزاری پنجمین دور از مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در رم شاهد انتشار خبری هدفمند از سوی رسانه ای اماراتی در خصوص درخواست واشنگتن مبنی بر بازرسی از اماکن نظامی ایران بودیم. این خبر در حالی منتشر شد که تمرکز افکار عمومی بر روی اصلی ترین مانع در مذاکرات هسته ای، یعنی «غنی سازی در خاک ایران» بود.

 

در این خصوص دو ملاحظه اساسی وجود دارد که لازم است مورد توجه قرار گیرد:

مخالفت منطقی جمهوری اسلامی ایران با میانجی گری ابوظبی در مذاکرات غیرمستقیم، مولد شیطنت هایی از سوی اماراتی هاست

 

نخست، اینکه قطعا کمترین شبهه ای در خصوص خبرسازی رسانه اماراتی و کذب بودنش وجود ندارد، اما هدف این رسانه و مهم تر از آن، منتشرکنندگان پشت پرده این خبر در بحبوحه مذاکرات عمان به میزبانی رم قابل تامل است. این موضوع زمانی جدی تر می شود که نسبت به نقش امارات متحده عربی و حکومت بن زاید به عنوان یکی از بازوان منطقه ای مشترک  واشنگتن و تل آویو واقف باشیم.

 

فراتر از آن، مخالفت منطقی جمهوری اسلامی ایران با میانجی گری ابوظبی در مذاکرات غیرمستقیم، مولد شیطنت هایی از سوی اماراتی هاست که نمی توان به سادگی از کنار آنها عبور کرد. تغییر فرامتن مذاکرات، رویکردی است که دموکرات ها و جمهوری خواهان همواره به آن در جریان سلسله مذاکرات هسته ای سال های گذشته و اخیر استناد کرده اند. این تنظیم گری بیشتر از سوی رسانه هایی مانند رویترز و اکسیوس و بعضا از سوی رسانه های ظاهرا غیرغربی انجام، اما اصل بازی از یک مصدر هدایت می شود.

 

نکته دوم، معطوف به محتوای خبر و کارکرد آن است؛ جایی که تلاش شده به مخاطبان خاص و عام مذاکرات هسته ای اینگونه القا شود که وزن «ستانده های ایران» در مذاکرات به مراتب کمتر از «داده ها» بوده و انعقاد توافق به هر قیمت ممکن برای تهران اهمیت دارد.

 

این القاگری کاذب در حالی صورت می گیرد که خطوط قرمز هسته ای، نظامی، امنیتی و حقوقی ایران در مذاکرات پررنگ و غیرقابل مذاکره (چه رسد به معامله) است. این گزاره القایی کمترین تناسبی با ثوابت و قواعد تثبیت شده در حوزه کلان امنیتی و سیاست خارجی جمهوری اسلامی ندارد و تنها کارکردش درگیرسازی ذهن مخاطبان مذاکرات و خلق دغدغه ای موازی در کنار موضوع جنجالی «حق ذاتی غنی سازی ایران» است.

 

زمانی که فرامتن و کارکرد این گزاره را درک نموده و نسبت به ماهیت و اهداف بازیگرانی که در صدر تا ذیل در خلق آن دخیل هستند آگاه شویم؛ متوجه وجود منظومه ای از پیش طراحی شده می شویم. مواجهه با این گزاره های القایی در گرو افزایش تمرکز بر متن مذاکرات و متعاقبا، افشاگری رسمی از سوی دستگاه دیپلماسی و سیاست خارجی کشورمان در خصوص اهداف پشت پرده و آشکار این خبرسازی هاست.

 

این موارد در گذشته سابقه داشته است و در آینده نیز مجدد رخ خواهد داد؛ لذا خلق خط تحلیلی -شناختی در تحلیل چیستی و چرایی این موارد، تاثیر بسزایی در شکست دشمن در نیل به اهداف شوم خود خواهد شد. 

 

ارسال نظر
captcha
پرطرفدارترین اخبار